Giderek daha fazla kadın kariyer hedeflerine ulaşmak, eğitimini tamamlamak veya doğru kişiyi bulmak gibi nedenlerle çocuk sahibi olmak için 30'lu ve 40'lı yaşlarına kadar beklemeyi seçiyor. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak daha yaygın ve modern tıp sayesinde nispeten güvenli hale geldi. Peki ilerleyen yaşlarda hamileliğin riskleri var mı, yaş sınırı ne kadar yükseldi?
#SağlıkX kromozomunun yokluğu ya da yapısal bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan genetik bir hastalık olan Turner sendromun en sık rastlanan belirtileri kısa boy, ergenlik gecikmesi, kemik erimesi, gebe kalamama olarak gösteriliyor. İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bilgilere göre, 'Turner Sendromu' bellirtileri, tedavisi ve merak edilenler...
#Turner SendromuGebelikte yapılacak dört boyutlu, detaylı ultrasonun doğumsal hastalıkların yüzde 70'ini tespit ettiğine ve hayati önem taşıdığına dikkat çeken Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan Çetin, "11 ila 14’üncü gebelik haftaları ile 18 ila 23’üncü gebelik haftaları önemli. Bu haftalarda yapılacak görüntülemede bazı genetik hastalıklar taranabilir, organ gelişimindeki kusurlar belirlenebilir” dedi.
#Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan ÇetinUltrasonografinin yaygın kullanımının kadın doğum alanındaki en önemli ilerlemelerden biri olduğunu belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Kırbaş, ayrıntılı fetal ultrasonografi hakkında yaptığı detaylı açıklamada, "Erken gebelik haftalarında gebeliğin varlığı, bebeğin canlı olup olmadığının ve gebelik haftasının tespiti, çoğul gebeliklerin tespiti değerlendirilmesi için kullanılmaktadır. Ayrıntılı ultrason bebeğin kafadan başlayarak ellere, ayaklara kadar tüm organların varlığı, sayısı ve yapısal olarak normal olup olmadığı, bebeğin su miktarı ve görünümünün normal olup olmadığı değerlendirilmektedir" dedi.
#HamilelikAnne ve baba adayları için gebelik bazı bilinmezleri ile birlikte oldukça heyecan verici ve mutlu sona ulaşılan bir süreçtir. Dokuz ay süren bu heyecanlı yolculukta, detaylı (ayrıntılı) veya ileri düzey ultrasonografi muayenesi ve tarama testleri gebelik takibinin anne ve bebek açısından sağlıklı ve en az riskli geçirilmesini sağlayan önemli testlerdir.
#HamilelikUltrasonda bebek ilk defa kaçıncı haftada görülür? Ultrasonda gebelik kesesi ne zaman belli olur? İlk ultrason muayenesi ne zaman yapılmalı? Anne baba adaylarının merak ettiği soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Parvana Seyidova yanıtladı.
#Hamilelik DönemiGebelikte ultrason, anne karnındaki bebeğin muayene edilmesine olanak sağlayan önemli bir muayene aracıdır. Hem normal (sorunsuz) gebeliklerin takibinde hem de komplike (sorunlu / problemli) gebeliklerin takibinde kullanılmakta ve bebekle ilgili birçok olası sorunun erkenden teşhisine olanak sağlamaktadır.
#HamilelikhamileliktesaglikEn son teknolojik görüntüleme tekniği olan 4 boyutlu ultrason, günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. 4 boyutlu ultrasonda yüksek frekanstaki ses dalgalarıyla birlikte ekrana yansıtılan görüntülere çok kısa sürede ulaşılmaktadır. 4 boyutlu ultrason görüntüleri ayrıca herhangi bir yanılmaya neden olmadan sunulabilir, bu yüzden de 4 boyutlu ultrason gebelikte oldukça önemlidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bülent Çakmak, 4 boyutlu ultrasonu anlattı.
#4 Boyutlu UltrasonBirçoğumuz vücudundan gelen sinyalleri dikkate almayarak duymazlıktan geliyor. Oysa alınan bir küçük önlem ve uzman önerilerine kulak vermek birçok hastalığın daha başlamadan fark edilmesine yarıyor. Tüm hastalıkların başarıyla tedavi edilebilmesi için erken tanının şart olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Eralp Başer kadıların genç kızlıktan itibaren yaptırması gereken sağlık taramalarını, uyması gereken kuralları anlattı.
#KadınGebeliğin 14'üncü haftasının ardından anne rahminin bebeği koruyamaması ve düşük yaşanması rahim ağzı yetmezliği olarak tanımlanır. Ultrasonografi ile rahim ağzı uzunluğunun ölçülmesi rahim ağzı yetmezliği için kesin tanı koyamaz. Rahim ağzı uzunluğunun kısalması sıklıkla erken doğum ile ilişkilendirilir. Rahim ağzı yetmezliği nedeni bilinmeyen bir patoloji. Ancak rahim ağzına gebelik öncesinden de yapılan cerrahi müdahaleler, travmatik kürtaj ve doğumlar, anotomik yapıdaki anomaliler rahim ağzı yetmezliği nedeni olabilir.
#Rahim Ağzı Yetmezliği