Güncelleme Tarihi:
KOCAELİ’nin Darıca ilçesinde yaşayan Zekiye ve Şener O. çiftinin 23 Aralık günü, saat 04.45’te Darıca Farabi Devlet Hastanesi’nde kızları dünyaya geldi. Çiftin iddiasına göre, doğum öncesi yapılan tüm testlerde ‘normal’ raporu verilen bebeğin, doğumdan sonra, tedavisi bulunmayan Turner Sendromu (Kısa boylu, hayati fonksiyonların yüzde 80’ini kaybetmiş) hastası olduğu ortaya çıktı.
‘BİZCE BEBEKLER KARIŞMIŞ’
Ayrıca baba Şener O.’nun kan grubunun B Rh pozitif, annesi Zekiye O.’nun A Rh pozitif, yeni doğan çocuğun ise 0 Rh negatif olduğu belirlendi. Bunun üzerine çift, bebeğin kendilerine ait olmadığı ve hastanede karıştırılmış olduğu iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Baba Şener O., ayrıca Kamu Hastaneleri Birliği, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’na
yazı gönderip, TBMM’de Kocaeli milletvekillerini bilgilendirdi. Baba Şener O., Darıca Kaymakamlığı ve Kocaeli Sağlık Grup Başkanvekilliği’ne de bebekle ilgili evrakı teslim etti.
DNA TESTİNİ BEKLİYOR
Şüphelerinden kurtulmak için DNA testi yaptırmak istediklerini belirten Şener O. şöyle konuştu: “DNA testi için başvurdum. Mahkeme kararıyla savcılık Adli Tıp Kurumu’na bir an önce gönderirse içimdeki şüpheler ortadan kalkacak.” Hastane yetkilileri, bebeğin değiştirilmesinin imkânsız olduğunu, yapılacak DNA testi sonuçlarının beklenmesi gerektiğini söyledi.
Rh (-) olabilir
BİLİMSEL incelemelere göre, anne ve babanın Rh negatif olduğu durumlarda bebeğin pozitif olma şansı yok. Ancak anne ve baba pozitif ise bebeğin hem negatif hem de pozitif kan taşıma olasılığı vardır. Biri A, diğeri B grubunda olan çiftin çocukları A, B, AB ve 0 kan grubunda olabilir.
Doğum öncesi tanı mümkün
TURNER Sendromu gebelikte tanınabilen bir hastalık. Bazen fetüs, ultrason bulguları ile de anormal olarak tanımlanabilir. (Kalp bozuklukları, böbrek anomalileri, kistik higroma gibi.) Ultrasonografi, amniyosentez ve diğer bazı tanı yöntemleri ile Turner Sendromu’ndan şüphelenilen gebeliklerde kesin tanı konur. Sendrom saptanmışsa aileye ayrıntılı genetik danışmanlık verilerek gebeliğin sonlandırılması önerilebilir.