Güncelleme Tarihi:
Cafer ZENGİN/KAYSERİ, (DHA)-KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, dört boyutlu ultrason teknolojisi ile anne karnında bebeğin engelli olup olmadığını anlaşıldığını söyledi. Öner, “Dört boyutlu ultrason fotoğrafları hem aileler hem de bizler için mutluluk verici bebek fotoğraflarının yanında bebeklerdeki engelleri de yakalama şansımızı da arttırıyor.” dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç Dr. Gökalp Öner, hamilelik döneminde 20 ve 22’inci, haftalara dikkat çekti. Bu haftalarda ayrıntılı ultrasonla bazı olumsuzluklara önlem alınabileceği uyarısında bulunan Öner, “20-22. hafta gebelikte ayrıntılı ultrasonla gebelik sürecinde bebekte görülen engellerin yüzme 65 tespit edilirken, dört boyutlu ultrasonla bu oran yüzde 80’lere çıkıyor. Özellikle doğum sonrası önlem alınabilecek yarık damak dudak, küçük çene gibi bebeğin beslenmesini etkileyebilecek sorunlarda erken tespit ediliyor.” diye konuştu.
Uluslararası Obstetrik ve Jinekoloji Ultrason Derneği’nin de bu konuya dikkat çektiğini ifade eden Öner, yarık dudak ve küçük çene gibi yüz bozukluklarının bebeklerde görülen Down Sendromu gibi sorunlarla ilişkili olduğu ifade ederek, şunları söyledi: “20-22. gebelik haftasında yapılan anomali taramasında ve ilerleyen haftalarda bakılan dört boyutlu ultrasonla yüz anomalilerinin yüzde 80 yakalandığı yarık dudak ve küçük çene gibi yüz bozukluklarının bebeklerde görülen Down Sendromu gibi özürlerle ilişkili olduğu belirtiliyor. Uluslararası Obstetrik ve Jinekoloji Ultrason Derneği’nin de bu konuya ilişkin çalışması ve uyarıları var. Bu konuda yapılan başka bir araştırmada da 2 boyutlu ultrasona göre, dört boyutlu ultrasonun yüz anomalilerini yakalama şansı yüzde 63’e, yüzde 96 daha yüksek bulunmuş.”
“YARIK DUDAK VEYA DAMAĞI OLAN BİR BEBEK ERKEN FARK
EDİLEMEZSE BU BEBEĞİN YAŞAMINI OLUMSUZ ETKİLER”
Açıklamasında, “Dört boyutlu ultrason fotoğrafları hem aileler hem de bizler için mutluluk verici olmak dışında bebeklerdeki engelleri yakalama şansımızı da arttırmaktadır.” ifadelerini de kullanan Doç Dr. Gökalp Öner, “ Dört boyutlu ultrasonla yapılan ayrıntılı ultrasonla yüzde 83 oranında bebekte anomali yani şekil bozukluğu olup olmadığı bulunabilir. Yaşamla bağdaşan yüz bozukluklarının erken tanısı, doğumu ve doğum sonrasını planlamada da çok önemlidir. Yarık dudak veya damağı olan bir bebek eğer erken fark edilemezse doğduktan sonra ememediğinden beslenemez ve kan şekerleri düşer. Bu durumda bebeğin yaşamını etkiler. Yani dört boyutlu ultrason teknolojisi sağlık açısından hayati ” şeklinde konuştu.
FOTOĞRAFLI