AFP (Alfa fetoprotein), anne karnında gelişmekte olan fetüsler ve anneleri için çok önem taşıyan proteindir. Bu protein, fetüsün karaciğeri tarafından üretiliyor. Bu protein, plasenta yoluyla anneye de geçiyor. Hamileliğin belirli evresinde AFP testi yapılarak, bebeğin gelişiminde ve annede sorun olup olmadığı tespit ediliyor. AFP testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#AFP DeğeriUzmanlar koronavirüs dolayısıyla fazlasıyla evde vakit geçirdiğimiz şu günlerde anne adaylarını hareketsiz yaşam ve aşırı kiloya karşı uyardı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, "Hareketsiz yaşam gereğinden fazla kilo alımına sebep olabilir. Bu da anne ve bebek sağlığı açısından bir çok sorunu beraberinde getirir" dedi.
#HamilelikHamilelik, kadın vücudunda tüm vücut organ ve işlevlerinin değişim gösterdiği doğal bir süreçtir. Vücudun metabolizma hızını ayarlayan ve dengede tutan ayrıca yeni gelişmekte olan bebeğin sinir sistemi üzerine etkili olan tiroid bezinin de hamilelik sırasında bir miktar büyümesi ve çalışmasının artması beklenen bir durumdur.
#HipotiroidizmHamilelik döneminde alınan fazla kilolar ile ilgili açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Arzu Kublay, “Aşırı kilo artışı, bebeğin de yapmış olduğu baskıyı artırarak idrar kaçırma ve daha pek çok ürolojik hastalığa zemin hazırlıyor” dedi.
#HamilelikHamilelik döneminde alınan fazla kilolar ile ilgili açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Arzu Kublay, “Aşırı kilo artışı, bebeğin de yapmış olduğu baskıyı artırarak idrar kaçırma ve daha pek çok ürolojik hastalığa zemin hazırlıyor” dedi.
#Op. Dr. Arzu KublayKoronavirüs salgınının yaşandığı bu süreçte hamilelerin özellikle hijyen kurallarına önem vermesi aynı zamanda da bağışıklık sistemini güçlü tutacak şekilde beslenmesi gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, bu süreçte anne adaylarının nasıl tedbirler alabileceği konusunda da önerilerde bulundu.
#KoronavirüsAnne ve baba adayları için gebelik bazı bilinmezleri ile birlikte oldukça heyecan verici ve mutlu sona ulaşılan bir süreçtir. Dokuz ay süren bu heyecanlı yolculukta, detaylı (ayrıntılı) veya ileri düzey ultrasonografi muayenesi ve tarama testleri gebelik takibinin anne ve bebek açısından sağlıklı ve en az riskli geçirilmesini sağlayan önemli testlerdir.
#HamilelikMagnezyum eksikliği, vücudumuzda birçok soruna neden olur. Yorgunluk, halsizlik ve husursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir. İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muharrem Kıskaç, magnezyum eksikliği ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
#Magnezyum EksikliğiHiç şüphe yok ki bebek bekleyen her anne adayının en büyük arzusu sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek. Aslında hamileliklerin pek çoğu da hiçbir sorun yaşamadan ilerliyor. Ancak bazı hamileliklerde, önceden var olan veya bu dönemde ortaya çıkan bazı sorunlar hem bebeğin hem de annenin sağlığını, hatta hayatını tehdit edebiliyor. Bu sorunları barındıran anne adaylarının hamilelikler de “riskli gebelik” kapsamında değerlendiriyor.
Gebelik döneminde düzenli egzersiz, anne adayının ruh ve beden sağlığını koruyor, bebeğin de ideal kiloyla dünyaya gelmesini ve ileride obezite gibi önemli sağlık sorunlarından korunmasını sağlıyor. Bu süreçte planlanan egzersiz programının doktor tarafından değerlendirilmesi, anne ve bebek sağlığı için olumsuz bir etki oluşturmaması açısından büyük önem taşıyor.
#HamilelikAnne ölüm oranları, ülkelerin en önemli gelişmişlik göstergelerinden biri. Avrupa’da bu oran yüz binde 10’un altında. Türkiye’de ise her 100 bin kadından 14.7’si gebelik, doğum veya doğumdan sonraki 42 günde yaşamını yitiriyor. Bu tabloyu değiştirmek için 4 yıldır 7 gün 24 saat çalışan ve gönüllü hekimlerden oluşan bir hayat kurtarma timi var. Prof. Dr. Ateş Karateke, Doç. Dr. Mehmet Küçükbaş, Doç. Dr. Mesut Polat ve Doç. Dr. Selçuk Selçuk, 400 anneyi kurtardı.
#Anne ÖlümüGebelik diyabeti hakkında bilgiler merak ediliyor. Anne ile baba adayları, hamilelik sürecinin sağlıklı ve huzurlu geçmesi için tüm önlemleri alsalar da hesapta olmayan sorunlar gelişebiliyor. Bu sorunların başında gelen ‘gebelik diyabeti’ hem annenin hem bebeğin sağlığını tehdit ediyor. Öyle ki erken doğum riskini artırıyor, anne adayında yüksek tansiyonu ve gebelik zehirlenmesini tetikleyebiliyor, bebekte gelişim geriliğine yol açabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Esra Boyar, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Gebelik DiyaebetiSevgili Hürriyet okurları... Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemidir. Ancak bu dönemde “tansiyon yüksekliği” görülmesi, karşılaşılabilecek sağlık sorunlarından biridir. Gebelik döneminin en hassas konularının başına gelen “tansiyon yüksekliği” ile ilgili tüm merak edilenleri, meslektaşım da olan İstanbul-Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alay’a sordum. Ve işte 8 soruda “gebelikte tansiyon yüksekliği...”
#Şenol Kalyoncu