Bugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öznur Yılmaz Gondal, prematüre doğumun nedenlerini sıralayarak anne ve bebeğin sağlık gelişimini nasıl etkilediğine dair bilgiler aktardı. Gondal, prematüre bebeklerde takip ve tedavinin kesinlikle deneyimli doktor ve hemşireler tarafından yapılması gerektiğini söyledi.
#Dr. Öğr. Üyesi Öznur Yılmaz GondalAnneler ve anne adayları artık internetin kolaylıklarını kullanıyorlar. İnternette annelerin kendileri ve bebeklerinin sağlığı hakkında bilgi sahibi olabilecekleri, forumlara katılıp tartışabilecekleri ve alışveriş yapabilecekleri pek çok site var. Bu sitelerde ayrıca çocuklara rahat isim seçebilmek için yöntemler, en moda çocuk kıyafetleri ve doktorlardan yardım alınabilecek bölümler de bulunuyor. İşte anne, kadın ve bebeklerle ilgili internet siteleri.
Berlin Hayvanat Bahçesi’nde heyecanla beklenen panda yavruları dünyaya geldi. Anne panda ‘Meng Meng’ perşembe günü saat 13.03 ve 14.19’da iki sağlıklı bebek dünyaya getirdi. Berlin Hayvanat Bahçesi tarafından yapılan açıklamada, “Her iki yavru da sağlıklı ve anneleri ile tecrübeli panda ekibi tarafından 24 saat boyunca sevgiyle bakılıyor” denildi.
#ALMANYABazen bizi sevdiğimiz besinlere götüren şey aslında ‘midemiz’ değil, ‘duygularımız’dır. Özellikle de kaygılı, sinirli ve huzursuz hissettiğimizde duygusal açlığımızdan dolayı kendimizi birden mutfakta buzdolabının başında ya da televizyon karşısında çikolata yerken buluruz. Peki acaba bizi bu duruma getiren nedir? İşte bu haftaki yazımızda hepimizin zaman zaman yaşadığı duygusal açlık konusunda yapılacaklara değindik.
#YEMETürkiye’de her yıl 133 bin bebeğin erken dünyaya geldiğini belirten Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, “Prematüre bebeklerin, hayata tutunma ve sağlıklı gelişim şansını artıran en önemli faktör, onların uygun bir ortamda, uzman ellere doğmasıdır” dedi.
#Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin KoçSon dönemlerde sosyal medya fenomenlerinin ‘cilt bakım rutini’ videolarını çok fazla görür olduk. Bu videolarda fenomenler cilt bakımı için çok fazla ürün kullanıyor; yüz maskeleri, temizleyiciler, tonikler, nemlendirici kremler, serumlar, göz altı kremleri, dudak kremleri, C vitaminleri, E vitaminleri derken liste uzayıp gidiyor. Cilt bakım rutinimizde gerçekten bu kadar fazla ürün kullanmamıza gerek var mı?
#Cilt BakımıSon dönemlerde sosyal medya fenomenlerinin ‘cilt bakım rutini’ videolarını çok fazla görür olduk. Bu videolarda fenomenler cilt bakımı için çok fazla ürün kullanıyor; yüz maskeleri, temizleyiciler, tonikler, nemlendirici kremler, serumlar, göz altı kremleri, dudak kremleri, C vitaminleri, E vitaminleri derken liste uzayıp gidiyor. Cilt bakım rutinimizde gerçekten bu kadar fazla ürün kullanmamıza gerek var mı? Bu soruyu konunun uzmanlarına sorduk, cilt bakım rutininin doğrusunu öğrenirken videolardaki yanlış yönlendirmelerin neden olabileceği olumsuz etkileri de konuştuk.
#Cilt BakımıSon yıllarda baba adaylarının, eşlerine destek olmak için doğumhaneye girdiğini ve bunun sosyal medyada sıkça paylaşıldığını görüyoruz. Peki babaların doğuma girmesi gerekir mi? Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde eşlerinin doğumunda yanında olanlar ile eşlerini yanında olmaya ikna edemeyenlerle konuştuk. Konunun her iki taraf açısından artı ve eksilerini ise Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman ile mercek altına aldık.
#SağlıkYeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğine insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla bir bakalım.
#LohusalıkYeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğini insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla masaya yatırdık…
#LohusalıkGünümüzde kadınların kariyerlerine odaklanmak istemeleri gibi kişisel sebepler ve gelişen teknoloji anne olma yaşının ilerlemesini sağladı. Özellikle son 10 yılda doğum yapan 40 yaş ve üzeri kadınların sayısında gözle görülür bir artış söz konusu. Peki ileri yaşta anne olmak nasıl bir duygu? Hem fiziksel hem de psikolojik yönden zorlukları daha mı fazla? Yoksa ileri yaş bilinci, süreci kolaylaştırıyor mu? 40 yaş ve üzerinde anne olan kadınlar tüm bu sorulara cevap niteliğinde kendi hikayelerini anlatıyor...
#İleri Yaş GebelikPandemi ile birlikte büyüyen online psikolojik danışmanlık sektörü, kolay erişilebilir olması ve maliyet avantajıyla hayatımızda kalıcı yer edindi. Anne ve babalara online destek için kurulan yerli bir girişim de sektörün potansiyelini ortaya koydu. 2021’de 15 bin lira sermaye ile kurulan ‘Kidolog’ bugün 150 milyon lira değerlemeye ulaştı. Gebelikten doğuma, emzirmeden okul dönemine kadar ebeveynlere online danışmanlık sunan girişim şimdi de aile büyükleri ve kedi-köpek sahipleri için yeni uygulamaları devreye alıyor. Bu adımlarla tüm ailelere hitap etmeyi planlayan Kidolog, dünya markası olmayı hedefliyor.
#TuttangelsinBir Sorudan Fazlası serisinde daha önce gebelik, doğum, bebeğin bakımı, emzirme baskısı gibi konuları mercek altına alıp ebeveynlerin şikayetlerini dinledik. Üstelik oldukça ilginç hikayeler ile karşılaştık. Bu kez 9 aylık bir anne olarak kendi yaşadığım ve inanılmaz rahatsız olduğum bir konuyu gündeme getirmek istiyorum: Sokakta hiç tanımadığımız insanlar çocuklarımızın bakımı konusunda neden müdahalede bulunuyor?
#Bir Sorudan FazlasıYapması gereken işleri zaman zaman ertelemeyen yoktur ama bu durumun fazlasıyla sıklaşması hayatı sekteye uğratabilir. Atalarımız boş yere “Bugünün işini yarına bırakma" dememiş. İsveçli araştırmacılar da erteleme alışkanlığının ciddi sağlık problemleriyle ilişkili olabileceğini söylüyor. Peki sürekli erteleyenler ne diyor?
#SağlıkBir sağlık sorunu ya da ilerleyen yaşı nedeniyle yumurta rezervi etkilenen ama anne olma ihtimalinden vazgeçmek istemeyen kadınlar, yumurta dondurma işleminden faydalanabiliyor. Ünlü oyuncu Jennifer Aniston’ın geçen haftaki söyleşisinde sarf ettiği “Biri bana ‘Yumurtalarını dondur’ deseydi her şeyimi verirdim” cümlesinden hareketle uzmanlarla ve bu yöntemi kullanan kadınlarla konuştuk.
#Yumurta Rezervi17 Kasım Dünya Prematüre Günü’ydü. Anne karnında gelişimini tamamlayamadan doğan bebeklere prematüre deniyor. Melis ve Gizem prematüre ebeveynlerini bilgilendirmek adına bu alanda çalışmalar yürüten El Bebek Gül Bebek Derneği ve uzman doktorlarla konuştular: “Onlara bilgi ve sevgiyle dokunmak fark yaratır.”
#17 Kasım Dünya Prematüre Günü<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikÇocuk sahibi olmaya niyetleniyorsanız öncelikle doğal yolla bunu başarabilmenin yollarını aramalısınız. Ama hemen belirteyim, ilk bir ay içerisinde bunu başarabilenlerin oranı ancak %20 civarındadır. Oysa 1 yıl beklense, bu sayı 4 kat artarak, yüzde 80’i bebeklerini kucaklayabilecektir.
#KısırlıkAkvaryumlarda en çok karşılaştığımız ve gördüğümüz balıklar arasında yer alan sarı prenses, estetik görünümleri ve renkleri ile, barışçıl yapıları ve zor koşullara direnç göstermeleri ile bilinirler. Hareketli bir yapıya sahip olmaları ve çok canlı renkleri sayesinde sarı prenseslerin bulunduğu akvaryumlar göz alıcı bir güzelliğe sahip oluyor. Sarı prenses balığı nedir ve özellikleri nelerdir sizler için derledik.
Dört yaşındaki Anna Riley, nadir görülen ve hızlı ilerleyen cilt rahatsızlığı ile dünyaya geldi. Cildinin inanılmaz derecede hızlı büyümesine neden olan 'Harlequin iktiyozisi' hastalığından muzdarip olan küçük kızın her sabah okul için hazırlanması 3 saatti buluyor ama durumundan şikayet etmiyor. Her şeye rağmen çok mutlu ve neşeli bir çocuk olan Anna, artık 1 Milyon takipçisi olan bir sosyal medya fenomeni...
#Cilt SağlığıHamilelik hazırlıklarında olan çiftlerin en çok ilgilendiği konular arasında yer alan ikiz bebek nasıl olur, doğal yollarla nasıl gerçekleşir sorularının yanıtlarını araştırdık. Tüp bebek tedavisinde çoğunlukla karşılaşılan ikiz bebek durumunda ne gibi etkenler önemlidir, nasıl olur? İşte ikiz bebek ihtimalini artıran faktörler...
#İkiz BebekÖnceki gün sosyal medyada yer alan bir paylaşım doğum koçları ve evde doğum konusundaki tartışmaları tekrar gündeme getirdi. Ankara’da yaşanan doğum koçu skandalına tepkiler büyüyor. Uzmanlar evde doğumun anne ve bebek sağlığını tehlikeye attığını, doğum koçlarının doğum yaptırma yetkilerinin asla bulunmadığını ısrarla söylüyor. İşte detaylar...
#Doğum Koçu37’nci haftadan önce doğan bebeklere prematüre deniliyor ve organları henüz tam olarak gelişmediği için kuvözde kalmaları gerekiyor. Son yıllarda dünyada prematüre doğan bebeklerin sayısında ciddi şekilde artış yaşanıyor. Türkiye'de de her 10 bebekten biri prematüre doğuyor. Peki bu duruma etki eden faktörler neler? Neden sayıları her geçen gün artıyor?
#Prematüre DoğumGünümüzde, bir çok kişi tarafından anlamı bilinmeyen hastalık isimleri bulunmaktadır. Hiperpigmentasyon ise sıklıkla duyulan bir hastalık olarak nitelendirilmemektedir. Hiperpigmentasyon nedir, nasıl tedavi edilir? Hiperpigmentasyon hangi hastalıkta görülür? Hiperpigmentasyon hastalığının ne anlama geldiğini öğrenmek ve hastalık ile ilgili detayları sizler için derledik.
Hodan otu; Hodangiller ailesine ait olup, çok senelik bir bitki türüdür. Halk dilinde; ıspıt, tamara, otan, kaldirik, zılbıt, gibi değişik adlarla anılan bu ot, farklı renklere de sahiptir. Mavi, beyaz ve kimi zaman pembe çiçekler ile açabilen Hodan otunun hem gövdesinden hem de tohumundan bolca faydalanıldığı belirtilebilir. Peki, hodan otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Hodan otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hodan Otu