Kars örneğinde olduğu gibi, buraya da gitmek için aylar öncesinden sıraya girmek zorunda kalmadan uyaralım: Sadece Erciyes’in karlı tepelerinde kaymak için değil, şehri doyasıya yaşamak için buraya bilet alacağınız günler çok yakında. Gaziantep, Mardin, Adana derken Kayseri atağa geçti. Özgün habitatı, özgür yılkı atı, binlerce yıllık tadı ve taşı sıkan kadınlarıyla bir bölgenin şahlanışını yerinde inceledik.
#Kayseri PastırmasıKayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Gastronomi Turizmi Çalıştayı 16-17 Kasım tarihlerinde yapılacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, çalıştayda Kayseri mutfağının dünyaya tanıtılması için yol haritasının belirleneceğini söyledi.
#Kayseri MutfağıGeçtiğimiz akşam üzeri sağanak yağışın olduğu saatlerde Bursa Gastronomi Festivali tanıtım toplantısına katıldık. Ülkemizin gastronomisiyle ön plana çıkan doğu ve güney doğu kentlerine yaptığım gezilerde yaşadığım şehir Bursa’da benzer bir çalışmanın yapılıp yapılamayacağı konusunu düşünmüştüm.. Aslında bir şehrin gastronomisi sadece caddede yürürken gördüğünüz lokantalardaki yemeklerden ibaret değil, şehrin yaşam kültürü içinde evlerde günlük yaşamın bir parçası olarak komşularla, aile fertleri ile sıradan bir günde yenen veya bir bayram günü paylaşılan yemekte o şehrin yemek kültürünün çok özel bir parçası olabilir. Demek istediğim hiç beklemediğiniz bir anda bir Bursa evinde size ikram edilen bir börek, kurabiye hayatınızda yediğiniz en iyi lezzet olabilir.
#Uğur ÇELİKKOLUluslararası Doğu Akdeniz Turizm Fuarı – EMITT, 25’inci kez kapılarını açtı. Fuarın açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “İleriye dönük erken rezervasyon oranları da geçen seneye göre artmış durumda. Bütün bunlar bize 2022 için belirlediğimiz 35 milyar dolar gelir hedefinin ne kadar ulaşılabilir olduğunu gösteriyor. Biz bu hedefleri sektör olarak yeterli görmemeliyiz ve daha yukarılara taşımak için çalışmalıyız. Bu adını koyduğumuz bir rakam. El birliğiyle geçen seneki gibi gayret ederek bunu daha yukarılara taşıyacağız” dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyŞehirler markalaşıyor. İstanbul, Ankara, İzmir zaten uzun zamandır marka şehir. Şimdilerde Gaziantep, Hatay, Antalya, Eskişehir, Kastamonu, Kars, Afyon gibi illere Bodrum, Urla, Bozcaada, Gökçeada, Çeşme, Ayvalık, Ürgüp, Fethiye, Safranbolu gibi ilçeler de eklendi. İsimlerini yerel lezzetleriyle, ünlenen restoranları ve yiyecekleriyle duyurdular.
#BursaBodrum’un turistik ve pahalı olduğuna dair bir önyargının varlığına dikkat çeken Başkan Ahmet Aras, “Bu yargı yerine, yılın 12 ayını dolu dolu geçirebileceğiniz, pek çok aktivite imkanı sunan bir Bodrum yaratmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
#İzmirBodrum Belediye Başkanı ve BOTAV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aras "Bodrum turizmini gastronomi, tarım, sağlık, doğa, spor ve kongre alanlarında çeşitlendirerek 1,5 milyona yaklaşan yabancı turist sayımızı kısa ve orta vadede 2,5 milyona çıkartacağız ve 1 milyar dolar ek gelir sağlayacağız" dedi.
#BodrumGastronomi Turizmi Derneği, gastronomik marka kentlerimizde farkındalık yaratmak üzere başlattığı projesi kapsamında geçtiğimiz günlerde Bursa’nın lezzetlerini keşfetmek ve yerel yönetimlere destek olmak amacıyla bir gezi düzenledi. Basın Konseyi ve Gastronomik Seyahat Acenteleri’nden oluşan heyet Bursa Turizmi Platformu işbirliğiyle ağırlanırken, bilinmeyen ve unutulmuş lezzetleri markalaştırmak adına önemli işbirliklerinin de adımları atılmış oldu. İncelemeler sonrası Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe ile gastronomi turizminde Bursa’nın önemi ve markalaşma adına gerekli yol haritası üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Boztepe, “Bursa dünyadaki sayılı gastronomik kentlerden biridir. Ancak üzerindeki tozun alınması gerekiyor” dedi.
#BursaHürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#AnkademiKültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, zeytinin anavatanı Türkiye’nin zeytinyağının ticareti konusunda İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın gerisinde olmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, zeytinyağının turistik ürün olarak kullanılması için çalışma başlattıklarını açıkladı.