gastronomi turizmi haberleri sayfasında gastronomi turizmi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 808 gastronomi turizmi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dokuz şehrimizi kapsayan Mezopotamya Projesi gastronomi turizmi için önemli bir adım. Gaziantep’in baklava kültürüne en az bir gün ayırmak gerekiyor. Ama yabancı bir turist için Mardin’in ev yemeklerini, Şanlıurfa’nın şabut balığını da tadarak gastronomik tecrübeyi doğru tamamlamak önemli.
#Gastronomi TurizmiUNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve her yıl çok sayıda Hristiyan tarafından ziyaret edilen St. Paul Kilisesi, Kuyusu ve Tarihi Çevresi ile Ashab-ı Kehf Mağarası ve Danyal Peygamber'in kabrinin bulunduğu Mersin'in Tarsus ilçesi, inanç turizminin yanı sıra tescilli humus, yayla bandırması, şalgam ve Sarıulak zeytiniyle gastronomi turizminde de atağa geçmeyi hedefliyor
#Gastronomi TurizmiBundan yıllar önce, tatil seçimindeki tek kriter güzel deniz ve bol güneşti. Turizm acentelerinde bulunan broşürler aracılığıyla gidilecek yerler seçilir; deniz ve güneş tatili yapılır, geri dönülürdü. Kış turizmi sadece belli bir kesimin ulaşabildiği bir aktivite olarak algılanırdı. Bir yerden bir yere yalnızca yemek yemek için gitmek ise alışılmışın tamamen dışında bir davranış biçimiydi.
#EMITTTürkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Mersin, Adana, Antakya ve Gaziantep illerinde gastronomi ziyaretçi sayısının yılda 3 milyonu bulduğunu, hedeflerinin 3 yılda bunu 10 milyona çıkarmak olduğunu belirterek, "Türkiye'de gastronomi turizmi çerçevesinde seyahat eden turistlerin yüzde 88'i destinasyon tercihlerinde iyi yemeğin önemine vurgu yapıyor. Türkiye'de gastronomi turizmi turlarına katılanlar yüzde 25 daha fazla harcama yapıyor" dedi.
#Gastronomi TurizmiTürk turizm sektörü, Anadolu mutfağını dünyaya tanıtmak ve seyahat acentelerinin tek bir noktadan satış yapma ihtiyacını karşılamak üzere Türk Gastronomi Köyü projesini geliştirdi. Gastronomi Turizmi Derneği'nin hayata geçirdiği Türkiye Gastronomi Köyü projesiyle, Türk mutfağı ve Anadolu lezzetleri hem dünyaya tanıtılacak hem de 700 dolar seviyesinde olan turist başına ortalama harcama seviyesi yukarılara çekilecek.
#Gastronomi Turizmi DerneğiKültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun, bazı coğrafyalara sadece oraya has bir yemek için güzergah gezileri düzenlendiğini belirterek, "Bölgelerdeki yemek kültürü bazen tarihi eserden ya da müzeden daha çekici, cezbedici olabiliyor" dedi.
#Gastronomi Turizmi: İstanbul MutfağıCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Bakan Ömer Bolat’a, “Sayın Bakan, son yıllarda iktidar sürekli fahiş fiyattan söz ediyor, siz de fahiş fiyattan söz ettiniz. Fahiş fiyat nedir?” dedi.
#CHPİstanbul Turizm Fuarı, 9-10 Ekim 2024 tarihlerinde düzenlenecek. 35 ülkeden 200 yabancı satın alıcının fuara katılacağını belirten Dream Project CEO’su Volkan Ataman, “Fuarda yeni sezon anlaşmaları için 100 milyon Euro’luk kontrata imza atılacak” dedi. 15 binin üzerinde ziyaretçinin fuara katılacağını belirten Ataman, “Sadece fuara gelecek ziyaretçilerin uçak, konaklama, yeme-içme ve alışveriş harcamalarının 50 milyon TL’yi aşması öngörülüyor” diye konuştu.
#İstanbulKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, kendine has mutfağı ve özgün tarifleriyle aslında tam bir gastronomi turizmi noktası. Yeme-içme alışkanlıkları coğrafyanın sıcaklığı nedeniyle sebze-meyve-et ağırlıklı olsa da Türkiye’den ortak mirasımız hamurişleri de çok özgün ve lezzetli.
#Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti31 Mart’ta Türkiye’de seçimler var. Ama gerçek anlamda bu havaya girildiğini söyleyemem. Çünkü adaylar bizde geç açıklanıyor ve hatta en son günlere bırakılıyor. Ve biliyoruz ki; listeler Yüksek Seçim Kurulu’na verilinceye kadar da birçok değişiklik olabilir.
#1Kaz Dağları popüler tatil yerlerinin aksine şef restoranlarından çok, temiz ve eski usul aile işletmeleriyle öne çıkan bakir bir bölge. Benim için aileler tarafından işletilen, bölgenin kooperatiflerinden balıklarını, zeytinliklerden zeytin ve zeytinyağını, pazardan da sebze meyvesini alıp mütevazı ve taze bir şekilde servis eden restoranlar, İstanbul’da yıldız ve şöhret peşinde koşan şeflerin restoranlarından çok daha gerçek, doğal ve lezzetli tecrübeler sunuyor.
#Somer SivrioğluTutkularını emeklilik sonrasında girişime dönüştüren Ayda ve Uğur Kalelioğlu, bağcılık, şarap üretimi, restoran ve konaklamayı kapsayan iş modeliyle çalışmalarına devam ediyor. İngiltere’ye ihracat da yapan ikilinin gündeminde ise bu ülkeye bir restoran da açmak var. Ayda Kalelioğlu, “Gastronomi ihracatı da yapacağız” diyor.
#1Türk mutfağı turizme açılıyor. Özellikle ‘her şey dahil’ otellerde yöresel yemeklere ağırlık verilmeye başlandı. Sektör yetkilileri, “Gastronomi turizmi çok önemli. Otellerimizde ‘Yörük’ mutfağına özel tatlar sunduk, çok rağbet aldık. Tüm bölgeleri dahil edeceğiz” diyor. Bu açılıma gastronomi uzmanları da destek veriyor.
#GastronomiGaziantep’i dünyaya tanıtacak GastroAntep Kültür Yolu Festivali için geri sayım başladı. Hedef, yöresel ürünlerin bilinirliğini arttırmak ve dünyanın en önemli restoranlarının mönüleri ile market raflarında yer bulmak. Tek bir ürünle dahi dünya mutfağında yer alan şehirler olduğunu belirten Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Anadolu’da binlercesi var. Bizim neyimiz eksik” dedi ve gastronomiye merak duyan kitleleri 16-24 Eylül’de Gaziantep’te buluşmaya davet etti.
#GaziantepSon yıllarda işletmelerde popülerliği artırmak ve ilgi çekmek adına sıklıkla ilginç yemek ve içecek sunumları görüyoruz. Ancak işler öyle bir boyuta geldi ki, birçoğumuz yaşananları ağzımız açık halde izliyoruz. Bunun son örneği geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayılan ve çok tartışılan 'klozette tatlı sunumu’ videosu oldu. Bu tartışmanın üzerine gastronomi uzmanları ve yemek yazarlarına “Nereye gidiyor bu yemek sunumları?” diye sorduk.
#Sunum ÇılgınlığıOsmanlı'ya 88 yıl başkentlik yapan tarih ve kültür şehri Edirne, Kurban Bayramı'nda da inanç ve gastronomi turizmi kapsamında kente gelen yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı. Selimiye Camisi ile Sultan 2'nci Beyazıt Külliyesi ve Sağlık Müzesi gibi çok sayıda tarihi mekanı gezen ziyaretçiler, kentin meşhur lezzeti tava ciğerini yiyebilmek için ise işletmelerin önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
#TurizmBursa’nın güçlü ilçeleri var. Onların başarılı faaliyetleri hem kendilerine hem de Bursa markasına güç veriyor. İlçe belediyelerin son dönemde yaptığı başarılı organizasyonlara, festivallere katılıyorum, güzel işler çıkarıyorlar. Bu sayfada da gözlemlerimi ve değerlendirmelerimi yapıyorum.
#BursaTürkiye’de adeta bir suşi çılgınlığı yaşanıyor. Sürekli yeni suşi restoranları açılıyor, oteller suşi şeflerini transfer ediyor, mönülere yeni ürünler ekleniyor. Sektör temsilcileri ise ete göre daha ucuz olan suşinin Türk müşteriler tarafından çabuk sevildiğini ve artık bu kültürün benimsediğini ifade ediyor. Ayrıca suşili mönülerin milyonlarca turist için de önemli bir alternatif olduğu vurgulanıyor.
#SuşiTürkiye, yılın ilk dört ayında toplam 11 milyon 93 bin 247 ziyaretçi ağırladı. Turist sayısında yıllık hedefin 60 milyon olduğunu hatırlatan sektör temsilcileri, “Sektörde dengeli bir çeşitlenme yapılabilirse turizm verileri bunların çok daha ötesine taşınabilir. Nisanda, pandemi öncesi veriler aşıldı. Hedefler büyümeli” yorumunu yaptı.
#TuristUluslararası vize işlemleri, yurtiçi ve yurtdışı turlar, VIP turlar, otel rezervasyonları, uçak biletleri, kongre turizmi, sağlık turizmi, gastronomi turizmi, kültür turizmi alanında hizmet veren Vize35’in Yönetim Kurulu Başkanı Cem Dayan, tüm misafirlerin mutluluğunu ilke edindiklerini ve bu doğrultuda her gün daha iyi hizmet verebilmek için kendilerini geliştirdiklerini belirtti.
#Turizm