51 yaşındaki komedyen Miranda Hart, 30 yıl boyunca birçok sağlık sorunu yaşadı ve yatağa bağlı kalmasına neden olan gizemli bir hastalıktan mustaripti. Hastalığı, şiddetli bir grip nöbeti olarak kendini göstermişti ve1980'ler olduğu için tedavi edilmemişti. Bu, bağışıklık sistemini altüst etti ve bir dizi hastalık semptomuna neden oldu. Gençken başlayan semptomları için doktorlar diğer şeylerin yanı sıra agorafobi olduğu söylendi. Yıllarca hastalığın nadir olmayan bir komplikasyonu olarak kronik yorgunluk sendromla mücadele etti.
#Lyme HastalığıHenüz bir yaşında olan küçük kızın önce iştahı azaldı, sonra uykuları yok oldu ve ateş başta olmak üzere soğuk algınlığı benzeri semptomlar yaşamaya başladı. Gerçek ise kan testleri sonrası ortaya çıktı; küçük kız lösemiydi.
#Akut Lenfoblastik LösemiHafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#LymeSon zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkKargo poşetlerine kimyasal atık muamelesi yaptığımız, marketten aldıklarımızı tek tek yıkadığımız zamanlar daha dün gibi. Son günlerde koronavirüse yakalananların sayısında yine bir artış görülse de artık pandemi dönemindeki alışkanlıklarımızın çoğunu sürdürmüyoruz. 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü sebebiyle 100 kişiye hangi alışkanlıkları hâlâ önemsediklerini, hangilerini unuttuklarını sorduk. Gördük ki pandemi birçoğumuzda derin iz bırakmış.
#Hazan AKÖZ IŞIKHayatın ilk yıllarında kol kanat gerip, mikroplar ile tanışmasına mümkün olduğunca engel olduğumuz çocuklarımız kreşe gittiklerinde birden sık hastalanmaya başlarlar. Bu durum ebeveynlerde büyük bir endişeye neden olur ve zaman zaman çocuklarını kreşten almayı bile düşündürebilir.
#Kreş Hastalığına DikkatÇocuklarda mide üşütmesi, sık sık görülen bir hastalık çeşidi olarak bilinir. Bir diğer adıyla viral gastroenterit olarak bilinen mide üşütmesi, karın ağrısı, sulu ishal, kusma, mide bulantısı gibi belirtiler ile ortaya çıkan mide bağırsak enfeksiyonu olarak bilinir. Çocuklarda ya da bebeklerde yetişkinlere oranla daha fazla görülmektedir. En yaygın nedeni ise kontamine olmuş besinlerin tüketilmesi olarak bilinir. Yaşlılar, çocuklar ve bebekler mide üşütmesine karşı daha hassas olan yaş gruplarıdır. Peki, çocuklarda mide üşütmesi belirtileri nelerdir ve nasıl geçer? Mide üşütmesi konusu ile ilgili geniş çaplı bir makale hazırladık.
#ÇocukBağırsak enfeksiyonu öncelikle çocuklarda görülmekle birlikte tüm yaş gruplarında görülen tehlikeli bir hastalıktır. İshal ve kusma gibi yaşamsal faaliyetleri etkileyen belirtiler gösterir. Bağırsak enfeksiyonu nedir? Belirtileri nelerdir? Bağırsak enfeksiyonu bulaşıcı mı? Nasıl bulaşır? Tedavisi nedir merak edilen tüm detayları derledik.
İklim krizinin sağlık üzerindeki etkileri giderek artarken, sağlık alanındaki eşitsizlikleri gidermek için iklim değişikliğiyle mücadele planlarının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrası kalkınma programlarına entegre edilmesine ihtiyaç duyuluyor.
#İklim Kriziİshal, vücudun dengesini bozmakla birlikte sosyal hayatı da olumsuz etkileyen bir rahatsızlık. Tedavi sürecinde ilaç kullanımının yanı sıra beslenme de oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Peki, ishal neden olur, ishale ne iyi gelir? İşte ishalin nedenleri
#İshal Neden OlurMide ağrısı, kusma, ishal ve yüksek ateş belirtileri gösteriyorsanız, siz de mide gribine yakalanmış olabilirsiniz. Sindirim sistemini ele geçiren mide gribi, her yaşta görülebildiği ve çok bulaşıcı bir özelliğe sahip olduğu için dikkat edilmesi gereken hastalıklar arasındadır.
#Mide GribiHavaların soğuması ve okulların açılması ile birlikte enfeksiyon hastalıklarında da artış görülmeye başlandı. Peki hastalıkların arttığı, bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gereken bu dönemde çocukları enfeksiyon hastalıklarından nasıl koruyabiliriz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, sık sık hastalanan ve enfeksiyon geçiren çocuklar ile ilgili ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
#ÇOCUKPediatrik Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Nadide Melike Sav, çocuklarda görülen ishalin nedenleri ve alınması gereken önlemler hakkında önemli bilgiler verdi. Su içmenin önemli olduğunu belirten Sav, sıvı kaybının böbrek yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#Sıvı TüketimiSiyah Beyazlı temsilcimizin UEFA Avrupa Ligi'ndeki mücadelesi devam ediyor. Beşiktaş ile Wolverhampton bu akşam karşı karşıya gelecek. Galibiyet elde etmesi halinde grup içerisindeki konumunu yeniden şekillendirecek olan Beşiktaş, en iyi 11'i ile sahaya çıkacak. Peki, Beşiktaş Wolverhampton maçı ne zaman saat kaçta hangi kanalda canlı izlenebilecek? Beşiktaş'ta ise kadroda yer alan Diaby'de flaş gelişme yaşandı. İşte, karşılaşma öncesinden önemli detaylar...
#Beşiktaş Wolverhampton