Yapay zekâ artık hayatımızın önemli bir gerçeği. Bu yeni teknolojide yaşanan gelişmeler ise korkmamız için haklı sebepler sunuyor. Çünkü yapay zekâ tarafından oluşturulan görüntüler ile gerçek görüntüler arasında ayrım yapmak giderek daha zor hale geliyor. Ancak uzmanların işe yarayabileceğini belirttiği bazı ipuçları var. Detaylar haberimizde…
#Yapay ZekaFelsefe ve sanat tarihi eğitimi alan, zihin felsefesi üzerine yaptığı doktorasına devam eden Pelin Dilara Çolak’ın YouTube kanalı ‘Dilozof’ 300 bin aboneye ulaştı. Kanalında hem “Hiç doğmasak daha mı iyi olurdu”, “Hakikat nedir” gibi büyük sorulara yanıt arayan hem de “Nasıl felsefi düşünülür”, “Felsefeye nereden başlamalı” gibi rehber içerikler paylaşan Çolak’la konuştuk.
#Pelin Dilara Çolak“Aşkın Tarifi” dizisinin Şebnem’i İdil Sivritepe ile diziyi ve özel hayatını konuştuk. Arp ve piyano çalan, oyunlar ve senaryolar yazan çok yönlü sanatçı, “İleriye yönelik o kadar çok projem var ki! Kadınların ürettiği projelerde olmak istiyor, onların hikayelerini dile getirmeyi diliyorum” diyor.
#Aşkın TarifiPandemi dünyada milyonlarca insanın çalışma şeklini değiştirdi. Araştırmalar pandemi sonrası dönemde özellikle dijitalleşen sektörlerdeki bazı mesleklerin öne çıkacağını, bazılarının ise tarih olacağını söylüyor. Geleceğin favori mesleklerini konunun uzmanıyla masaya yatırdık.
#PandemiTroya kazıları başkanı Prof. Rüstem Aslan, İskender Pala’nın Göbeklitepe romanı ‘Akşam Yıldızı’nı yazdı: “Bu romanı arkeolog olarak değil, sözün ve edebiyatın peşinden giden bir biri olarak okudum. Eğer arkeolog olarak okusaydım, yayınevine ‘O resimler, o dipnotlar ve kaynakça keşke olmasıydı’ derdim. Çünkü akademik anlamda bu konu çok ama çok tartışılmakta; çünkü her sene yeni bir kazı sonucu bildiklerimizi altüst etmekte; çünkü ‘Akşam Yıldızı’ romanın bunlara ihtiyacı yok.”
#İskender PalaSevdiğim kadına çok değer veriyorum ama dekolte merakı, çalıştığı bankanın müşterileriyle gereğinden fazla samimi olması beni rahatsız ediyor. Bunu kendisiyle konuşmaya çalıştım, “Ben böyleyim, baştan gördün ve kabul ettin” diye tepki gösterdi. Ne yapacağımı bilmiyorum.
#Güzin Ablaİsim analizi, ismimizin içinde bulanan harflerin ve kelimenin kişiliğimiz ve kaderimiz üzerindeki etkilerini araştıran bir çalışmadır.Birçok görüşe göre ismimizin içindeki harfler karakterimizi etkiliyor. Bu görüşlere göre isim analizi yaparak doğacak bebeklere isim verilmesi oldukça önemli.
#Bebek İsimleriKediye işkence yapan er, eşinin canına kıyan koca, ortağını öldürüp selfie çeken adam, pompalıyla müdür katleden öğrenciler; intiharlar, cinayetler, tecavüzler, linçler, tacizler, saldırılar... Bizim o naif dünyamıza ne oldu? Ya vicdanımıza? Sanatçı Ahmet Mümtaz Taylan’a göre, ‘aç kalanlar vicdandan yemeye başladı’ ve olan oldu...
#Gazetehaberleriİlkokulda öğretmenlerine sınav iptal ettirebilecek kadar güçlü bir sesti... Komşuların şikayet için kapılarını aşındırmasına aldırış etmeden bağıra çağıra şarkılarını söylemeye devam etti... Janis Joplin ile içine düşen müzik aşkının peşini bırakmadı... 16’sında “TRT’yi karıştıran amatör ses” oldu. Müzik dünyasına adını altın harflerle yazdıran Zerrin Özer, ne yazık ki son dönemde sağlık sorunlarıyla manşetlerdeydi. Ama o acı günler bitti. Şimdi karşımızda; yeni single hazırlığında, kilo vermiş, “Çok güzel olmaya karar verdim, estetik de yaptıracağım. Herkes bilsin ayaktayım” diyen bir Zerrin Özer var.
#Zerrin ÖzerKitap fuarlarının benim için en önemli yanı, gittiğim kentle ilgili kitapları bulmamdır. Birçok kentte oraya ait kitaplar yayımlanıyor, bilimsel değeri yüksek kitaplar çıkarıyorlar ama başka şehirlerde bulmak mümkün olmuyor. TÜYAP Gaziantep Fuarı’ndan aldığım bazı kitapları tanıtacağım bu hafta.
#Doğan HızlanÇok değil 5-10 yıl içinde eğitime giyilebilir teknolojilerle donatılan sınıflar, öğrencinin yeteneklerine göre online ortamlarda yapılan dersler, sanal asistanlar damga vuracak. Gençlerin meslek seçeneklerine ‘dikey çiftçi’, ‘organ imalatçısı’, ‘siber polis’, ‘5 duyu reklam tasarımcılığı’ gibi bugün fantastik gelen iş kolları eklenecek.
Eşit İşe Eşit Ücret kararnamesiyle vali yardımcıları ve kaymakamların maaşlarının düştüğünü yazdık. Öğretmenler, doktorlar, kontrolörler, denetçiler, programcılar, icra memurlar, teknisyen astsubaylar, ‘bizi de yazın’ diyerek mail yağmuruna tuttular. Kimisi, sosyolog ve kütüphaneci ‘teknik hizmetli’ sayılırken bilgisayar programcılarının ‘düz memur’ sayılmasına isyan etti. Bir yılda maaşlarının 1500 lira eridiğini anlattı; kimisi aynı helikopterde aynı süreyle uçtuğunu, ‘onlara bin 200 lira kendilerine 120 lira zam yapıldığını’ anlattı.
dijital teknoloji sıkıcı biyo-teknoloji ilginç olacakÜnlü Yönetmen Steven Spielberg’ün bilim kurgu filmi Azınlık Raporu bambaşka bir gelecek tasvir ediyordu. Özel yetenekli kahinlerin önceden gördüğü suçlar daha işlenmeden önleniyor, suçu işlemek üzere olan insanlar ise “suçlu” olarak değerlendirilip cezalandırılıyordu. Bu filmin sahnelerinin oluşturulmasında Spielberg dört fütüristle uzun süren bir beyin fırtınası yaptı. İşte bu fütüristlerden biri olan Steve Barnett, Managemenet Center Türkiye tarafından düzenlenen 10. Pazarlama Zirvesi için İstanbul’a geldi, gelecek tahminlerinde bulundu.