gargara haberleri sayfasında gargara hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 700 gargara haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yeşil yapraklı sebzeler, ağızda diş eti hastalığına ve diş çürümesine neden olan bakterileri ve asit oluşumunu azaltabilen çok miktarda nitrat içerir. Araştırmacılar bu özelliklerinden dolayı marul suyunun ağız sağlığı için gargaradan daha iyi olabileceğini söylüyor. Ancak bu açıklama alkol bazlı gargaraları kanserle ilişkilendiren tartışmalı bir çalışmanın ardından geldi.
#GargaraPCR ya da antijen testlerinde, pamuklu bir çubukla burundan boğazın arka duvarına dokunarak alınan sürüntü örneğinin incelenmesiyle COVID-19 saptanıyor. Türk biliminsanları, burundan sürüntü yerine yeni bir yöntemi bilim dünyasına kazandırdı.
#KoronavirüsYunanistan’ın spor salonu inşası sırasında bulduğu Osmanlı mezarlığındaki naaşları depoya kaldırmasına, o köyde yaşayan Türklerin torunları isyan etmişti. Yeni gelişmeye göre Osmanlı mezarlığındaki 201 naaş, İslami geleneklere uygun olarak defnedilecek.
#YunanistanKoronavirüsün kolunu bacağını kıran spreyler, gargaralar, adaçayı ve ebegümeci karışımları, kekik yağları ve dahası… Tüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşılama ve yeni aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken bir yandan da virüse karşı hem koruyucu hem de tedavi edici özellikleri olduğu iddia edilen pek çok ürün ortaya çıkıyor. Peki hangileri gerçekten etkili? Mercek altına aldık...
#KoronavirüsUzmanlar, ağız ve diş sağlığı için gargara kullanmanın öneminden sık sık bahsediyor. Peki diş bakımınızı tamamlamak için aldığınız gargarayı mutfakta da kullanabileceğinizi söylesek ne dersiniz? Üstelik çok da pratik ama etkili bir kullanımı var.
#Ağız GargarasıKoronavirüs salgınından korunmak için birçok uzman farklı görüş ve önerilerde bulunuyor. Bunlardan biri de ağız temizliği için gargara kullanımı. Ancak uzmanlar ağız gargarası kullanmanın koronavirüsten korunmak için bilimsel bir çözüm değil tedbir olabileceğini söylüyor.
#Ağız GargarasıGeçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma, ağız çalkalama sularının laboratuvar ortamında tükürükteki koronavirüsü 30 saniye içinde öldürebileceğine işaret etti. Peki, ağız gargaraları COVID-19 için etkili mi? Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Çağdaş Çağlar Laçin, konuyla ilgili çok önemli bilgiler aktardı.
#GargaraProf. Dr. İbrahim Saraçoğlu, koronavirüs salgınına karşı adaçayı ve ebegümeci karışımının kaynatılmasıyla elde edilen gargaranın kullanılmasını önermesinin ardından aktarlarda bu sabahtan itibaren yoğunluk yaşanmaya başladı. 20 yıldır Mısır Çarşısı’nda aktar dükkanı işleten Serhat Kara, “Profesörün açıklamasından sonra satışlar arttı. Sabah 7.30’da açtık dükkanı. Normalde bu saate kadar ebegümeci ve adaçayını 1 kilogram satıyorsak, öğlene kadar 10’ar kilo satmışızdır” dedi.
#GargaraProf. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Covid-19 hastalığını önlemek için adaçayı ve ebegümeci karışımıyla elde edilen gargaranın kullanılmasını tavsiye etti. Saraçoğlu, “Sabah, öğle, akşam bununla gargara yapın. İnanın yüzbinlerce insanın hayatı kurtulur bu sayede” dedi.
#GargaraHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüse karşı karbonatlı suyla gargara yapılması önerilerine ilişkin, "Artık bu konuyla en ilgisiz bir vatandaş bile bu virüsün karbonatla, tuzlu suyla, çorbayla, limonla ölmeyeceğini biliyor. Halkta yalancı güven duygusu oluşturup, gerekli diğer tedbirleri uygulamamasına neden olacak bu gibi söylemler son derece tehlikeli, insan sağlığına zarar verici" dedi. İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, ''Koronavirüse karşı sabah akşam karbonatlı suyla gargara yapın'' demişti.
#Canan KaratayKAHRAMAMARAŞ'ta, evinde doktor tarafından verilen ağız gargarasını yaptıktan sonra direksiyon başına geçen Mehmet Yaşar (33), polisin alkolmetre ile yaptığı kontrolde 200 promil alkollü çıktı. Ehliyetine 6 ay süre ile el konulup, 1002 lira ceza kesilen Yaşar, hemen sonra gittiği hastanede yaptırdığı kan tahlilinde alkolsüz çıkınca mahkemeye başvurdu.
#KahramanmaraşBahar alerjisini iyileştirmek için kulaktan dolma burun açma yöntemlerine sıkça başvurulduğuna dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar uyardı. Dizdar, "Buruna sirkeli su çekmek doğru değildir. Aksine sirkeli su, asidik olduğu için burun mukozasına zarar verir. Burnu yıkamak için 1 bardak suya 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı yemeklik karbonat koyarak karıştırıp bu karışımı burnunuza çekebilirsiniz" dedi.
#AstımSağlık ağızda başlar, bu nedenle ağız temizliğine dikkat etmek gerekir. Bunun için düzenli bir şekilde ağız bakımları yapılmalıdır. Diş fırçalamak ağız temizliği için yeterli değildir, gargara ile bu temizliği tamamlamak gerekir. Hazır gargara ürünleri satın almak yerine evde kendiniz de yapabilirsiniz.
#Ağız SağlığıSelçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden Prof. Dr. Sema Hakkı, diş kliniklerinde tedavi sürecinde, günlük hayatta ise ağzı bakterilerden arındırmak için kullanılan ithal gargaralara alternatif olarak "bor" içerikli gargara üretti.
#Sema HakkıHijyeni tam, bakımı yapılmış bir ağız görünüşümüzü değiştirdiği kadar sağlığımızı da etkiler, bizi birçok hastalıktan korur. Her yıl 6 Ağustos Dünya Temiz Nefes Günü olarak kutlanıyor. Bu vesileyle neler yapmamız gerektiğini uzmanlara sorduk, tavsiyeler aldık.
#Zeynep Nazlı YıldırımAntalya'da trafik ekiplerinin denetiminde alkollü olduğu tespit edilen Mehmet Akif Bakır alkollü olmadığını, sadece gargara kullandığını söylese de cezadan ve ehliyetine el konulmasından kurtulamadı. Elinde ceza tutanağı ile hastaneye giden Mehmet Akif Bakır'ın kan testinde ise alkolsüz olduğu belirlendi.
#AntalyaAntalya'da trafik ekiplerinin denetiminde alkollü olduğu tespit edilen Mehmet Akif Bakır alkollü olmadığını, sadece gargara kullandığını söylese de cezadan ve ehliyetine el konulmasından kurtulamadı. Elinde ceza tutanağı ile hastaneye giden Mehmet Akif Bakır'ın kan testinde ise alkolsüz olduğu belirlendi.
#AntalyaYeşil yapraklı sebzeler, ağızda diş eti hastalığına ve diş çürümesine neden olan bakterileri ve asit oluşumunu azaltabilen çok miktarda nitrat içerir. Araştırmacılar bu özelliklerinden dolayı marul suyunun ağız sağlığı için gargaradan daha iyi olabileceğini söylüyor. Ancak bu açıklama alkol bazlı gargaraları kanserle ilişkilendiren tartışmalı bir çalışmanın ardından geldi.
#GargaraUzun yıllardır sigara kullanan 52 yaşındaki Avusturyalı bir tiryaki; ses kısıklığı, nefes almada zorluk ve kronik öksürük şikâyetleriyle hastaneye başvurdu. Doktorların incelemesi sonucunda boğazının arka kısmında saç gibi kılların varlığı tespit edildi. Bilim dünyasında şaşkınlıkla karşılanan bu vaka, sigaranın sağlık üzerindeki potansiyel zararlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Peki sigara nasıl oluyor da böyle bir soruna neden oluyor? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Prof. Dr. Çiğdem Kalaycık Ertugay ile mercek altına aldık.
#SağlıkYakın zamanda yapılan bir araştırma ile marul suyunun ağız sağlığınız için gargaradan daha iyi olabileceği, yeşil yapraklı sebzelerin diş çürümesine neden olan bakterileri ve asit oluşumunu azalttığı ortaya atıldı. Biz de Diş Hekimi Mustafa Tuğra Kaya ile bunun nasıl mümkün olduğunu konuştuk.
#Diş SağlığıSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kuzey Afrika kaynaklı ‘toz taşınımı’na ilişkin uyarılarda bulundu. Özellikle KOAH ve astım hastalarının, 'toz taşınımı'nın yoğun olduğu günlerde evde kalmalarını öneren Prof. Dr. Özlü, "Toz görüyorsanız dışarı çıkmamakta fayda var. Eğer illa çıkmanız gerekiyorsa da işinizi görüp hemen dönmeniz lazım ve maske kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sadece havada bulunan tozlar değil, aynı zamanda toz bulutuyla beraber alerjenler, polen diğer mantarlar ve benzeri durumlarda eşlik edebiliyor" ifadelerini kullandı.
#Çöl TozuSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kuzey Afrika kaynaklı ‘toz taşınımı’na ilişkin uyarılarda bulundu. Özellikle KOAH ve astım hastalarının, 'toz taşınımı'nın yoğun olduğu günlerde evde kalmalarını öneren Prof. Dr. Özlü, "Toz görüyorsanız dışarı çıkmamakta fayda var. Eğer illa çıkmanız gerekiyorsa da işinizi görüp hemen dönmeniz lazım ve maske kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sadece havada bulunan tozlar değil, aynı zamanda toz bulutuyla beraber alerjenler, polen diğer mantarlar ve benzeri durumlarda eşlik edebiliyor" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüTikTok'ta son dönemlerde diş fırçalama ile ilgili viral olan videolarda birçok insan, dişleri fırçaladıktan sonra ağzın çalkalanmaması gerektiğini, bunun dişleri çürüklere karşı koruduğunu söylüyor. Bazı uzmanlar da çürüklerin önlenmesine yardımcı olmak için günde en az iki kez florür içeren diş macunu ile dişlerin fırçalanmasını, sonrasında ağzı çalkalamayıp florürün dişlerde kalmasına izin vererek ek koruma sağladığını doğruluyor. Peki florür gerçekten dişleri koruyor mu? Yutulması zararlı değil mi? Uzman Diş Hekimi Ekin Kenci Şahin konuştuk.
#FlorürOruçluyken gargara yapmanın fetvası Diyanet tarafından verildi. 11 ayın sultanı Ramazan ayında milyonlarca kişi oruç tutuyor. Gargara yapmak orucu bozar mı sorusu da çeşitli sebeplerden dolayı gargara yapmak zorunda olan kimseler tarafından araştırılıyor. Bazen hastalıkları önlemek amacıyla ya da ağızdaki kokuları gidermen amacıyla yapılan gargara ile ilgili Diyanet’in fetvası bulunuyor. Peki, Oruçluyken gargara yapılır mı? Gargara yaparken su yutmak orucu bozar mı?
#Gargara YapmakHavaların geçiş aşamasında olduğu şu günlerde uzmanlar soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda artış yaşandığı söylüyor. Özellikle baharda çiçeklerin açması, hava hareketlerinin yaşanması ve arıların aktif olması virüslerin taşınmasını sağlıyor. Bir yetişkin ortalama yılda iki ila dört kez soğuk algınlığına yakalanıyor. Çocuklar ise yetişkinlere göre iki kat daha fazla soğuk algınlığıyla mücadele ediyor. Peki soğuk algınlığından hızla kurtulmanın yolları neler? Hangi doğal ürünler ya da takviyeler hastalığa karşı kalkan oluyor? İşte The Telegraph’a konuşan dört uzmandan soğuk algınlığından çabucak kurtulmanın 10 yolu…
#SağlıkKış yaklaştıkça bünyeyi desteklemek için baharatlı veya meyveli sıcak içeceklere ilgimiz artıyor. Uzayan akşamlarda sohbetlere tatlı birer eşlikçi arayanlara, çocuklara ballı-sütlü bol vitaminli pratik bir şeyler hazırlamak isteyenlere çok sayıda tarifle geldim. Altın sütlü kahve de var, sıcak limonata da…
#KışHavalar soğudukça hastalanan insanların sayısı hızla artıyor. Peki, hastalığı hafif semptomlarla geçirebilmek ve süreci daha rahat atlatabilmek için neler yapabiliriz? Evde kolayca hazırlayabileceğimiz, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek tarifler imdadımıza yetişebilir.
#GoğukSevgili Hürriyet okurları... Yaz aylarına yavaş yavaş veda edip sonbahara ‘merhaba’ dediğimiz bugünlerde dikkat etmemiz gereken konulardan birisi de beslenme. Bazı besinlerle doğa gerçekten bize çok cömert davranıyor. Her meyvenin, sebzenin ve yiyeceğin ayrı bir yararlı yönü var. Bu hafta Dr. Sevil Özkan’a yararlı besinleri sordum. Hem yararlarını hem de farklı kullanımlarını anlattı. İşte verdiği bilgiler.
#Şenol KalyoncuSonu ra ile biten kelimeler birçok kişi tarafından merak edilen konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından sonu ra ile biten kelimeler merak edilen kelimeler arasındadır. Bu bakımdan hangi kelimelerin sonunda ra olduğunu araştırabilir ve doğru şekilde kullanabilirsiniz. Sonu ra ile biten kelimeler listesi -3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli ra ile biten kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimF harfinden sonra gelen G, alfabenin 8. sırasında yer alır. G harfi, fizik biliminde ağırlığın sembolü olarak kullanılır Birçok ülke ve şehir isminde G harfi geçer. Örnekler: 1- Giresun 2- Gümüşhane 3- Gürcistan 4- Nikaragua 5- Güney Kore 6- Yozgat 7- Gine 8- Senegal. İçinde G olan kelime listesini detayları ile derledik.
#HarfŞimdi şöyle bir düşünün... Diyelim ki bir film yıldızısınız. Kariyerinizde yükselmek içi de yapmayacağınız hiçbir şey yok. Buna aksiyon sahneleri de rol arkadaşınızla özel yakınlaşma gerektiren sahneler de dahil. Bu konuya yaklaşımınız nasıl olurdu?
#Matt DamonHamileliği engelleyen pek çok neden var ama kimse bu engelleyici unsurlardan birinin de diş problemi olacağını düşünmüyor. ama araştırmalar diş eti hastalıklarına dikkat çekiyor. Porphyromonas gingivalis bakterisinin neden olduğu diş eti problemlerinin gebelik öncesi ve gebelik sürecinde olumsuz etkilerini uzmanlarla konuştuk.
#HamilelikEvet, yanlış okumadınız, diş problemleriniz üreme sorunlarına neden olabilir. Hamileliği engelleyen pek çok neden var ama kimse bu engelleyici unsurlardan birinin de diş problemi olacağını düşünmüyor ancak araştırmalar diş eti hastalıklarının gebe kalma ihtimalini düşürebileceğini söylüyor. Porphyromonas gingivalis bakterisinin neden olduğu diş eti problemlerinin gebelik öncesi ve gebelik sürecinde olumsuz etkilerini uzmanlarla konuştuk.
#HamilelikYÜZÜN daha iyi bir görünüm kazanmasını sağlayan bişektomi ameliyatının aynı zamanda yanak inceltme cerrahisi olarak da bilindiğini belirten İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Buca Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Onur Öztürk, bişektomi operasyonuyla daha belirgin elmacık kemikleri ve daha ince bir yüz hattına sahip olunabildiğini kaydetti. Bişektominin yüzün daha uzun ve daha ince görünmesini sağlarken, yüzde meydana gelen yuvarlak görünümün ortadan kalkmasına da yardımcı olduğunu ifade eden Öztürk, bişektomi operasyonu geçiren hastaların ayakta tedavi gördükleri için yine aynı gün içerisinde taburcu olabileceğini bildirdi.
#12020’den bu yana ilk defa bu kışı koronavirüs salgınının tedbirlerinden uzak geçiriyoruz. Ancak grip vakalarında önceki yıllara göre belirgin bir artış var. Doktorlara bu sezon hasta olup olmadıklarını, olduklarında nasıl iyileştiklerini sorduk. Özel tariflerini, yıllardır uyguladıkları püf noktalarını öğrendik...
#GripSağlıklı bir yaşam için organik besleniyor, spor yapıyor olabilirsiniz. Artık buna evden çıkmamayı da eklemek gerekecek. Zira geçen hafta İstanbul’da bazı ilçelerde yüksek hava kirliliği alarmı verildi; uzmanlar ‘Sokağa çıkmayın’, ‘Pencere açmayın’ diye uyardı.
#Hava Kirliliği