Güncelleme Tarihi:
Ramazan ayında oruç tutan kişiler bazı konularla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Oruçluyken gargara yapmak ya da gargara yaparken su yutmak gibi konuları yaşayan kişiler konuyla ilgili Diyanet’in görüşlerini ve fetvasını merak ediyor. Bilindiği üzere oruçluyken bir şey yenilmesi ya da içilmesi orucu bozuyor. İşte oruçluyken gargara yapmakla ilgili bilgiler!
GARGARA YAPMAK ORUCU BOZAR MI?
Diyanet’te yer alan bilgilere göre; gargara yapmak, ağızdaki suyu yutmamak kaydı ile caizdir. Nasıl ki abdest alırken ağza çekilen su ve ağız çalkalamak orucu bozmaz ise gargara yapmak da aynı şekilde orucu bozmaz. Abdest alırken ağıza su alınır ve ağız çalkalanır. Bu durum orucu bozmaz. Gargara da aynı şekilde düşünülür.
Gargara yapmak da orucu bozmamaktadır. Oruç tutan kişilerde ağız yaraları olabilir. Bu durum da gargara kullanmak tıbbi bir gereksinim olarak tedavi amaçlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tarz bir sağlık problemi olan kişinin, oruçlu iken gargara yapması da orucunu bozmamaktadır. Çünkü bu kişiler, sağlıkları için gargara yapmak durumundadırlar. Dinimizde her zaman kişi sağlığı ön planda düşünülmektedir.
GARGARA YAPARKEN SU YUTMAK ORUCU BOZAR MI?
Diyanetin görüşüne göre mübarek Ramazan günlerinde oruç tutarken, ağız gargarası yaparken gargarayı yutan Müslümanların orucu bozulmaktadır. Oruçları bozulduğu için kaza orucu tutmakla mükellef olurlar. Ancak böyle bir durumda ayrıca kefaret orucu tutmak zorunlulukları yoktur. Yalnızca oruçlarının bozulduğu güne karşılık Ramazan ayından sonra kaza orucu tutmaları gerekir. Ağız yaraları çok hafif olup gargara gerekli olmadığı halde gargara yapılırsa, bu durumda oruçlu iken gargara yapılması mekruhtur. Gargara yutulursa kaza orucu ile beraber kefaret orucu da tutulmalıdır.