Bundan 50 yıl önce hayal bile edilemeyecek, biri söylese 'delilik' muamelesi görecek bir uzay misyonu, birkaç hafta sonra gerçek oluyor. Avrupa Uzay Ajansı'nın yeni aracı, Jüpiter ve uydularında yaşam izi arayacak. Bilim insanlarına göre, misyonun potansiyeli akıllara durgunluk verici...
#JüpiterDiğer isimleri Erendiz, Sakıt ve Hürmüz olan Jüpiter gezegenin çapı 142.324 kilometrekaredir. Samanyolundaki en büyük gezegen olan Jüpiter'in toplam 67 tane daha uydusu bulunuyor. En büyük uydusunun adı Ganymede'dir. Galileo Galilei tarafından keşfedilen Ganymede, Jüpiter III adıyla da biliniyor. Jüpiter atmosferi gazlardan oluşur. Bu gazların %90'ı hidrojen, 'u ise helyumdur. Jüpiter gezegeni nedir, ne renktir ve ne zaman keşfedildi? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Jüpiter GezegeniGökyüzünde bulunan sayısız yıldız ve gök cisimleri insanoğlunun her daim merakını uyandırmıştır. Çağın her döneminde gökyüzü incelenmiştir. En çok merak edilen konular arasında ise uydular gelmektedir. Peki uydu nedir? Güneş sistemi uydu doğal ve yapay uydu tanımı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Uydu Nedir?Amerikalı astronomlar, Jüpiter'in en büyük uydusu Ganymede'nin eksiksiz haritasını çıkardı. Yapılan çalışmayla ilk kez Asteroit Kuşağı'nın ötesinde yer alan bir gezegenin uydusunun yüzeyinin küresel ölçekteki eksiksiz jeolojik haritası çıkarılmış oldu.
#JüpiterKeşif aracı Curiosity’nin geçen hafta Mars’a yaptığı başarılı iniş gözlerimizi bir kez daha uçsuz bucaksız uzaya çevirdi. Her ne kadar birkaç yıldır uzay araştırmalarının odağına Mars gezegeni yerleşse de giderek artan sayıda bilim insanı dünya dışı yaşamın adresi olarak Satürn’ün buzullarla kaplı uydusu Enceladus’u gösteriyor.
Almanya'nın başkenti Berlin'in yakınındaki Potsdam'da bugün Avrupa'nın ve dünyanın çeşitli ülkelerinden astronomların bir araya geleceği toplantının gündeminde, Titan'ın vadileri, Güneş Sistemi'nin en büyük ayı Ganymede'in jeolojik haritası ve uzak bir cüce gezegenin üzerinde keşfedilen kırmızı leke bulunuyor.
Yıllar önce Karun hazinelerini kaçıranlar şimdi de Antakya'dan değer biçilmez mozaikleri talan ettiler. Antakya'da kaçak kazılarda çıkarılan Roma dönemine ait 7 ayrı mozaik eser Almanya'nın Münih kentine kaçırıldı. Tanrı ve tanrıçaların resmedildiği eserlerden biri kaçırılırken yolda hasar gördü. Bu eser bozularak öteki 6 eserin eksik yerleri tamamlandı. M.S. 2. yüzyıla ait eserler Münih'teki Gorny & Mosch adlı sanat galerisinde tanesi 70 bin Euro'ya kadar varan fiyatla satıldı.
25 Nisan 1990’dan beri dünyanın etrafında dönerek uzayın derinliklerini araştıran Hubble Uzay Teleskopu 15 yaşını geride bıraktı. Size, Hubble teleskopuyla alınan son fotoğrafları sunuyoruz! Daha fazla Hubble fotoğrafı görmek istiyorsanız http://hubblesite.org sitesini ziyaret etmenizi öneririz.