Tarihi talan

Güncelleme Tarihi:

Tarihi talan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2007 19:22

Yıllar önce Karun hazinelerini kaçıranlar şimdi de Antakya'dan değer biçilmez mozaikleri talan ettiler. Antakya'da kaçak kazılarda çıkarılan Roma dönemine ait 7 ayrı mozaik eser Almanya'nın Münih kentine kaçırıldı. Tanrı ve tanrıçaların resmedildiği eserlerden biri kaçırılırken yolda hasar gördü. Bu eser bozularak öteki 6 eserin eksik yerleri tamamlandı. M.S. 2. yüzyıla ait eserler Münih'teki Gorny & Mosch adlı sanat galerisinde tanesi 70 bin Euro'ya kadar varan fiyatla satıldı.

Haberin Devamı

Almanya, Türkiye’de kaçak kazılarda çıkarılan tarihi eserlerin sahte belgelerle aklanıp satıldığı merkezi üs haline geldi. Kaçak kazılar sonucu Türkiye’de çıkarılan eşsiz tarihi eserler TIR’larla Almanya’nın Münih kentine getirilerek burada açık artırmayla satılıyor.
Son olarak Türkiye’den Roma dönemine ait değer biçilmez 7 mozaik eser Almanya’ya kaçırıldı. Tanrı ve tanrıçaların resmedildiği eşsiz eserler Antakya’da kaçak kazılar sonucu bulundu. M.S. 2. yüzyıla ait mozaik eserler 7 ayrı parçadan oluşuyordu. Bu eserler 2005 yılında Almanya’nın Münih kentine kaçırılırken, bir tanesi yolda büyük hasar gördü. Hasar gören eser Münih’te bozularak öteki altı tanesinin eksikleri tamamlandı. Eserler restore edilirken, gerekli belgeler tamamlandı. Eserlerin İsviçre’de bir özel kolleksiyoncuya ait olduğuna dair belge alındı ve tüm işlemler tamamlandıktan sonra altı eser müzayedeye konuldu. Türkiye’den kaçırılan tarihi eserlerin pazarlandığı yer ise Münih’teki Gorny & Mosch adlı sanat galerisi. Bu galeride daha önce de Türkiye’den kaçak getirilen birçok tarihi esere satılırken el konulmuştu.
TANESİ 70 BİN EURO

Bu mozaik eserlerden üçü 2005 yılında, geri kalan üçü ise geçtiğimiz günlerde Münih’teki Gorny & Mosch adlı sanat galeresinde tanesi 70 bin Euro’ya kadar varan fiyatlarla satıldı. 50 bin Euro taban fiyatla açık artırmaya çıkarılan Artemis mozaiği 70 bin Euro’ya gitti. Etrafı kıvrımlı bir çerçeveyle süslenmiş, başında zafer ve şanın simgesi defne çelengi, üstünde ise hükümdarlığın simgesi erguvan rengi elbise taşıyan Artemis mozaiğinin eşi benzeri bulunmadığı vurgulandı.
Yine aynı döneme ait, şarap ve zevk tanrısı Dionizos’a eğlencelerinde refaket eden Menat’la Dionizos’un üvey babası Silenus’u canlandıran mozaik ise 60 bin Euro’ya satıldı.
Aynı dönemden kalma 3. mozaik eser ise 14 bin Euro’ya alıcı buldu. Bu eser mitolojide tanrıların babası Zeus’un güzelliğine aşık olduğu Troya kralının genç oğlu Ganymede’yi kartal kılığında gelerek İda dağından tanrıların yaşadığı Olimpos dağına kaçırmasını sahneliyor.
Sanat uzmanları renk zengini ve renklerin çok ince nüanslarla içiçe geçtiği bu mozaiklerin eşsiz eserler olduğu ve o dönemin en önde gelen imalethanelerinden çıktığı görüşünde. Satılan bu üç eser halen Gorny & Mosch sanat galerisinde alıcılarına gönderilmeyi bekliyor. Öteki üç mozaik eserin ise 2005 haziranında satıldığı ortaya çıktı.
TÜRKİYE FAKİRLEŞİYOR

Tarihi eserleri Türkiye’den Almanya’ya kaçıranların Türkiye’nin en ünlü tarihi eser kaçakçıları olduğu bildirildi. Konuyla ilgili bilgi veren uzman şöyle konuştu: 'Mozaikleri daha önce ünlü Karun hazinelerinin yurtdışına kaçırılışına katılan aynı kişi getirdi. Türkiye’den bu eserleri getiren kaçakçılar kendi ülkeleri olan Türkiye’yi fakirleştiriyor, öteki ülkeleri zenginleştiriyor. Gorny & Mosch hem satıcıdan yüzde 20, hem de alıcıdan yüzde 20 komisyon alıyor. Türk makamları bu kaçakçıları yakından tanıyor. Ancak bu kişiler mal bile yakalatsa, büyük paralar harcayarak olayı örtbas ediyorlar.
Türkiye’de bir milyona yakın dedektör var. Define avcıları bu dedektörlerle tarihi eser zengini ve medeniyetler beşiği Türkiye’yi kalbura çevirdi. Bu detektörler 8 metreye kadar tarama yapabiliyor, bulduğu metallerin cinsini ve kaç metre derinlikte olduğunu haber veriyor. Tarihi eser kaçakçılarının da adamları var. Kaçak kazılarda bulunan eserler bu kaçakçılara haber veriliyor. Kaçakçılar malı aldıktan sonra TIR’larla veya gemilerle Yunanistan, İtalya üzerinden Almanya’ya getiriyor. Burada para karşılığında sahte mülkiyet belgeleri düzenleniyor. Kaçırılan eser özel bir kolleksiyona aitmiş gibi gösteriliyor. Tüm bu belgeler tamamlandıktan sonra müzayedeye çıkarılıyor. Müzayedeyle aklanan bu eserlerin artık her ülkeye giriş ve çıkışı yasal hale geliyor. Bunu yapan kaçakçılar sık sık ve çok rahat Türkiye’den Almanya veya Amerika’ya giriş çıkış yapıyor.'


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!