Güncelleme Tarihi:
NASAnın bilimsel araştırma amaçlı uzay görevlerinden sorumlu yetkilisi Alan Stern, 2009 yılı bütçesi kapsamında 7 yeni bilimsel uzay görevinin çalışmasının başlatılmasının planlandığını söyledi.
Başkan George W. Bush yönetiminin hazırladığı bütçede NASAya 2009 yılı için 17,9 milyon dolar ayrılıyor ve bunun 4,4 milyar dolarını bilimsel uzay görevleri oluşturuyor.
DIŞ GÜNEŞ SİSTEMİNE YOLCULUK
Jüpiter veya Satürne gönderilmesi planlanan uzay aracının, 2017de fırlatılması düşünülüyor.
Bu uzay aracı, güneş sisteminin bu 2 en büyük gezegeninin uydularından 3ünden 1inin yörüngesine oturtulacak.
3 aday arasında Jüpiterin uydusu Europa da yer alıyor. Bu uyduda bir buz okyanusunun bulunmasından ötürü, uyduda yaşam formlarının varolabileceği düşünülüyor. 3 uydudan ikincisi ise, güneş sistemindeki en büyük ay olan Ganymede. Üçüncü olasılık ise Satürnün uydusu olan ve güneş sisteminin ikinci büyük ayı olan Titan.
Stern, bu 3 aydan hangisine araç gönderileceğine, bu yılın sonuna dek karar verilmiş olacağını kaydetti.
KARA ENERJİ
Evrendeki esrarengiz enerji formu olan 'kara enerjinin' araştırılması için de 2015de dünya yörüngesine bir uydu oturtulması planlanıyor.
Kara enerjinin, 'evrenin giderek artan bir hızla genişlemesine yol açan esrarengiz güç olduğu' düşünülüyor.
Doğası henüz anlaşılamamış olan bu kara enerjinin, evrenin kabaca yüzde 70ini oluşturduğu tahmin ediliyor.
GÜNEŞ HALESİ İÇİN GÖREV
Bir başka uzay görev ise Güneş Halesini anlamayı amaçlıyor. Bu amaçla 2015 yılında güneş halesine ilk uzay aracı fırlatılacak.
Güney çevresindeki bu bölge, güneş fırtınalarını yaratıyor.
Stern, gelecek 10 yılın ikinci yarısında, güneş fırtınalarının nasıl hızlandığına, güneş halesinin nasıl ısındığına ilişkin bilgileri kökten değiştirebilecek çalışmalar yapılacağını, dünyada yaşamı mümkün kılan güneşin, iç kesimindeki faaliyetlerin araştırılacağını kaydetti.
Sternin verdiği bilgiye göre NASA, Aya araştırma robotları göndermeyi, ayrıca yeryüzünde kimi bilimsel misyonlar da planlıyor.