Güncelleme Tarihi:
Güneş Sistemi'nin dev gezegeni Jüpiter'in çevresinde yörüngeye otura Galileo uzay aracının görevi, çarpıcı ve çok önemli bulgular aktarması nedeniyle iki yıl daha uzatılıyor.
Jüpiter'in dört uydusu Io, Europa, Ganymede ve Callisto üzerinde iki yıldır araştırmalarını sürdüren Galileo uzay aracının gönderdiği bulguların yankıları, bilim dünyasında heyecan yaratmaya devam ediyor. Galileo'nun ilk bulgularını değerlendiren bilim adamları ‘‘Jüpiter'in uydularında su, ateş ve belki de yaşam var’’ yorumunu yapıyorlar. New York Times Gazetesi'nin bilim ekinde yer alan geniş araştırmaya göre, bilim adamlarının bu ilk bulguları daha da derinleştirmesi amacıyla Galileo uzay aracının görev süresinin iki yıl daha uzatılması gündeme geldi. Heyecan yaratan ilk bulgulara göre Jüpiter'in uydularındaki durum özetle şöyle:
GANYMEDE: Güneş Sistemi'nin kitlesi en yoğun uydusu. Ganymede'den çekilen fotoğraflar, kraterlerle dolu ve buzlarla kaplı bir yüzeyi gösteriyor.
CALLİSTO: Bu uydunun yüzeyi de buzlarla kaplı ve üzerinde milyonlarca yıllık meteor yağmurlarının izleri açık seçik görünüyor. Öte yandan San Francisco'da düzenlenen Amerikan Jeofizik Birliği Kongresi'ne (AGU) katılan bilim adamları, Jüpiter gezegeni çevresinde 2 yıldan bu yana inceleme yapmakta olan Galileo'nun, buz ve kayalardan oluşan Callisto'nun yüzeyinde hidrojen atomlarına rastladığını, bunun da oksijenin varlığını gösterdiğini söylediler.
EUROPA: Uyduların en küçüğü olan Europa, bilim adamlarını en çok heyecanlandıran uydu. Bu uydunun buzlarla kaplı yüzeyinde büyük bir okyanus görüntüsü veren bir alanda, ısı ve su bulunma ihtimali çok yüksek görünüyor. Bilim adamları işte bu noktada Europa'da herhangi bir şekilde yaşam ihtimali olabileceğini belirtiyorlar. Araştırmacılar,
Galielo'nun yeni görevinin bu uydu olacağını da vurguluyorlar.