Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’nin 9’uncusu, Antalya’daki Olimpos Antik Kenti’nde düzenlenecek. Türkiye'nin dört bir yanından astronomi ve uzay bilimleri tutkunlarını ağırlayacak olan festivalde katılımcılar, teleskoplarla gezegenleri ve galaksileri gözlemleme ve bilim insanlarının gökyüzü hakkındaki söyleşilerine katılma fırsatı yakalayacak.
#AntalyaTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalacağı sürede yaptığı deneylere ilişkin bilgi vererek, “Mikro yerçekimi ortamı, bilimsel araştırmalar için Dünyada sahip olmadığımız çok farklı fırsatlar yaratıyor.” dedi.
#Alper GezeravcıTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalacağı sürede yaptığı deneylere ilişkin bilgi vererek, “Mikro yerçekimi ortamı, bilimsel araştırmalar için Dünyada sahip olmadığımız çok farklı fırsatlar yaratıyor.” dedi.
#Alper GezeravcıMekke döneminde inmiştir. 60 âyettir. Sûre, adını ilk âyette geçen “ez-zâriyât” kelimesinden almıştır. Zâriyât, esip savuran rüzgârlar demektir. Sûrede başlıca, öldükten sonra hesap için toplanma, inkârcıların ahirette karşılaşacakları azap, mü’minlere verilecek mükâfatlar, Allah’ın varlığını ve birliğini gösteren kevni deliller konu edilmektedir. Zariyat Suresi Oku - Zâriyât Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali)
#Zariyat Suresi OkuABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), galaksiler arası uzayda çok hızlı bir şekilde hareket eden yeni bir kara delik keşfedildiğini duyurdu. “Görünmez bir canavar” olarak nitelendirilen kara deliğin 20 milyon güneş ağırlığında olduğu vurgulandı.
#NasaBilim dünyasının senelerdir heyecanla beklediği James Webb Uzay Teleskobu nihayet bu yıl başlarında mesaisine başladı. Hatta NASA geçtiğimiz günlerde Webb'in kaydettiği ilk görüntülerden birkaçını tüm dünyayla paylaştı. Fotoğraflar uzaya en ufak bir ilgi duymayanları bile büyüleyecek kadar güzel ancak iş bununla bitmiyor. İşte o beş karenin bize anlattıkları...
#James Webb Uzay TeleskobuGüneş sistemi dışında, diğer galaksilerin varlığını tespit ettikten sonra, Hubble ve diğer teleskoplar onları daha yakından gözlemlemeye başladı. Şekillerini, içeriklerini ve ölçebildikleri kadar çok diğer özelliklerini not ettiler. Pek çok galaksi türünü gözlemlediler ve ortaya çıkardılar. Galaksi türleri ve özelliklerini sizler için derledik.
Ekosistemler, daha verimli rakipler olan türlerin genellikle daha düşük rakipleri dışlayabildiği bu unsurlar için bir savaş alanı olarak düşünülebilir. Çoğu ekosistem çok sayıda bireysel reaksiyon içerse de, hepsini tanımlamak imkansız olurdu, bu reaksiyonların her biri Kütlenin Korunumu Yasasına uymalıdır. Peki, Kütlenin Korunumu Yasası nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kütlenin Korunumu KanunuTüm evren, kütle çekim kuvveti yasasına göre kurulmuştur ve eğer yer çekimi kuvvetinde bir azalma söz konusu olursa bütün düzen bozulur. Yıldızların kayıp birbirleri ile çarpışması ve Dünyanın Güneşe yaklaşması bunların başında gelir. Algılanabilme özelliğine sahip tek kuvvet olan yer çekimi nedir, nasıl bulundu, yer çekimi nasıl oluşur tüm detaylarıyla derledik.
#Yerçekimi Nedir?Uzay mekiği, yeniden kullanılabilen ve hızlı havalanıp dikkatli bir iniş gerçekleştirebilen araçlardır. Bu araçların inişi daha çok uçağa benzer. Uydu yerleştirmek ya da çeşitli araştırmalar yapabilmek için tasarlanan bir araçtır. Uzay mekiği nedir ve ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Uzay Mekiği Nedir Ve Ne İşe Yarar?NASA bu yıl içinde yeni teknolojiyle donatılmış ‘James Webb’ teleskobunu uzaya fırlatacak. Yeni teleskop, gelişmiş sensörleri ve 10 kat daha fazla ışık toplayan aynasıyla evreninin ilk dönemlerine ait veriler toplamaya yardımcı olacak. NASA’nın açtığı araştırma proje yarışmasına dünyanın dört bir yanından binlerce başvuru yapıldı. Dr. Akın Alman Max-Planck Enstitüsü’nde bilimsel araştırma görevlisi olarak çalışan astrofizikçi Dr. Akın Yıldırım’ın, projesi de NASA tarafından seçilen 286 proje arasına girdi.
#James WebbÇin, dünyanın en büyük tek antenli Beş Yüz Metre Açıklıklı Küre Teleskobu'nu (FAST) uluslararası araştırmacıların kullanımına açtığını duyurdu. Ayrıca teleskop için yurt dışından yapılacak başvuruların değerlendirileceği ve sonuçların 20 Temmuz’da açıklanacağı belirtildi.
#ÇinFizik bölümü, evreni doğayı ve fiziği konu alan ve inceleyen bir bilim dalıdır. Fizik, hayatın her alanında var olan bir disiplindir. Üniversite tercihlerinde Fizik bölümünü tercih edecek kişiler için Fizik bölümü nedir? Fizik bölümü mezunları ne iş yapar? Gibi en çok merak edilen soruların cevabını sizler için derledik.
#Fizik Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Ekin Beril ilk albümü ‘Dualite’ ile müzikseverlerle buluştu. Sosyal medya platformlarında yayınladığı ve popüler şarkıları yeniden yorumladığı videolarla dinleyicinin dikkatini çeken Ekin Beril, ‘Dualite’de, dinleyicileri eğlenceli ve sorgulayıcı bir yolculuğa davet ediyor.
#Ekin BerilBu yıl Nobel fizik ödülünü, İngiliz bilim insanı Roger Penrose, Reinhard Genzel ve Andrea Ghez ile paylaştı. Reinhard Genzel ve Andrea Ghez üzerinde beraber çalıştıkları ve kara delikle ilgili bir teorileri sayesinde ödülü alırken, Roger Penrose da yine kara delikle ilgili bundan 56 yıl öncesine uzanan bir çalışmasıyla ödüle layık görüldü.
#HawkingUzayı keşfetmek insanlık için çok önemlidir. Bunun birçok sebebi bulunur. Ancak insanlık tarihine baktığımız zaman uzayı keşfetme isteği çok eski zamanlara dayanmaktadır. Şimdi bunu inceleyeceğiz ve uzayla ilgili birçok farklı bilgiyi öğreneceğiz. İşte 7. sınıf fen bilimleri uzay araştırmaları konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Uzay Araştırmaları Konu Anlatımı