GEÇTİĞİMİZ hafta sona eren İzmir İktisat Kongresi adına layık bir şekilde yeni yüzyılın kongresi oldu. Kendi payıma, ekonomiden dış politikaya, eğitimden bilim teknolojiye pek çok konuda yeni bilgilerle zenginleştim. Sadece teorik fizikçi bilim insanı Michio Kaku’yu dinlemek bile insanın ömrünü uzatıyordu. Bugünden 100 yıl sonrasına kadar neler olabileceğini öğrenirken sanki o yıllarda yaşıyormuş hissine kapılıyorsunuz. Hayal mahsulü değil, gerçek. Çoğunun prototipi hazır, maliyetler uygun olduğunda üretilmeye başlayacak teknolojideki akıl almaz gelişmeleri Kaku bakın nasıl anlatıyordu:
#1ABD’nin California eyaletinde yer alan Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'da füzyon enerjisine yönelik yapılan deneyde, füzyon reaksiyonu başlatmak için kullanılan enerjiden daha fazla enerji üretilerek ilk defa net enerji kazanımı sağlandığı duyuruldu. ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ise söz konusu füzyon deneyini "dönüm noktası niteliğinde bir başarı" olarak nitelendirerek ABD'nin iklim değişikliğiyle mücadele için temiz enerji sağlamak, nükleer deneme yapmadan nükleer caydırıcılığı sürdürmek gibi insanlığın en karmaşık ve acil sorunlarını çözmesine yardımcı olacak çalışmalar yaptığını ifade etti.
#Füzyon EnerjisiABD’nin California eyaletinde yer alan Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'da füzyon enerjisine yönelik yapılan deneyde, füzyon reaksiyonu başlatmak için kullanılan enerjiden daha fazla enerji üretilerek ilk defa net enerji kazanımı sağlandığı duyuruldu. ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ise söz konusu füzyon deneyini "dönüm noktası niteliğinde bir başarı" olarak nitelendirerek ABD'nin iklim değişikliğiyle mücadele için temiz enerji sağlamak, nükleer deneme yapmadan nükleer caydırıcılığı sürdürmek gibi insanlığın en karmaşık ve acil sorunlarını çözmesine yardımcı olacak çalışmalar yaptığını ifade etti.
#ABDFransa'nın güneyinde küçücük bir köyde yıllardır hummalı çalışmalar yürüten bilim insanları, 4 ay önce Manş Denizi'nin diğer kıyısından gelen bir haberle iyice heyecanlandı. Fikir olarak 1930'larda gündeme gelen, 2000'lerin başından bu yana da ciddi bir ihtimale dönüşen sonsuz enerji üretiminde ipi göğüslemeye çok az kaldı. İşte tüm ayrıntılar...
#Nükleer FüzyonUzaya seyahat, zihnimizde oluşturduğumuz sanal bir evrende yaşam, füzyon enerjisi, beyin gücüyle araçları kontrol etme... Kitaplara, filmlere konu olan bu fenomenler artık günümüzün gerçeği... Sadece bir yılda atılan adımlar, uçan otomobillerin, ışınlanmanın, sanal seyahatin pek de uzak olmadığını hissettiriyor. 2021’e damgasını vuran teknolojik ve bilimsel gelişmeleri sıraladık.
#TeknolojiYenilenebilir ve temiz enerji elde etmek için yıllardır verilen mücadele sonunda meyvesini veriyor... California'da bilim insanları nükleer füzyonda kilit hedef "ateşleme"ye yaklaştı. Böylelikle insanlığın geleceği için enerji konusunda çok önemli adımlar atılabilecek. Kurtuluşun şifresi 'nükleer füzyon'da saklı!
#Nükleer FüzyonSüpersonik uçak tasarımlarından bir yeniside Oscar Vinals isimli tasarımcıdan geldi. Londra'dan, New York'a 2.5 saatte uçmayı planlayan 'Flaş Falcon' isimli uçak, 250 yolcu kapasiteli olacak. Uçak helikopter gibi yükselip, iniş yapabilme özelliğine sahip olacak. Nükleer füzyon enerjisi ile çalışan uçağın çevre dostu olması planlanıyor. Flaş Falcon'un iğne şeklindeki burnu ise gürültüyü ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır.İşte geleceğin uçağı Flaş Falcon..
#Flaş FalconMaliyeti bugün 1 milyar Euro olan dünyanın en büyük füzyon reaktöründe, güneş enerjisini sağlayan füzyon enerjisi taklit ediliyor. İngiltere, Oxfordshire’daki Culham Bilim Merkezi’nde bulunan ve 20 ülkeden gelen 600 bilim adamının çalıştığı Birleşik Avrupa Torus’u (JET- Joint European Torus-Jet) reaktörü 15 metre eninde, 120 metre yüksekliğinde bir gövdenin içine gömülü.
Doğu’yla Batı’yı harmanlayan müzik tarzı, hit şarkıları ve dans performanslarıyla hep gündemdeydi. Sonra bir anda evlendiğini ve anne olduğunu öğrendik. Atiye hem son albümü ‘Deli İşi’ hem de yeni şarkısı ‘Anne’ ile şimdi karşımızda. Bir de sürprizi var; ikinci kez hamile! Onunla buluşuyor; müziği, evliliğini, suda doğumdan nasıl kaçtığını ve kızı Ferahfeza’nın ilginç isim hikâyesini konuşuyoruz: “İncesaz grubunu çok severiz. Sonra bir şarkı çıktı karşımıza ve çok etkilendik, çok sıcak geldi. İsmi ‘Ferahfeza’ydı...”
#AtiyeFederal Nükleer Atık Bertaraf Güvenliği Dairesi (BASE), Bavyera’nın, kapatılan nükleer santralların eyalet sorumluluğu altında işletilmeye devam edilmesi yönündeki talebini eleştirdi. Alman Haber Ajansı’na (dpa) konuşan BASE Başkanı Wolfram König, “Bavyera Başbakanı’nın talepleri, Almanya’da nükleer güvenliğin siyasi sorumluluğunun federal hükümette olmasının ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor” dedi.
#AlmanyaEkzotermik ifadesi birçok alanda karşılaşılmakta olan bir terim olarak ifade edilebilir. Özellikle bir tepkime çeşidi olarak bilinmekte olan ekzotermik ifadesi ile ilgili bilgi edinilmek istenmektedir. Bu yüzden siz de ekzotermik ifadesi hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Ekzotermik nedir? Özellikleri nelerdir? Ekzotermik tepkime denklemi ve formülü nedir? Sorularının cevaplarını detaylarıyla birlikte derledik.
#EkzotermikGökyüzüne bakma nedenlerinden bir tanesi de yıldızlardır. İnsanlar çoğunlukla yaşadığı stresi yıldızlara bakarak ve hayaller kurarak azaltmak istemektedir. Ancak yıldızların çeşitli özellikleri bulunmaktadır. Sizin için nötron yıldızının ne demek olduğunu, iki yıldızın çarpışması ve patlamasının nasıl gerçekleştiğini derledik.
#Nötron YıldızıEdis, Anıl Piyancı ve Ekin Beril yazın ritmini yükseltmek için güçlerini birleştirdi, ortaya yeni şarkıları ‘Kâinat’ çıktı. Yakın arkadaş olan üç isimle buluştuk; dostluklarını, 90’lı yıllarda doğmayı, müziğin değişimini ve tanınmanın hayatlarında neleri değiştirdiğini konuştuk: “Eğleniyor, dans ediyor, partiliyoruz.”
#Gazetehaberleri