Ekzotermik nedir? Özellikleri nelerdir? Ekzotermik tepkime denklemi ve formülü

Güncelleme Tarihi:

Ekzotermik nedir Özellikleri nelerdir Ekzotermik tepkime denklemi ve formülü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 22:07

Ekzotermik ifadesi birçok alanda karşılaşılmakta olan bir terim olarak ifade edilebilir. Özellikle bir tepkime çeşidi olarak bilinmekte olan ekzotermik ifadesi ile ilgili bilgi edinilmek istenmektedir. Bu yüzden siz de ekzotermik ifadesi hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Ekzotermik nedir? Özellikleri nelerdir? Ekzotermik tepkime denklemi ve formülü nedir? Sorularının cevaplarını detaylarıyla birlikte derledik.

Haberin Devamı

Ekzotermik teriminin, termodinamikte kullanılmakta olan bir ifade olduğunu söylemek mümkündür. Aynı zamanda ekzotermik reaksiyon olarak da bilinmekte olan terim, ısıveren anlamına gelmektedir. Kelimenin kökü ise Yunanca ''dışında'' anlamına gelmektedir. ''ex'' kelimesinin ise ısıtmak manasına geldiğini söylemek mümkündür. Ekzotermik bir işlemin zıttı ise endotermik bir işlem olarak ifade edilebilir.

 Ekzotermik Nedir?

 Ekzotermik, aynı zamanda ekzotermik reaksiyon olarak da bilinmektedir. Üstelik kimyasal ve fiziksel açıdan meydana gelen bir reaksiyon olarak bilindiğini söylemek de mümkün olmaktadır. Ekzotermik reaksiyon, madde üzerinden enerji ve sıcaklık ile birlikte alışveriş kapsamında gerçekleşen bir tür tepkime olarak öne çıkmaktadır. Özellikle hem fizik hem de kimya alanında sıklıkla karşılaşılmakta olan ifadelerden birisi olarak bilinmektedir. Kimyasal açıdan bir işlemin gerçekleşirken dışarıya da ısı vermesi durumunda oluşan tepkimeler ekzotermik olarak ifade edilebilmektedir. Ekzotermik tepkimelerin gerçekleşmesi durumunda maddenin enerjisinin de önemli bir oranda azaldığını söylemek mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

 Tepkimenin devam etmesi durumunda maddenin ısı vermesi de devam etmektedir. Aynı zamanda ekzotermik reaksiyon, ısı formunda enerji salan bir reaksiyon olarak da ifade edilebilmektedir. Tepkime sırasında verilen ısı ve sıcaklık ile birlikte de tepkime üzerinde soğuma yaşanmaktadır.

 Özellikleri Nelerdir?

Ekzotermik reaksiyonların çevreyi ısıtıcı etkiye sahip olduklarını söylemek mümkündür. Enerjiyi reaksiyonla üretilen kimyasal bağlara çekerek depoladıkları söylenebilir. Gerçekleşen bir endotermik reaksiyonda, ürün reaktanlarının işlem başlangıcından daha fazla net enerjisi olduğunu söylemek de mümkündür.

Ekzotermik reaksiyonların çevreyi ısıtıcı bir etkiye sahip olduklarını söylemek mümkündür.

Ekzotermik reaksiyonlar daha az enerji içermektedir. Gerçekleşen herhangi bir ekzotermik reaksiyonda enerji, reaktanların kimyasal bağlarından uzaklaşmaktadır.

EKzotermik ısıveren anlamına gelmektedir. Bu tür tepkimelerin gerçekleşmesi ile ortama ısı yayılmaktadır. Hızlı gerçekleşmekte olan bir tepkime olduğu da söylenebilir. Aynı zamanda tüm yanma tepkimelerinin ekzotermik reaksiyonlar olduğunu söylemek de mümkündür.

Haberin Devamı

Ekzotermik Tepkime Denklemi ve Formülü

 Ekzotermik tepkimelerin ısı vererek gerçekleştiklerini söylemek mümkündür. Isı verilerek gerçekleştiği bilinen bir kimyasal tepkime olan ekzotermik tepkimenin denklemi yazılırken de çıkanlar tarafından dışarıya ısı verildiği belirtilmektedir. Örneğin yanma tepkimelerinin tamamının ısıveren tepkimeler olduğunu söylemek de mümkündür. Gerçekleşen kimyasal tepkimelerin yaşamın devam etmesinde oldukça önemli bir yere sahip olduklarını söylemek de mümkün olmaktadır.

 Gerçekleşmekte olan ekzotermik tepkilere verilebilecek birçok çeşitli örnek bulunduğu da ifade edilebilir.

Suyun donması, ekzotermik bir tepkime olarak ifade edilebilir.

Haberin Devamı

Bulutlarda oluşan kar ve yağmur da ekzotermik tepkime neticesinde meydana gelmektedir.

Demirin paslanması yani oksitlenmesi de ekzotermik bir tepkimedir.

Çekirdekte meydana gelen füzyon tepkimelerinin de ekzotermik bir olay olduğu ifade edilebilir.

Kuvvetli asitlerin su ile tepkimeye girmesine bağlı olarak da ekzotermik tepkimelerin söz konusu olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.

Ekzotermik tepkimelerin hayatın birçok alanında görüldüğünü ve oldukça önemli olduğu da söylenebilir. Dışarıya enerji veren tepkimeler ekzotermik tepkimeler olarak ifade edilebilir. Bu enerji; ısı, ışık ve elektrik enerjisi şeklinde açığa çıkabilmektedir. Ekzotermik tepkimelerin gerçekleşmesi ile enerji açığa çıkmaktadır. Denklerimde de enerji açığa çıktığını söylemek mümkün olacaktır. Ekzotermik tepkimelerin tersinin ise endotermik tepkimeler olduğu söylenebilir. Endotermik tepkimelerin ise ısı alan tepkimeler anlamına geldiği söylenebilir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!