Yurt dışında pek çok kadın tarafından kullanılan evde menopoz testini ilk defa duymuş olabilirsiniz ama ülkemizde de e-ticaret sitelerinde yurt dışından ürün satışı yapılıyor. Peki, kadınlara olası menopoz aşamaları hakkında bilgi veren bu testler ne kadar güvenilir?
#MenopozYurt dışında pek çok kadın tarafından kullanılan evde yapılan menopoz testlerini ilk defa duyuyor olabilirsiniz .Ülkemizde yaygın olarak kullanılmayan ancak e-ticaret sitelerinde yurt dışından satışı yapılan bu test kitlerinin varlığından çoğumuz habersiziz. Bu testler tıpkı hamilelik testleri gibi basit bir şekilde uygulanıyor, idrarda FSH hormonuna bakarak kadınlara olası menopoz aşamaları hakkında bilgi veriyor. 40'lı ve 50'li yaşlarında olan kadınların menopoza doğru giden yolculuğu hakkında önemli bilgiler sunmayı vaat eden bu testlerin sonuçları ne kadar güvenilir? Net olarak menopoza girip girmediğimizi tespit edebilir mi?
#MenopozMenopoz adet döngülerinin bittiği, kadınlarda hormonal birtakım değişikliklerin olduğu ve buna bağlı olarak doğurganlığın sona erdiği bir dönemdir. Ortalama menopoz yaşı 48-50’dir; adet kanamalarının 40 yaşından önce sonlanması, birtakım cerrahi müdahalelerle yumurtalıkların alınması erken menopoz olarak değerlendirilir.
#MenopozErgenlik dönemindeki gelişimi tamamlamak için hem kadınlar hem de erkekler bazı hormonlara ihtiyaç duyar. Bu hormonlardan birisi de FSH hormonudur. FSH hormonu kadınlarda yumurtalıklar için gerekli olan bir hormonken erkeklerde ise testislerin görevini yerine getirmesi için önemli bir hormondur. Bu yazımızda sizler için FSH hormonu nedir? FSH hormonu değerleri nelerdir? Bu hormonun düşük ya da yüksek çıkmasının nedenleri nelerdir? Gibi soruların cevaplarını derledik.
#FSH Hormonu NedirAMH'nin en önemli özelliklerinden biri üreme sağlığı açısından kadınlar hakkında sağlıklı veriler oluşturmasıdır. Kadınların yumurta rezervini gösteren AMH, böylece yumurta kıtlığı veya erken menopoz gibi olumsuzlukları tespit edebilir. Sizler için AMH testine dair bilgileri derledik.
#AHM BelirtileriErkekler gamet adı verilen milyonlarca sperm hücresi üretirler. Erkek üreme sisteminin temel fonksiyonu olan sperm üretimi, spermatogenez olarak adlandırılır ve genellikle erkekler ergenlik dönemine girdiği zaman başlar. Genetik anomalilerden, hormonlardaki sorunlardan, enfeksiyonlardan, testislere alınan travmalardan, toksinlere maruziyetten ve bazı tedavilerden etkilenebilen sperm üretim süreci oldukça hassas bir doğaya sahiptir. Sperm üretim döngüsünün sorunsuz ilerleyebilmesi için sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi ve aynı zamanda düzenli ejakülasyon gerekir. Bu haftaki köşe yazımda “Sperm nasıl üretilir?” hakkında detayları aktaracağım ama öncesinde gelin, erkek üreme hücrelerini birlikte tanıyalım.
#SpermBeyinden salgılanan bazı hormonların yetersiz kalması durumunda ortaya çıkan hipo hipo hastalığı, adet döngüsünün kendiliğinden oluşmasına engel olur ve bu sebeple de kadınların doğurganlığına zarar verir. Doğuştan gelen hipo hipo hastalığı, kişinin ergenlik döneminde ortaya çıkar ve en temel belirtisi adet olamama durumudur. Sonradan edinilen hipo hipo hastalığı ise adet döngüsünün bozulmaya uğraması, hamilelik ya da başka bir sebep olmadığı halde adet görülememesi ve hamile kalamama gibi belirtilerle ortaya çıkar. Farklı türleri ve tedavi yöntemleri bulunan hipo hipo hastalığı doğru işlemler uygulandığında büyük oranda tedavi edilebilir ve hipo hipo sebebiyle yaşanan üreme problemi giderildikten sonra hastalar doğurganlıklarını geri kazanabilir.
#Hipo HipoBirleşik Krallık'ta geliştirilen ancak henüz piyasada olmayan yeni bir ürün, doğum kontrol yöntemlerinde bir çığır açacak gibi görünüyor. Erkeklerin kollara ve sırta kolayca uygulayacağı bir jel olan bu ürünü erkekler kullanmak isteyecek mi ? Kimisi 'asla kullanmam' diyor kimi de 'Bir an önce çıksın hemen kullanırım'...
#SağlıkBilim insanları erkeklerin doğum kontrolünde daha aktif rol oynaması için yıllardır farklı çalışmalar yürütüyor. Bu doğrultuda en son ortaya çıkan ürün ise kollara ve sırta kolayca uygulanabilen bir 'doğum kontrol jeli'… Uzmanlar, jelin 'devrim niteliğinde bir buluş' olacağını düşünüyor. Peki, erkekler bu jeli kullanmak isteyecek mi? Hem konunun uzmanıyla bu yöntemin etkinliğini konuştuk hem de erkeklere ‘Bu jeli kullanır mısınız?’ diye sorduk.
#Cinsel SağlıkBaba adaylarının çoğunun aklında hep bu soru vardır; sperm sayısı ilaçla artar mı? Hemen belirteyim, sperm sayısını artıran diye bir ilaç yoktur. Çünkü ilaçlar bir hastalığı tedavi etmeye yarar, bunu da o hastalığa yol açan nedeni düzelterek gerçekleştirir.
#Sperm SayısıGiderek daha fazla kadın kariyer hedeflerine ulaşmak, eğitimini tamamlamak veya doğru kişiyi bulmak gibi nedenlerle çocuk sahibi olmak için 30'lu ve 40'lı yaşlarına kadar beklemeyi seçiyor. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak daha yaygın ve modern tıp sayesinde nispeten güvenli hale geldi. Peki ilerleyen yaşlarda hamileliğin riskleri var mı, yaş sınırı ne kadar yükseldi?
#SağlıkKısırlık nedeniyle yapılan sperm tahlillerinde sıklıkla harekette bozukluk olduğu şeklinde bir sonuç görülür. Doğal olarak bu da daha yolun başında çocuk olma hayallerinizi sarsacaktır. Ama endişe etmeyin, her hareket bozukluğu kısırlık yapacak diye bir kural yok.
#Sperm HareketsizliğiHormon düzeylerinin ideal seviyede olmaması ile karakterize hormonal dengesizlik sperm değerlerinde anomalilere yol açarak erkek kısırlığına neden olabilir. Farklı zaman dilimlerinde gerçekleştirilen en az iki spermiyogram sonucunda sperm parametrelerinde anomali bulunması, özellikle sperm konsantrasyonunun 10 milyon/mL’nin altında olması durumunda hormon testlerine başvurulması gerekliliğe dönüşür.
#ÖstrojenHamile kalma durumunun belirlenmesi FSH hormonu ile beraber ön plana çıkar. Özellikle bunun belli bir değer içeriğinde olması önemli yer taşır. Peki, FSH kaç olursa hamile kalınır? Gebelik için FSH hormonu değeri kaç olmalıdır tüm detayları ile derledik.
Herkesin adetleri farklıdır, ancak ortalama olarak 2 ila 7 gün arasında sürer ve her 21 ila 35 günde bir ortaya çıkar. Bu dönem bazen sizin için uygun olmayan bir zamana denk gelebilir. Doğal olarak adeti engelleme ya da kesmeye çalışma yöntemleri hakkında tüm detayları derledik.
Adet görmek kadınlarda ergenlik çağı ile başlayan ve menopozla sona eren doğal bir süreçtir. Ortalama adet döngüsü 28 gün olarak kabul edilir fakat bazı hormonal bozukluklar, stres, polikistik over ve aşırı kilo problemleri adet döngüsünde değişikliklere ya da hiç adet görmemeye yol açabilir. Adet görmeyi engelleyen problem tespit edilip doğru bir tedavi yolu izlendiğinde çocuk sahibi olmak isteyen kadınların anne olması mümkündür. Hormonal bozukluk söz konusuysa birtakım ilaçlarla adet döngüsü düzenlenir ve yumurtlama sağlanır; erken menopoz kaynaklı yaşanan adet düzensizliği tespit edildiyse çiftler tüp bebek tedavisine başvurabilir.
#Adet Görmeyen KadınlarAmerika Birleşik Devletleri Harvard Üniversitesi ve Danimarka Copenhagen Üniversitesinde yapılan bir araştırma, aromalı, gazlı alkolsüz içeceklerin aşırı tüketiminin testislerin çalışmasını bozarak üreme sağlığını ciddi derecede tehdit ettiğini ortaya koydu. Yaş ortalaması 19 olan 3000 erkek üzerinde yapılan çalışmaya göre bu ürünler sperm sayısında, hareketinde ve morfolojisinde anlamlı düşüş yapmakta.
#Üreme SağlığıBirçok erkek zaman zaman penislerinin boyutu veya görünümü hakkında endişe duyabilmektedir. Genetik yapı, hormonal faktörler, beslenme alışkanlıkları ve kimyasal birtakım ajanlara maruziyet penis boyutunu etkileyen faktörler olarak ön plana çıkmaktadır.
#Penis BoyuYabacı ülkelerde 15 yaş üzeri toplumun yaklaşık üçte ikisi düzenli alkol tüketmekte. Genel olarak araştırıldığında, insanların %4’ünde ise alkol bağımlılığı söz konusu. Türüne göre günde 3-4 bardak ya da kadehten fazla alınması ağır alkol tüketici olarak kabul edilir. Alkol bağımlılığı sadece ciddi sağlık problemleri yaratmakla kalmaz, trafik kazalarında artış ve sosyal davranış bozuklukları ile de günlük yaşamı etkileyen önemli bir sorun yaratır. Çeşitli kanserler, kalp-damar ve karaciğer hastalıkları, psikiyatrik bozukluklar ve bebek anomalileri ile de yakın ilişkilidir. Bütün bunların yanı sıra aşırı alkol tüketen erkekler vücutta kıllanmada azalama, karın ve kalça bölgelerine yağ birikimi, cinsel güç kaybı ve kısırlık sorunları ile de karşı karşıya kalır.
#Alkol AlışkanlığıTestosteron her ne kadar erkek bireylerde cinsel gelişimin anahtarı rolünü üstlense de kadınlarda da salgılanan bir hormondur. Anne karnındaki bir bebek, ‘fetüs’ haliyle gelişiminin ilk 6 haftasında hem dişi hem erkek bireylerde aynı üreme dokularını sergiler.
#TestosteronKısırlık nedeniyle araştırılan erkekler için en endişe verici durum, şüphesiz ölü ya da canlı hiç sperm hücresinin çıkmadığı azoospermi olmasıdır. Her ne kadar bir kısmında tedavi ile doğal sperm çıkışı sağlanabilse de büyük kısmında tek umut testislerden ameliyatla elde edilebilecek spermlere kalmakta. MikroTESE ameliyatı ile böyle erkeklerin ancak üçte birinde olgun, kuyruklu sperm hücresi toplayabiliyoruz. Ancak son yıllarda, gelişen teknolojik olanaklar sayesinde testislerde hangi kademede sperm üretiminin bozulduğunu daha iyi anlar duruma geldik. Nitekim kendi çalışmalarımızdan elde ettiğimiz bulgular da bir kısım azoospermi olgusunda neden sperm çıkışının bozulduğu yönünde önemli bilgiler verdi.
#TESEYaşamımızın temel şartı soluduğumuz havada yeterli oksijenin bulunmasıdır. Her soluk aldığımızda, akciğerlerimizden geçen kandaki kırmızı kan hücreleri oksijenle dolar. Normalde kırmızı kan hücrelerinin yaklaşık %92-96’sının oksijenle dolu olması gerekir. Buna oksijen doygunluğu ya da satürasyonu diyoruz. Şayet bu oran %90’ın altına düşerse oksijen yetersizliğinden, diğer adıyla hipoksiden bahsederiz. Oksijen yetersizliği vücudumuzda her organda hasar yaratır. Belli bir seviyeye kadar bunu tolere edebiliriz ama daha ileri giderse yaşamı tehdit eder hale gelir. Oksijen yetersizliğinin bir başka önemli sonucu ise üreme kapasitesinde yol açtığı düşmedir. O halde, oksijen desteği hangi durumlarda azalır ve bundan korunmak için ne yapabiliriz?
#SpermGünümüzde pek çok hastalığın tanısının konması ve bazı hastalıklardan korunmak amacı ile birtakım testler yapılmaktadır. Endokrinoloji Muayenesi de bunlardan bir tanesidir. Hormonların vücudumuzdaki önemi büyüktür. Eksikliklerinde ya da fazla olmaları durumunda vücutta bir takım problemler meydana gelebilmektedir. Endokrinoloji Muayenesi nasıl yapılır? Endokrin kan tahlilleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Endokrinoloji Muayenesi