Azerbaycan ile Fransa arasındaki ilişkiler son dönemde gittikçe kötüleşiyor. Son olarak Fransa Senatosu’nun Azerbaycan’a karşı aldığı yaptırım kararına karşılık Azerbaycan’da Fransız şirketlerinin ülkeden çıkarılması çağrısında bulunuldu.
#AzerbaycanFransa Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Riester, "Türkiye’ye yerleşmiş 450 Fransız şirketi var. Bu şirketlerin 2014-2019 yılları arasında 5 milyar avro yatırımları vardı. Önümüzdeki yıllarda 750 milyon avroluk bir yatırım perspektifi söz konusu." dedi.
#FransaSuudi gazeteci ve Washington Post gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı'nın kayboluşuyla haberlere yer veren ABD ve Fransız basını, son günlerde tüm okları Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'a çevirerek, eleştirel yayınlar yapmaya başladı. Öte yandan İngiliz dış istihbarat servisi MI6’nın eski başkanı John Sawers, delillerin, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrinin çok büyük ihtimalle Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından verildiğini gösterdiğini söyledi.
#SelmanTürkiye buzdolabına konan ekonomik ilişkileri yeniden canlandırmak üzere atağa kalktı. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve Fransa Ticaret Müşavirliği işbirliğiyle Fransa Senatosu’nda Türkiye Günü düzenlendi. Ajansın başkanı İlker Aycı, “Siyasetin yatırım kararlarınızı gölge etmesine izin vermeyin” çağrısında bulundu.
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) “Uluslararası Ekonomi Forumu”ndaki oturumunu izlemek üzere St. Petersburg’a gittiğimde IC İnşaat’ın İtalyan Astaldi ile birlikte aldığı 2.2 milyar Euro’luk projeyle ilgili davetine de katıldım.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin enerji kaynağı olan Asya ve Ortadoğu ile AB arasında köprü olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde enerji konusundaki ilişkiler siyasi süreçten bağımsız değil” uyarısında bulundu. Yıldız, Fransa’nın yeni lideri Francois Hollande’a, eski Lider Nicholas Sarkozy yolunda gitmemesi gerektiğini de Mevlana’nın “Yerde yatan kurt” hikayesiyle hatırlattı.
ABD önderliğinde İran’a uygulanan ambargonun en çok etkilediği ülkelerden biri Türkiye. Türk firmaları ambargo nedeni ile İran’da iş yapma konusunda çekinirken, İran’daki dev altyapı projelerini Alman firmalarının üstlendi. Üç yıl önce kurulan İran ve Ortadoğu Ticareti Geliştirme Derneği Başkanı Özcan Alaş, kuruluş amaçlarını "Ambargoyu delmek" olarak ifade ediyor.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’de yatırımları bulunan 20 kadar Fransız şirketin temsilcileriyle yaptığı görüşme sonrasında, “Türkiye’ye güvenip yatırım yapanların hepsi bizim şirketimizdir. Fransız şirketler de on binlerce Türk insanını çalıştırıyor. İtidalli olalım” dedi.
Fransız Ulusal Meclisi'nde kabul edilen sözde Ermeni soykırımınına yönelik yasa tasarısı sonrası iş dünyası iki ülke arasında bozulan ilişkileri düzeltmek için harekete geçti. Türkiye - Fransız Ticaret Derneği Başkanı Zeynep Necipoğlu, bu konuda kararlı şekilde çalışma yürütüleceğini söylerken, Başkan Yardımcısı Yves-Marie Laouenan tasarı sonrası iki ülke ilişkilerinde yaşanan tahribatın rakamla ölçülmesinin söz konusu olamayacağını söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Fransa ile Türkiye arasında yaklaşık 14-15 milyar dolar düzeyinde ticaret hacmi bulunduğunu, bunun 6 milyar dolarlık bölümünün ihracat, 8 milyar dolarlık bölümünün de ithalat olduğunu belirterek, “Bu ticaret hacmine hükümetler düzeyinde olmasa bile, vatandaşlar düzeyinde gösterilecek tepkiler zarar verebilir” dedi.
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başkan Yardımcıları Tanıl Küçük ve Murat Yalçıntaş ile Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkanı Zeynep Necipoğlu’dan oluşan bir ekiple pazar gecesi Fransa’nın başkenti Paris’e uçuyoruz.