Güncelleme Tarihi:
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Fransa meclisinin kabul ettiği 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa tasarısıyla ilgili TRT Türk televizyona yaptığı değerlendirmede, Sarkozy yönetiminin aslında epey bir zamandır Türkiye'ye karşı, özellikle Sarkozy'nin belki kendisinin Türkiye'ye karşı olumsuz bir tutum içerisinde olduğunu bildiklerini kaydetti.
“Tasarının saçmalığı herhalde dünyanın her yerinde tartışılacaktır” diyen Ergün, böyle bir tasarının demokrasinin merkezi sayılan bir yerde ortaya çıktığını ve bir parlamentodan geçmiş olduğunu ifade etti. Olayın tarihsel bir boyutu olduğunu, bin yıl Anadolu'da beraber yaşamış olan Ermenilerin ve Türklerin birbirine hiçbir zarar vermedikleri halde, 1915 yılında Ermenilere niye bir tehcir kararı alındığının sorulması gerektiğini belirten Ergün, şunları bildirdi:
“Bütün bunların tarihsel bir değerlendirmeye tabi tutulması lazım. Biraz da sanki Fransa'nın o dönemde vebali var bu işlerde, o dönemin Fransız yönetimlerinin. Yani Ermenileri Anadolu'da Osmanlı'ya karşı kışkırtma anlamında vebali var. O vebal karşısında Ermenilere karşı bir mahcubiyetleri olduğunu da düşünüyorlar, benim tahminime göre. O nedenle bir vefa borcu, sık sık ısıtıp ısıtıp onlara bu vefa borcunu ödediklerini düşünüyorlar ama saçma yöntemlerle bunu düşünüyorlar. Bu bize şunu gösteriyor; bugün Avrupa önemli bir ekonomik ve siyasi sorun yaşayan bir bölge haline geldi. Bunun en önemli nedeni, Avrupa'daki yönetimlerin basiretsizliği ve Avrupa'daki lider profilinin çok alt düzeyde bir lider profili olarak karşımıza çıkmasıdır. Bunların başında da Fransa geliyor şüphesiz. Yani Fransız Meclisi'nde böylesine bir kararın alınması, Fransa'nın nasıl basiretsiz ellerde yönetildiğini aslında bize gösteriyor. Fransa'da nasıl çok düşük seviyede bir liderliğin olduğunu bize gösteriyor. Yani dünyayı kendisine güldürecek bir kararı alabiliyor Fransız Parlamentosu.”
İşin Senato safhasının da bulunduğunu ve söz konusu mesajın seçime dönük olarak verildiğini kaydeden Ergün, Senatonun tutumunun farklı olabileceğine dikkat çekti. Fransız halkının bu tabloyu Mayıs ayındaki seçimlerde değerlendireceğini ve seçim vasıtasıyla Fransız halkının “büyük bir yükten” kurtulmuş olacağını düşündüğünü ifade eden Ergün, “Bir defa ben şahsen Senato safhasına gelmeyeceğini ve gelse bile Senato'dan döneceğini düşünüyorum. Senato safhasında da eğer bu destek görürse o zaman demek ki Fransa'da hakikaten muvazene kalmamış, bu siyasi ilişkilere, ekonomik ilişkilere zarar verecek bir dengesizlik halini Fransa'da yaşayacağımızı bize gösterir” dedi.
Ticari ilişkiler etkilenir mi?
Türkiye ile Fransa arasında yaklaşık 14-15 milyar dolarlık bir ticaret hacmi bulunduğunu, bunun yaklaşık 6 milyar dolarlık bölümünün ihracat, 8 milyar dolarlık bölümünün de ithalat olduğunu kaydeden Ergün, bu ticaret hacmine hükümetler düzeyinde olmasa bile, vatandaşlar düzeyinde gösterilecek tepkilerin zarar verebileceğini vurguladı.
Ergün, “Onun için Fransız şirketleri, Fransız kamuoyunun çok yoğun bir şekilde hükümet üzerinde, parlamento üzerinde baskı yaptığını da şahsen düşünüyorum. Zaten TOBB, TÜSİAD, sivil toplum örgütleri de orada Fransız iş adamlarıyla, şirketleriyle temas halindeler” dedi.