Türkiye ile Fransa arasında yaÅŸanan tahribat rakamlarla ölçülemez

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ile Fransa arasında yaşanan tahribat rakamlarla ölçülemez
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2011 14:53

Fransız Ulusal Meclisi'nde kabul edilen sözde Ermeni soykırımınına yönelik yasa tasarısı sonrası iş dünyası iki ülke arasında bozulan ilişkileri düzeltmek için harekete geçti. Türkiye - Fransız Ticaret Derneği Başkanı Zeynep Necipoğlu, bu konuda kararlı şekilde çalışma yürütüleceğini söylerken, Başkan Yardımcısı Yves-Marie Laouenan tasarı sonrası iki ülke ilişkilerinde yaşanan tahribatın rakamla ölçülmesinin söz konusu olamayacağını söyledi.

Haberin Devamı


İki ülke arasındaki arasındaki ticaret hacminin bugün itibariyle 12 milyar euroya ulaştığını ve Fransa'nın son 25 yılın ortalamasına bakıldığında Türkiye'deki en büyük ikinci yatırımcı olduğuna dikkat çeken Necipoğlu, tasarının dernek olarak kendilerini çok üzdüğünü, yasalaşmaması için büyük çaba gösterdiklerini açıkladı.

/images/100/0x0/55eb6759f018fbb8f8bee237

Necipoğlu, "Dernek olarak Fransız Parlamentosunun girişiminin, Türkiye'de hangi boyutlarda algılandığı ve Fransız dostluğunun son derece güçlü şekilde devam  ettiği bir ülkede böylesi bir kararın ne gibi büyük zararlara yol açabileceği konusunda senatörleri bilgilendirmek için kararlı bir çalışma yürüteceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Derneğe üye 420 şirketin üçte birinin Fransız, geriye kalan üçte ikilik kısmın ise Türk şirketlerinden oluştuğunu belirten Necipoğlu, Fransız şirketlerin otomobilden, hipermarket ve hizmet gibi kadar Türk ekonomisinin en ileri sektörlerinde 100 bin kişiye istihdam sağladığını da sözlerine ekledi.

/images/100/0x0/55eb6759f018fbb8f8bee239

Solda Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkan Yardımcısı Yves-Marie Laouenan, sağda Dernek Başkanı Zeynep Necipoğlu

İmza kampanyası düzenleyebiliriz

Dernek tarafından 17 Aralık günü Fransa Cumhurbaşkanına açık mektup  yazıldığını, aynı mektubun Fransa Ulusal Meclisi ve Senato başkanlarına, Fransa  Parlamentosundaki dört parti grubunun başkanlarına gönderildiğini kaydeden Necipoğlu, mektupta bu tedbirin iki taraflı ekonomik ilişkiler bakımından yol  açabileceği sonuçlara, Fransız mal ve hizmetleri aleyhine boykot başlatılması ihtimaline, Fransızca'nın Türkiye'deki yaygınlığı, Türkiye'deki Fransa dostluğu üzerindeki olası olumsuz etkilere dikkat çekildiğini aktardı.

Necipoğlu, 2006 yılında yaşanan benzer süreçte etkin çalışmalar yaptıklarını ve başarılı olduklarını, düzenledikleri imza kampanyasını 350 bin kişinin imzaladığını kaydederek, yine bir imza kampanyası düzenleme çalışması içinde olduklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Necipoğlu, Fransız şirketlerin bu konudaki çabalarına bir soru üzerine; "Eminiz ki, Türkiye'de iş yapan Fransız şirketleri de üzerine düşeniyo yapıyor" diyerek cevap verdi.

"İlişkilerdeki tahribat rakamlarla ölçülmez"
       Â
Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkan Yardımcısı Yves-Marie Laouenan ise, 2006 yılında da Türkiye kamuoyundan, tüketicilerden ve  yöneticilerden gelen tepkiler olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'deki Fransız  şirketlerin satış rakamlarında ve cirolarında düşüş yaşandı. Böyle bir durum sonrasında hep ticari ilişkilerdeki tahribat soruluyor. Aslında esas tahribat, Fransa ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerindeki tahribattır. Bunu rakamlarla ölçmek söz konusu değil" diye konuştu.

Haberin Devamı

Fransızlar Türkiye konusunda 'cahil'

Fransa'da Türkiye ile ilgili 'olağanüstü bir cehalet'in söz konusu olduğunu söyleyen, Laouenan Fransız medyasında karar öncesinde bu durumun haber değeri bile olmadığına dikkat çekti.

Laouenan, "Konuyla ilgili ancak olayın ertesi günü 23 Aralık'ta ya da bir gün öncesinde küçük haberler çıktı. Meclis'in yüzde 10'una bile denk gelmeyen 44 milletvekili ile alınan bu kararın Fransa'da haber değeri bile yoktur. Asıl sorun da burada... Bu olay Fransa toplumunun ezici çoğunluğunun bilgisi dışında oldu. Ama artık daha çok dile getiriliyor ve tartışılıyor. Sağlıklı bir tartışma başladı. Bu tartışmalarda da bizim savlarımıza yakın görüşler savunuluyor" dedi.

Haberin Devamı

Laouenan, Fransız şirketlerinin de tavrının bu işin tarihçilere bırakılması yönünde olduğunu ve Fransız toplumunun olayı genel olarak tartışmaya başlaması durumunda işlerin değişebileceğine vurgu yaptı.

"Dink de destek verdi"

Laounean ayrıca, 6 Ekim 2006'da "Fransız ulusunun seçilmişlerine iletilmek üzere" başlattıkları imza kampanyasına suikaste uğrayan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in de üçüncü gününde destek verdiği bilgisini paylaştı.

twitter.com/emekkaplangil

ekaplangil@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!