Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's "Sıkı parasal duruşun sürdürülmesi ve ücret anlaşmalarının TCMB'nin enflasyonu önemli ölçüde düşürme hedefiyle uyumlu olması halinde görünüm pozitife çevrilebilir" açıklamasını yaptı.
#Moody'sTürkiye ekonomisindeki güven ve istikrar ortamı küresel çapta yankı uyandırıyor. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin not görünümünü yükseltmesinin ardından Moody's de Cuma günü not değerlendirmesini açıklaması bekleniyor. Kredi notunun yükselmesi halinde piyasalarda pozitif etki oluşabilir. İşte uzman ismin yorumları...
#PiyasaStandard&Poor’s‘un sürpriz bir açıklamayla Türkiye’nin notunu düşürmesi tartışma yarattı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek not indirimi kararının zamanlama açısından oldukça manidar olduğunu ifade ederken, Maliye Bakanı Naci Ağbal ise, “Bu açıklama politik saiklerle yapıldığı izlenimi veriyor” dedi. S&P kıdemli direktörü Frank Gill ise kararın seçimle ilgisi olmadığını söyledi.
#Standard&Poor’SKredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin analistleri, Anadolu Ajansı'na verdikleri röportajda Türkiye'de siyasi belirsizliğin devam etmesini beklediklerini söyledi ve önümüzdeki yıl Türkiye'nin notunun düşme ihtimali üzerine konuştu. Fransız banka Societe Generale ise Türk piyasalarındaki cazibenin azaldığına işaret etti.
#TürkiyeTürkiye’nin yerel para cinsinden notunu artırırken, döviz cinsinden not için ‘2 yıl kadar’ bekleyin mesajı veren S&P, bu kez de ‘pozitif görünüm’ vurgusu yaptı. Türkiye ofisinin açılışı nedeniyle İstanbul’a gelen S&P Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Yann Le Pallec, “Büyüyen bir ülke olarak pozitif görünüm önemli. Not artışı düşünülenden çabuk gelebilir” dedi.
Kredi kuruluşu S&P, dünkü not açıklamasıyla ekonomi çevrelerini heyecanlandırdı. S&P’nin notla ilgili değişikliği başlangıçta, “Türkiye’nin kredi notu arttı” olarak algılandı. Ancak bir süre sonra S&P’nin ülke notunu “BB” olarak korurken, yerel para cinsinden kısa vadeli kredi notunu “B”den “A-3”e yükselttiği, bununda gerçek bir not artırımı olmadığı anlaşıldı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin yabancı para cinsinden notunun artırılması için iki yıla kadar beklenmesi gerektiğine işaret etmesi ekonomistler arasında yeni bir tartışma başlattı. Ekonomistler, not artırımı kararının iki yıl sürmeyeceği görüşünü savunuyor.
Türkiye’nin kredi notunun artırılmasına yönelik açıklama en yetkili ağızdan geldi. Salı günü Türkiye’nin yerel para cinsinden kredi notunu yükselten kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, Türkiye’nin döviz cinsinden kredi notunu en erken iki yıl sonra artabileceğini belirtti. Yetkililer, cari açığın izlenecek başlıca kriter olacağına vurgu yaptı.
Başbakan Tayyip Erdoğan, bir-iki yıl önce bazı çevrelerin TL’nin değerlenmesinden rahatsız olduğunu şimdi ise TL’deki değer kaybından rahatsızlık duyulduğunu belirterek, bu konuda orta noktanın bulunacağı açıklamasıyla dolar, 1.68 TL’ye kadar geriledi. Kurdaki tansiyonun azalmasına paralel bono piyasasında gösterge faiz de yüzde 9 bileşiğin altına indi, borsa yükseldi.
ULUSLARARASI Kredi Derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P) tarafından yayımlanan raporda, “Türkiye ekonomisindeki güçlü toparlanmanın, bütçeyi sıkılaştırmaya yönelik tutumları destekleyerek, uzun vadeli ekonomik istikrara katkıda bulunmak için bir fırsat yarattığı” bildirildi.
Uluslararası Kredi Derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P) tarafından yayımlanan raporda, “Türkiye ekonomisindeki güçlü toparlanmanın, bütçeyi sıkılaştırmaya yönelik tutumları destekleyerek, uzun vadeli ekonomik istikrara katkıda bulunmak için bir fırsat yarattığı” bildirildi.