Erdoğan rahatlattı dolar aşağı döndü

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan rahatlattı dolar aşağı döndü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2011 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, bir-iki yıl önce bazı çevrelerin TL’nin değerlenmesinden rahatsız olduğunu şimdi ise TL’deki değer kaybından rahatsızlık duyulduğunu belirterek, bu konuda orta noktanın bulunacağı açıklamasıyla dolar, 1.68 TL’ye kadar geriledi. Kurdaki tansiyonun azalmasına paralel bono piyasasında gösterge faiz de yüzde 9 bileşiğin altına indi, borsa yükseldi.

Haberin Devamı

TL’de orta yol bulunacak
Dün güne bankalararası piyasada 1.70 liradan başlayan ve en yüksek en yüksek 1.7088 TL’yi gören dolar, Başbakan Erdoğan’ın 10.35’te Azerbaycan’a hareket etmeden önceki açıklamaları ile yön değiştirdi. Erdoğan’ın açıklamalarının ardından dolar, 1.6881 liraya kadar geriledi. Gün sonuna doğru bu seviyelerden gelen alımlarla toparlanan dolar, bankalararası piyasada yeniden 1.69 liranın üzerine çıktı. Önceki gün serbest piyasada 1.7140 TL’den kapanan dolar, dün ise 1.6970 liradan kapanış yaptı.

Borsa S&P ile fren yaptı
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) sabah saatlerinde alımlarla artıya geçen İMKB 100 endeksi, öğle saatlerinde satış dalgası ile hızlı geriledi. En düşük 61 bin 36 puana kadar gerileyen endeks, gün sonuna doğru alımlarla toparlandı. Para piyasalarındaki rahatlamanın endekse yansımasıyla yurtdışından ayrışarak yükselen borsa, kapanışa doğru S&P’den gelen açıklamayla fren yaptı. S&P’nin gelen “Türkiye’de sert iniş olabilir” açıklamasıyla birlikte eksiye dönen endeks, günü yüzde 0.34 kayıpla 61.181 puandan tamamladı. Faiz yüzde 9’un altında
Tahvil-bono piyasasında önceki gün yüzde 9.03’ten kapanan ve dün sabah yüzde 9.09 seviyesine kadar yükselen 15 Mayıs 2013 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi dün öğleden sonra Erdoğan’ın açıklamalarının ardından yüzde 9 bileşik oranın altına indi ve yüzde 8.96 seviyesine kadar geriledi.

Haberin Devamı

Altın 1628 dolarla rekorunu yeniledi

ULUSLARARASI piyasalarda altın fiyatlarındaki yükseliş hız kesmiyor. Dış borsalarda altının ons fiyatı, 1628 dolara çıkarak rekorunu yeniledi. Altın dün direnç seviyesi olarak gösterilen 1623 doların da üstüne çıkarak rekor kırmayı sürdürdü. Geçen haftayı 1601.41 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı pazartesi günü 1623.88 dolara çıkarak rekor kırdıktan sonra önceki gün 1610 doların üstünde işlem görmüştü. Dün açılıştan itibaren yüksek bir seyir izleyen altının onsu gün boyunca 1617.80-1628.66 aralığında hareket etti.

S&P: Türkiye ekonomisi sert inişe gidebilir

ULUSLARARASI kredi derecelendirme şirketi Standart and Poors (S&P) değerlendirmesinde, “Türkiye ekonomisi sert inişe doğru gidiyor olabilir, ülkenin gelecekteki kredi notunu tahmin etmek zor” ifadelerine yer verildi. S&P’nin Türkiye analisti Frank Gill’in, BloombergHT’de yer alan açıklamaları şöyle oldu: “Aşırı ısınmaya karşı Türkiye’nin aldığı önlemleri izliyoruz. Kur rejimi nedeniyle ekonomide sistemik şok riski bulunmuyor. Türkiye’nin kamu borç pozisyonu somut biçimde iyileşti. Türkiye ekonomisi sert inişe doğru gidiyor olabilir. Ülkenin gelecekteki kredi notunu tahmin etmek zor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!