Kredi derecelendirme kuruluÅŸları korkuttu, lira düÅŸtü

Güncelleme Tarihi:

Kredi derecelendirme kuruluşları korkuttu, lira düştü
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 11, 2010 12:48

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, hükümetin mali kural uygulamasını erteleme yönündeki kararının kaygı yarattığını bildirdi. Peş peşe gelen açıklamaların ardından dolar/TL 1.51'in üzerine çıktı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor     

 

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, dün yaptığı açıklamada Ulaştırma ile Bayındırlık gibi yatırımcı bakanlıkların itirazı nedeniyle mali kuralın ertelendiğini açıklamıştı. Sabah saatlerinde de Reuters'a konuşan yetkililer de, bütçe açığı oranının yüzde 1'den yüzde 3'e çekileceğini belirtmişti. Bu açıklama, piyasa tarafından "seçim nedeniyle alınmış siyasi bir karar olarak" yorumlandı.

 

Mali kural uygulamasını yakından takip eden uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, konuyla ilgili açıklamalar yapmaya başladı. İlk olarak Standard & Poor's, 2011'de mali politikalarda gevşeme baskısını artıracağı ve kaygı yaratacağı uyarısını yaptı.

 

Haberin Devamı

S&P Avrupa Ülkeleri Derecelendirme Direktörü Frank Gill yaptığı açıklamada, Türk ekonomisinin karşı karşıya olduğu artan dış dengesizlikler ile gevşek maliye politikası arasındaki ilişkinin kaygı yarattığını söyledi. Gill, "Buradaki nokta şu ki; Türkiye'nin ekonomi tarafında artan dış dengesizliği ile gevşek maliye politikası arasında bir ilişki var. Bu da endişe yaratıyor" dedi. Türkiye'nin kredi notu S&P nezdinde 'BB+', görünümü de pozitif.

 

Analistler, S&P'den gelen yorumların kredi notunu düşürme yönünde bir uyarı olduğunu ancak kurumun halihazırda Türkiye'ye verdiği notun, bu tip negatif gelişmeleri de içerdiğini belirtiyor.

 

BÄ°R UYARI DA FITCH'TEN

 

Fitch gelişmekte olan Avrupa ülke kredi notları bölüm başkanı  Edward Parker, Türkiye'nin 2011 yılı bütçesinin mali kurala göre oluşamayacağının açıklamasının ardından Kredi notu ile mali kural arasında doğrudan bir bağlantı olmadığını ancak mali kuralın ertelenmesinin hükümetin kredibilitesine zarar  verebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Parker, "Bütçe açığının ve borç/GSYH oranının izleyeceği yol bundan sonraki kredi notu gelişmeleri için önemli etkenler olacak" dedi.

Türkiye'nin kredi notu Fitch nezdinde 'BB+', görünümü de pozitif.

Son olarak Moody's de bir açıklama yaparak, yaşanan gecikmenin kredi notunu olumsuz etkilemeyeceğini söyledi ancak bazı uyarışarda bulundu. Moody's kıdemli analisti Sarah Carlson, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, "Mali kuraldaki gecikme Türkiye'yi önemli bir çıpadan yoksun bırakıyor, bu da seçimler öncesinde hükümetin maliye politikasını gevşetmesini kolaylaştırabilir. Maliye politikasında gevşeme Türkiye'nin borçlanma temellerini olumsuz etkiler" dedi. Türkiye'nin kredi notu Moody's nezdinde Ba2, görünümü ise durağan.

LİRA DÜŞÜYOR, DOLAR YÜKSELİYOR

Mali kuralla ilgili dün geceden bu yana yaşanan gelişmeler piyasaları da olumsuz etkiledi. Güne 1.50 TL'nin üzerinde başlayan doların yükselişi sürüyor.

 

S&P ve Fitch'ten gelen açıklamaların ardından dolar/TL paritesindeki yükseliş de devam etti. Dolar, bankalararası piyasada 1.51 TL'nin üzerinde işlem görüyor. Doların güçlenmesinin bir diğer sebebi de global piyasalarda dün akşamki ABD Merkez Bankası toplantısının ardından yatırımcıların riskten kaçınma eğilimlerinin artması. Dolar, euro ve diğer gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanıyor.

 

İMKB Ulusal 100 endeksi de ilk seansta yüzde 1'in üzerinde değer kaybederek, üç haftanın en düşük seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalarda risk algısını gösteren Türkiye'nin tahvil sigorta maliyetleri CDS'i 5 baz puan artarak 166 baz puana yükseldi.

 

Haberin Devamı

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonetÂ

http://twitter.com/HurriyetEkonet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!