Ekonomistlerden S&P’ye iki yıl cevabı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomistlerden S&P’ye iki yıl cevabı
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 21, 2011 14:35

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin yabancı para cinsinden notunun artırılması için iki yıla kadar beklenmesi gerektiğine işaret etmesi ekonomistler arasında yeni bir tartışma başlattı. Ekonomistler, not artırımı kararının iki yıl sürmeyeceği görüşünü savunuyor.

Haberin Devamı

 

 

 

S&P'nin dün Türkiye'nin yerel para cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir düzeye çıkarmasının ardından, yabancı para cinsinden de benzer kararının ne zaman alınacağı sorulmaya baÅŸladı.  Â

 

Bu sorunun cevabı da çok fazla gecikmedi. Türkiye'deki ofislerinin açılışı öncesinde arkadaşımız Yüksel Göçmez'e açıklamalarda bulunan S&P’nin kıdemli analistlerinden Frank Gill, bunun için iki yıla kadar bekleyebileceklerini söyledi.

 

Haberin Devamı

S&P HAREKET ALANI YARATIYOR

 

Bir kredi derecelendirme kuruluşu için kesine yakın bu kadar uzun vadeli bir karar piyasalarda da şaşkınlıkla karşılandı. Sürenin oldukça uzun olduğuna dikkat çeken ekonomistler ise S&P'nin bu tarihle kendine hareket alanı yarattığına dikkat çekti.

/images/100/0x0/55eae72ff018fbb8f89e163d
 

EFG İstanbul Menkul Değerler Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, kurumun gerekirse daha kısa sürede bir kademelik artışa giderek yatırım yapılabilir düzeye yükselme yolunda işaret verebileceğini kaydetti.

 

Bürümcekçi şöyle konuştu:

 

"İki yıl uzun bir süre. Çünkü kurum daha sık aralıklarla gözden geçirmeler yapıyor. Dolayısıyla, bu açıklama illa ki notun iki yıl sonra artırılacağı anlamına gelmez. İki yıl burada biraz da çerçeve bir süre gibi kurumun kendine hareket alanı sağlamak için telaffuz ettiği bir dönem.

 

"Kaldı ki, Türkiye'nin yabancı para cinsinden notu yatırım yapılabilir düzeyin hala iki kademe altında, o nedenle ilk etapta daha kısa bir dönemde bir kademe artırma yoluna da gidebilir" dedi.

 

Haberin Devamı

EN GEÇ 2012’NİN İLK ÇEYREĞİ

Bürümcekçi, kurumun kararını en geç 2012'nin ilk çeyreğinde vereceğine de dikkat çekti.

 

Bürümcekçi, "Kurum, kredi genişlemesindeki yavaşlamayla ekonominin soğutulmasının yan etkilerini gözlemleyecektir. Bunun mali dengede yaratacağı etkiler not kararının alınmasında önemli rol oynayacaktır. Bu yılsonuna ya da en geç gelecek senenin ilk çeyreğine kadar bu yöndeki algı konusunda bir karar verir. Eğer gidişatı iyi görürse en bir kademe artırabilir" dedi.

 

Bürümçekçi, diğer derecelendirme kuruluşlarından da benzer kararlar gelebileceğine dikkat çekti. Bu tip kurumların da kendi aralarında rekabet olduğu için S&P'nin kararının diğer derecelendirme kuruluşlarının da elini çabuk tutması etkisini yaratabileceğini söyleyen Bürümçekçi, "Diğer kurumların çalışma periyotları S&P'den farklı olabilir. Fitch zaten verdiği not itibariyle yukarıda bulunuyor. Özellikle Moody's'in notu geride kaldığı için, bu kurumdan yılsonuna kadar bir karar gelebilir. Ya da çok ihtiyatlı olurlarsa bunu gelecek seneye bırakabilirler" dedi.

 

Haberin Devamı

DAÄžDEVÄ°REN: S&P TEMKÄ°NLÄ° YAKLAÅžIYOR

 

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren ise derecelendirme kuruluşlarının izleme süresinin 18 aya kadar uzayabileceğini ama 2012 yılında not artışı kararının alınması olasılığının büyük olduğunu söyledi.

 

Dağdeviren, "Kurum bu tarih vurgusuyla bence temkinli yaklaşıyor. Bu, Türkiye'deki faaliyetleri yeni olduğu için de olabilir. Kurumun, yabancı para cinsinden not artışında ekonomik yavaşlama ve cari dengede iyileşmenin, maliye politikaları ve finansal sektörün istikrarına olumsuz etkileri olmazsa diye bir şartı da bulunuyor. Diğer taraftan sosyal güvenlik tarafında yapılacak reformlarla, bunun kamuda yarattığı kamburun düşürülmesini bekliyor.

 

Haberin Devamı

Böyle düşünen bir kurumun 2011 yılı içerisinde not artışı kararı alacağını düşünmüyorum ancak 2012 için bu olasılığın güçlü olduğu kanısındayım" dedi.

 

Dağdeviren, diğer derecelendirme kuruluşların ise yılsonundan önce bu yönde karar alabilecekleri yönünde beklentilerinin bulunduğunu da söyledi.

 

http://twitter.com/emekkaplangil

 

ekaplangil@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!