Geçen hafta size Maçakızı’ndaki Med Bodrum festivalinden bahsettim. Sanat, müzik, sürdürülebilirlik ve gastronomi festivalin konu başlıklarıydı. Bu haftaki yazım sadece bu etkinliğin gastronomi kısmı üzerine. Dünyaca ünlü konuk şeflerin elinden tattığım lezzetlerin arasında olağanüstü bir yumurta da vardı, fermente yerelması mantı da…
#Vedat MilorBırakın ülkemizi, “İstanbul’da ‘en iyi lahmacun’ şu veya bu” demek anlamsız hatta ahmakça. Farklı stiller, farklı ustalar var, farklı gelenekler var... Ama iyisi nedir, ölçütleri nelerdir, bunlar konusunda anlaşabiliriz. Bahsettiğimiz bir pideyse kullanılan unun kalitesi, mayanın niteliği ve miktarı, mayalanma süreci, fırının özelliği ve pişirmedeki ustalık… Hepsi bir bütün...
#Fast FoodNapoli pizzasının esasları, kâr amacı gütmeyen Gerçek Napolitan Pizza Birliği tarafından belirlenmiş durumda. Çoğu İtalya’da olmak üzere ‘Napolitan pizzası’ sertifikası alan 600 civarı pizzacı var. Bu 600 pizza ustası arasında muhtemelen birinci sıraya Franco Pepe oturur. Pizzalarını tadınca bulut kadar hafif ama lezzetlerinin de bir o kadar yoğun olduğunu fark ediyorsunuz. Örneğin içindeki mor reyhanı koklarken veya patlıcanı tadarken bunların daha o sabah hasat edildiğine ve üretilirken suni gübre kullanılmadığına yemin edebilirsiniz.
#Napolitan PizzaŞubat ayının 9’u tüm dünyada pizza günü olarak kutlanıyor. Hemen her ülkede sevilen, bu basit ama yapımı ustalık isteyen yemek, mutfağını yurtdışında tanıtmak isteyen ülkeler için çok iyi bir örnek. Çünkü sanılanın aksine damakları ‘tavlayan’, daha çok kitleyi sarmalayan lezzetler, genellikle en sade ve en ulaşılabilir olanlardır.
#PizzaYemek eleştirmeni Vedat Milor’un yer aldığı ‘Rehber’ adlı kısa metraj belgesel bu akşam YouTube’da yayımlanacak. ‘Giderek yozlaşan gastronomi dünyasında sayıları azalan lezzet ustalarına bir saygı duruşu niteliğinde’ diye özetlediği belgesel vesilesiyle konuştuğumuz Milor: “Ustalarımız takdir edilmiyor. Çocukları bile babalarının yaptığı meslekle gurur duymuyor. Adeta ‘Babam ciğerci’ demeye utanıyorlar.”
#Gazetehaberleri2019’da belleğime kazınan çok fazla yemek var. 10’unu seçmek kolay değil. Elmayla armutları kıyaslamak da zor. Edirne yaprak ciğerin en mükemmeliyle külde ağır ağır pişmiş bir Boğaz lüferini nasıl kıyaslarsınız? Bunları tattığınız ortam, o günkü ruh haliniz ve sağlığınız da çok önemli. Aşağıdaki listedeki her yemek eşdeğer. Sıralama en iyiden başlamıyor çünkü hepsi muazzam...
#Yemek‘Film etkisi’ sloganıyla Türkiye ve dünya sinemasından seçilmiş 186 filmin gösterileceği 38. İstanbul Film Festivali, bugün başlıyor. Sinema yazarı Murat Özer, 16 Nisan’a kadar sürecek festivalin programını inceleyip klasik, popüler, tarih, keşif, belgesel ve aşk filmi sevenler gibi başlıklar altında önerilerini sıraladı.
#38. İstanbul Film Festivali‘Dünyanın en sevilen cumhurbaşkanı’ olarak tanınan Uruguay’ın eski başkanı José Mujica, Hürriyet Pazar’a konuştu. Maaşını yoksullara bağışlayıp neden başkanlık sarayına çıkmayı reddettiğini anlattı: Başka ıvır zıvırla çok uğraşırsanız halkınız için vaktiniz kalmaz.
#Jose Mujica