İş dünyasında sıklıkla kullanılan Franchise kelimesi, son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya genelin yaygın olarak tercih edilen bir pazarlama sistemidir. Franchise, belli bir ücret karşılığında büyük bir markanın bayiliğini almak demektir. Birçok açıdan avantajlı olan bu sistem, özellikle yerli girişimciler tarafından tercih ediliyor. Franchise nedir? TDK'ya göre franchise kelimesi ne anlama gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Franchise Nedir?Son 8 yılda hızla büyüyen franchise sektörü dünyada 35 milyar dolara ulaştı. Türkiye’de 800, dünya genelinde 10 bin marka franchise veriyor. Ulusal Franchising Derneği’nin (UFRAD) verilerine göre de Amerika’da 12 kişiden 1’i, Türkiye’de 2 kişiden 1’i kendi işini kurmak istiyor.
İskender kebab ve İnegöl köftesiyle meşhur Bursa’da 19 şubeli bir pizza zinciri yarattı. Bu şubelerin 14’ü Bursa’da, diğerleri İstanbul, Tekirdağ ve İzmir’de bulunuyor. Bakü, Dubai, Berlin ve Viyana’dan şube açma teklifleri geliyor. 2015 yılında kurulan Coi Pizza’nın yaratıcısı İrfan Yalçın, 10 yıl sonra Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın en büyük restoran zinciri olacağını söylüyor.
#İrfan YalçınBursa ilçeleri ile birlikte güçlü bir şehir. Her bir ilçesi de kendi markalaşma sürecini kendi yönetiyor. Son dönemde kentlerin markalaşma ve tanıtım süreçlerinde Slowfood (yavaş yemek) ve Cittaslow (yavaş şehir) gibi uluslararası standartlar öne çıkmaya başladı.
#Bursa“Öğrenmenin yaşı yoktur.” “Bu yaştan sonra olur mu?” sorusu ise başarısızlığın altın anahtarıdır. Her yaştan sonra öğrenme olur. Lisan da öğrenirsiniz, üniversiteye de gidersiniz, üst düzey yöneticisinizdir ama bir lider olarak en iyi versiyonunuza gelmek için yine eğitimlere devam edersiniz.
#Ebru Doğduİzmir’de 11 şube ile yolunadevam eden Tuzu Biberi,‘kahvaltı’ denilince aklailk gelen yerlerin başındageliyor. Kurucu ortaklardanNehir Sipahi Kayadelen veAyhan Güner, tüm TuzuBiberi restoranlarında aynıkalite, lezzet ve ağıztadını sunabilmekiçin canla başla çalışıyor.
#1Bülent Ersoy, Demet Akalın, Seda Sayan gibi ünlü isimleri giydirerek adından sıkça söz ettiren Pınar Kerimoğlu, “Benim ünüm kulaktan kulağa yayıldı. Ben bu isimlere ulaşmak için ekstra bir çaba sarf etmedim” dedi. Tasarımcı Kerimoğlu'na son günlerin tartışması olan sahnedeki iddialı kostümleri de sorduk: Sahne şov yeridir ve vitrindir. Kostüm ile kendinizi gösterme yeridir. Ama dekolteye esrarengizlik katılmalı
#Pınar KerimoğluTransformers film serisinin altıncısı ve yapımcı olarak rol alan Michael Bay tarafından yönetilmeyen ilk Transformers filmi olan Bumblebee ekranlara geliyor. Kanal D'de izleyicisiyle buluşacak olan Bumblebee konu ve oyuncuları merak konusu oldu. İşte 2018 yapımı Bumblebee konusu, oyuncuları ve detaylar...
#BumblebeeDardanel’in kurucusu Niyazi Önen, oğluyla birlikte balık tüketimini artırmak için reklamlara çıktı. Aralarında dikkat çeken bir boy farkı olan baba oğul, ‘tonla büyüyen’ kuşak vurgusunu yaparak ton balığı tüketimini arttırmayı hedefliyor. Malta, Libya gibi ülkelerde Türkiye’den çok daha fazla ton balığı tüketildiğini söyleyen Niyazi Önen, “125 gram olan ton balığı tüketimini 1 kilograma çıkarmak istiyoruz” diyor. Mehmet Önen ise “Seyşeller ve Fildişi sahillerinden yılda 25 bin ton balık alıp, işliyoruz” diye konuştu.
#GazetehaberiTürkiye’de pizzanın pide ve lahmacundan rol çaldığını söyleyen Little Caesars Türkiye Genel Müdürü Banu Arıduru, “Bazı şubelerimizin kurucuları eski beyaz yakalılar. İşlerinden bunaldıkları için bu tarafa geldiler. En fazla ciro yapan mağazalarımızın başında onlar var. Gerektiğinde kendileri motora atlayıp servis yapıyorlar. Biz de 2020’de yeni açılacak tüm şubelerimiz için beyaz yakalıları bekliyoruz” diye konuştu.
#GazetehaberleriAltı yıl önce kurulan, ancak sekiz ay önce el değiştirip Sancak Group’a geçen Mektebim Okulları’nın yeni CEO’su Servet Özkök, toplam 40 kampüste 27 bin öğrencileri olduğunu söyleyerek, “Mektebim ciddi bir yeniden yapılanma süreci geçirdi. Yaklaşım, bakış açısı, her şey değişti. 4-5 yıl önceki Mektebim ile şu anki çok farklı” diyor.
#Mektebim OkullarıSeda Sezer Şahin, çocukluğundan beri çalışıyor. İlkokulda okurken su satmış. Kendine hep girişimci ruhlu babasını örnek almış. Üniversiteyi bitirdiğinde medya iletişim sektöründe bir süre çalışan Seda Sezer Şahin, evlendikten sonra gittiği Antalya’da 1983 Beyoğlu çikolatası markasıyla çikolata üretimine girdi ve bir çikolata butiği açtı. Kısa sürede Antalya dışına da çıkarak 11 şubeye ulaşan Seda Sezer Şahin ilham veren öyküsünü anlattı.
#Seda Sezer ŞahinDünyanın 6’ncı, Türkiye’nin en büyük kakao üreticisi olan Altınmarka Şirketler Grubu’nun bünyesinde hızla büyüyen ‘Kahve Dünyası’ 5 yıl içinde dünyanın en büyük kahve zincirlerinden biri olmayı hedefliyor. Kahve Dünyası Genel Müdürü Kaan Altınkılıç, “Şu an yurtdışında 11 mağazamız var. Çin’de 100 mağaza açacağız, Amerika’ya gireceğiz. Her yıl yüzde 30-40 büyüyoruz” dedi.
#YazarlarTürkiye’de 56 oteli ve 5 bine yakın çalışanı olan Hilton’un Türkiye, Ortadoğu ve Afrika İnsan Kaynakları Kıdemli Direktörü Koray Gençkul, şu anda Türkiye’de inşaat aşamasında olan 27 otelleri daha olduğunu ve bu oteller açıldığında çalışan sayılarının franchise sistemiyle işletilen oteller tarafından istihdam edilen ekipler de dahil olmak üzere 7.500’e çıkacağını söylüyor. 3-5 yıl içinde otel sayılarının 100’e çıkacağını söyleyen Gençkul aşçısından servis elemanına, IT sorumlusundan teknik departman çalışanlarına, sektörde herkese ihtiyaç olduğunu söylüyor.
#HiltonTürk mobilya endüstrisinin önde gelen şirketlerinden Yataş, 2012’de başladığı atılım sürecinin ilk 5 yılını tamamladı. Şirket bu dönemde cirosunu 188 milyon TL’den 502 milyon TL’ye çıkardı. İkinci 5 yıllık dönüşüm planını uygulamaya başladıklarını anlatan Yataş Genel Müdür Nevzat Yıldız, “2021’de hedef 2 milyar lira ciro” dedi.
#GazetehaberleriTürkiye’de son yıllarda hızlı bir büyüme yakalayan franchise pazarı 50 milyar doları yakaladı. Girişimciler kahveden eğlenceye, çiğ köfteden lahmacuna, dönerden simite kadar birçok farklı alana yatırım yapıyor. 2016 Franchise Rehberi’ne göre Türkiye’de franchise giriş bedelleri 4 bin dolardan başlıyor.
#FranchiseBu yıl 1.000 ilave istihdam yaratmaya hazırlanan McDonald’s’ın hedefi her restoranında minimum 2-3 orta yaşlı istihdam etmek. Bu kişilerin bir kısmını da anneler, ev kadınları oluşturacak. Bu sayede hem anneler ev ekonomisine katkı sağlayacak hem şirket bağlılığı yüksek çalışanlar elde edecek. Anneleri istihdam etmek için kolları sıvayan McDonald’s bunun için pazar pazar dolaşıp el ilanı bile dağıtmış ve sonuçta 100 kadını da işe almış, hedef bu kapsamda 300-400 kişiyi daha işe almak. Bu yıl çalışanların ailelerini de restoranlara davet edip, çalışma ortamını göstermeye başladıklarını söyleyen McDonald’s İK Direktörü Dr. K. Mehmet Büyükçolak, “Aile ortamı yaratamayan perakende de başarılı olamaz” diyor.
#Mcdonald’S TürkiyeTürkiye’de 73 şubesi ile hizmet veren Komşufırın, genç girişimcilerin peşine düştü. “Finansal Yatırım Ortaklığı” adı verilen franchise modeli ile yıl sonuna kadar 40 yeni şube açacaklarını anlatan Doruk Group Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hasip Gençer, “Komşufırın şubelerine yüzde 50 ortak olmasını sağlayan sistem riski minimuma indiriyor” diyor.
#Komşufırın21 yıldır TAB Gıda bünyesinde Türkiye’de faaliyet gösteren Burger King, 2019 sonuna kadar 280 franchise restoran açacak. Yatırımcıya iki model sunuluyor. Girişimci 500 bin dolara anahtar teslim restorana yatırım yapabiliyor, ya da 115 bin dolara isim hakkı bedeli ödeyerek restoranı kendisi yaptırıyor.
#Burger King