Kansere karşı moral için ‘yol’a çıktı, köfte ile Köln’e de giriyor

BİRTAN Taşkınlar 5-6 yaşındayken annesi şeker çuvalından diktiği önlüğü uzattı:

Haberin Devamı

- Dükkana gitme yaşın geldi. Dükkanda bu önlükle çalışacaksın.

Kansere karşı moral için ‘yol’a çıktı, köfte ile Köln’e de giriyor

Önlüğü aldı, babası Ramiz Taşkınlar’ın Akhisar’ın merkezindeki küçük köfteci dükkanının yolunu tuttu. Ancak, orada çalışmayı pek sevmedi. Birkaç gün sonra evde makası aldı, önlüğünü kesti. Annesi uyardı:

- Baban çok kızacak.

Akşam babası eve girdiği anda annesi olanı anlattı:

- Birtan önlüğünü kesti.

Babası Birtan’ı ensesinden kavradı:

- Gel benim aslan oğlum.

Yeni önlük verdi:

- Bu önlük giyilecek.

Birtan Taşkınlar, büyüdü, avukat oldu, 24 yıl mesleğini yaptı ama köfteci önlüğünü hep giydi. Köfteci Ramiz, 1990’ların sonlarına kadar Akhisar’ın içindeki küçük dükkanda kaldı. 1998’de Ramiz’in jeofizik mühendisi olmasına rağmen köfteciliği hiç bırakmayan oğlu Bircan Taşkınlar’a akciğer kanseri teşhisi konuldu. En iyimser doktorlar bile kanseri yenecebileceğine dönük umut vermedi.

Haberin Devamı

Bircan’ın 3 kardeşi, Birol (avukat), Birtan (avukat) ve Bülent Taşkınlar (işletme mezunu) kafa kafaya verdi:

- Babamızın mesleğini Bircan sürdürdü. Hayalinde yol üstünde büyük bir dükkan açmak vardı. El ele verelim, yol üstü dükkanı açalım.

İstanbul’dan Güney’e tatile gidenlerin uğrak noktası haline gelen “Köfteci Ramiz” yol üstündeki dükkanla adından söz ettirmeye başladı. Dükkanın canlılığı, Bircan Taşkınlar’a moral verdi, kanseri yendi. 2000 yılında açılan o dükkan tutunca, Birol ve Birtan Taşkınlar avukatlığı bıraktı. Bülent de onlara katıldı. Böylece 4 kardeş, Köfteci Ramiz’in temel direkleri oldu. 2006’ya kadar hiç şube açmayıp sorana şu yanıtı verdiler:

- Şubeleşmeye karşıyız.

Ancak, İstanbullu müşterilerin teşvik etmesiyle ilk şube denemesini Levent Çarşı’da yaptılar. Ondan sonra şubelerin arkası geldi. Birtan Taşkınlar, son durumu özetledi:

- Şu anda 31 ilimizde 144 şubemiz var. Bunların 22’si bize ait. Gerisi franchise...

6 ay önce Bakü’de (Azerbaycan) ve Saarbrücken’de (Almanya) şube açtıklarını belirtti:

Haberin Devamı

- Köln’de fabrika kiraladık. Köfte üreteceğiz. Oradan Hollanda ve Belçika’da açacağımız şubelere köfte göndereceğiz. Ayrıca, teklif aldığımız Londra’ya da bakacağız.

Köfteci Ramiz’in cirosunu merak ettim, günde 6-7 ton et kullandıklarını vurgulayıp ekledi:

- 120 milyon lira yıllık ciromuz var.

Kansere karşı moral için açılan “Yol üstü dükkan”, 17 yılda Köfteci Ramiz’i 31 ilde 144 şubeye ulaştırdı. Rotayı Azerbaycan ve Almanya ile yurtdışına da çevirdi.

Yollları açık olsun...

TAVVUK GİTTİ KİLOGRAM GELDİ

KÖFTECİ Ramiz zincirine pide üreten MRD FRN’nin ortağı Ufuk Merde aradı:

- Köfteci Ramiz, Akhisar’da “Kilogram” adlı yeni bir yer açıyor. Kurdele kesmeye sizi bekliyorlar.

Haberin Devamı

Kurdeleyi Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Keskinoğlu Grubu Başkan Yardımcısı Mehmet Keskinoğlu ve Taşkınlar ailesiyle birlikte kestik. O anda daha önce aynı mekanda Keskinoğlu’nun Tavvuk adlı restoranının olduğunu anımsadım.

ALMANYA’YA PİDE GÖNDERİYOR

MRD FRN’yi kardeşi Yılmaz Merde ile birlikte yöneten Ufuk Merde, Köfteci Ramiz sayesinde önemli büyüme yaşadıklarını belirtti:

- Köfteci Ramiz’in 31 ildeki 144 şubesine pideyi Akhisar’da üretip gönderiyoruz. Şimdi Akhisar OSB’de yeni fabrika yatırımına başlıyoruz.

Yurtdışında açılan iki şubeye dikkat çekti: - Köfteci Ramiz sayesinde pidemiz ihracat ürünü oldu.

90 KİLOMETRE HIZ BİZE YETMEZ

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Üreten Türkiye Konuşuyor” programının Bursa ayağında 15 sivil toplum örgütü adına konuşurken söze şu mesajla girdi:

Haberin Devamı

- Küresel ekonomide yeni bir belirsizlik yaşanıyor. Dengelerin yeniden oluştuğu farklı bir döneme giriyoruz. Bu döneme iyi hazırlanan ülkeler, geleceğin kazananı olacak.

Ardından “Üreten Türkiye Konuşuyor”un anlamına değindi: Eskiden siyasetçiler konuşur, biz dinlerdik. Şimdi onlar, “Siz konuşun, biz dinleyelim, reformları yapalım” diyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve TİSK Başkanı Kudret Önen’in aralarında bulunduğu sivil toplum liderlerinin de yer aldığı platforma şöyle seslendi:

- Şu anda 90 kilometre hızla yol alıyoruz. Bu hız bize yetmiyor. Daha fazla hızlanalım, daha çok üretelim istiyoruz.

Haberin Devamı

Otomobilde optimum hızın saatte 90 kilometre olduğu biliniyor.

Ekonomi için “optimum hız” nedir acaba?

Yazarın Tüm Yazıları