Dünya İzlanda’da kurulan ve iklim krizine çözüm olarak gösterilen karbon arıtma tesisini konuşuyor. Daha büyük kapasiteli karbon arıtma tesislerinin yapım çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Peki bu tesisler sürekli kâbus senaryolarının muhattabı olan dünyamız için bir umut ışığı mı, yoksa dikkat dağıtıcı bir önlem mi?
#İklimGünümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte fosil yakıt ve elektrik üretimi yapabilen santrallerin kurulması, farklı sektörlerde olan fabrikaların ortaya çıkması, motorlu taşıtların kullanımlarının çoğalması ile birlikte hava kirliliği de eşit seviyede artmaya başlamıştır. Meydana gelen hava kirliliği Dünyayı sağlık açısından etkilemektedir ve atmosferi de kirletmektedir. Hava kirliliğinin genel olarak en kötü sonuçlarından biri de asit yağmurlarıdır. Sizin için asit yağmurlarının ne olduğunu, nasıl oluştuğunu ve hangi gazlardan ibaret olduğunu derledik.
#Asit Yağmurları"Benim kullandığım iki damla krem koskoca okyanusta ne yapar" diye düşünüyor olabilirsiniz ama bilim insanları güneş kremlerinin denizler üzerindeki yıkıcı etkileri konusunda uyarıyor. Peki, hem cildimizi hem de okyanuslarımızı aynı anda koruyabilmemiz mümkün mü?
#Güneş KremiBitcoin fiyatlarının 40 bin dolar seviyesini aşmasının ardında Tesla’nın CEO’su Musk bulunurken, Bitcoin fiyatları şu dakikalarda 40 bin dolar sınırındaki seyrini sürdürüyor. Marbaş Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Topçu, "4 yılda bir geldiği iddia edilen kripto paralarda ayı piyasasının başlamasında, devam etmesinde ve belki de bitmesinde en etkili olacak isimlerin ise başında yine Elon Musk geliyor" derken; Kriptomeda Kurucusu Eray Dengiz ise, “Bitcoin fiyatında iniş çıkışlar olabilir ancak orta ve uzun vadede yükselişin devam edeceğini umuyorum” açıklamasında bulundu.
#Bitcoin FiyatlarıSorumluluk sahibi insanlar, doğal olarak, küresel ısınmanın seyrini yavaşlatmak için şu anda ne yapmaları gerektiğini merak etmektedirler. Aslında bu, tüm halkı, ekonomiyi ve teknolojiyi içine alması gereken karmaşık bir süreçtir. Bu noktada, Nobel Ekonomi Ödüllü William Nordhaus’ın da yol göstericiliği ile üzerinde yoğunlaşılması gereken üç madde olduğuna inanıyorum.
#İklim DeğişikliğiTermik santral lisans iptali için açılan davalarda iklim felaketleri ve bilim insanlarının küresel ısınmanın dünyanın sonu olacağına ilişkin tespit ve uyarıları mahkemelere delil olarak sunuldu ve “Yaşayacak başka gezegen yok. İçecek su, nefes alacak hava için termik santrallerin zarar verdiği iklim sistemine muhtacız” denildi. Haberin detayları şöyle:
#GazetehaberleriPazartesi günü Paris’te Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı (21. Conference of Parties – COP21) başlıyor. Konferansa dünyadan yaklaşık 150 lider katılacak. Amaç, toplam sera gazı salımını, endüstri devrimi dönemiyle karşılaştırıldığında küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutacak şekilde sınırlamak.
#Paris İklim ZirvesiGreenpeace'in, "Arctic Sunrise" gemisiyle Kuzey Buz Denizi'nde Rus Gazprom şirketine ait petrol platformunda eylem yaptıkları için tutuklanan, iki ayın ardından kefaletle serbest bırakılan Gizem Akhan, eylemlerinin hedefine ulaştığını söyledi.
#Gizem AkhanAmerikalı bilim adamları, metan gazının atmosferdeki miktarının geçen yıl hızla arttığını belirledi. Sürpriz artışın dünyanın her yerinde gerçekleşmesi, bunun insan kaynaklı olmadığını gösteriyor. Karbondioksitten 25 kat daha etkili olan metan gazıyla ilgili bu keşfin, "küresel ısınmanın insan kaynaklı olduğu tezini çürüttüğünü" öne sürenler var.
Bu hafta hava sıcaklığı hemen hemen tüm yurtta düşmüştü. Bulanık geçen bir haftanın ardından haftasonunda yurdun büyük kısmında hava düzeliyor. Ama bu sefer de Doğu Karadeniz’de bozuyor. Pazar gününden itibaren beklediğimiz sıcaklık artışı içimizi birazcık da olsa ısıtacak seviyede.