Son dönemde hızla yaygınlaşan çiğ beslenme akımı, sebzeleri pişirmeden tüketmenin besin değerini artırdığını ve vücuda daha faydalı olduğunu savunuyor. Ancak araştırmalar bunun tüm sebzeler için geçerli olmadığına işaret ediyor. Peki hangi sebzeyi çiğ hangisini pişmiş yemek daha faydalı?
#SağlıkGünümüzde her türlü meyve ve sebzeyi, mevsimi olmasa da pazarlarda ya da marketlerde bulabiliyoruz. Ancak bu lüksün bedelini sağlığınızla ödediğinizi bilmelisiniz. Çünkü mevsim dışı üretimde çok daha fazla tarım ilacı kullanılıyor. Böylece aldığınız her ürün, sofralarınızı zehirleyerek, sağlığınızı yavaş yavaş bozuyor. Bundan kurtulmanın ise tek bir yolu var. O da mevsimsel beslenmek…
#Buğra BuyrukçuHepimiz bayılıyoruz, yememek için kendimizi zor tutuyoruz. Ama ‘Bir ısırık alıp bırakacağım’ dedikten sonra kendimizi kaybediyoruz ve sonrası pişmanlık... Çikolata, çok lezzetli bir atıştırmalık ama içerisinde yağ ve şeker olduğu için sağlıksız olduğu düşünülüyor ve gönül rahatlığı ile tüketilemiyor. Özellikle kilo problemi olan kişilerin rüyalarını süsleyen çikolata, acaba sağlıklı bir gıda olabilir mi? Uzmanlar doğru çikolata türünü seçtiğiniz sürece bu soruya ‘evet’ yanıtını veriyor.
#ÇikolataKullandığımız bakım ürünlerini genellikle içeriğine hâkim olmadan satın alıyoruz. Oysa her cildin ihtiyacı farklı. Leke sorunumuz varsa, kırışıklıkları önlemek istiyorsak, sivilceler veya siyah noktalarla mücadele ediyorsak hepsinin çözümü başka. Cildimiz normal, karma veya yağlıysa tercihimiz hangi yağlar olmalı; hep duyduğumuz asitlerin acaba hangisini kullanmalı? Uzmanlar cilt sorunlarımıza göre tavsiyeler verdi.
#Hazan Aköz IşıkBirçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeABD’de yapılan yeni bir araştırmada bazı meyve ve sebzelerdeki ‘flavonoidlerin’ beyindeki hafıza fonksiyonlarını iyileştirdiği ve yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi azalttığı saptandı. Peki hangi sebze ve meyveler hafızaya iyi geliyor? Ne kadar sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkHerkese merhaba sevgili dostlarım. Bu hafta patlıcanseverleri çok mutlu edecek bir tarifle geldim, üstelik galeta unu ve susamla buluşturduğum enfes bir versiyonu ile: susamlı patlıcan pane. Patlıcan, birçok yemek çeşidi çıkarılabilen, mutfaklarımızın olmazsa olmaz meyvelerindendir. Evet, meyve dedim, yanlış görmediniz.Patlıcanı çoğumuz sebze olarak kabullenmiş olsa da kesilip yakından incelendiğinde görülen, ete gömülü küçük tohumları patlıcanı meyve olarak niteler. Yani kısacası, çekirdekli ve tohumlu tüm besinler meyve sınıfında adlandırılır. Kızartmak, sotelemek, fırınlamak gibi farklı seçenekli yemeklere eşlik edebilen patlıcan, pek çok kültürde de oldukça sevilir. Cilt pigmentlerini geliştirmeye olan katkısı ve birden fazla içerdiği flavonoid ile de sahip olduğı antioksidan özellikler sayesinde beslenme uzmanları tarafından tüketimi sıkça tavsiye edilir. Fakat kendine özgü tadı nedeniyle patlıcanı bir de sevmeyen hatır sayılır kitlesivardır. Eğer onlardan biriyseniz, her yemeğin lezzetinin onu nasıl yaptığınıza ve hangi malzemeleri kullandığınıza bağlı olduğunu unutmayın. Bunun için de size pane yönteminden bahsetmek istedim.
#PatlıcanRenkleri, tatları ve etkileri birbirinden farklı onlarca bitki çayı arasından seçim yapmak çok zor. Sakinleştirici lavanta, papatya veya melisayı mı; mikroplara karşı kalkanımız olan adaçayı, yeşilçay veya ekinezyayı mı tercih etmeli? Yoksa antioksidan etkisiyle bilinen roybos veya yabanmersinini mi içmeli?
#Dr. Ecz. Metin UyarSoğuk algınlığı ve grip hastalığında çorba besleyici özelliği ile tercih edilir. Bu dönemde sağlıklı beslenmek ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek gerekir. Çorba sindirim sistemi de başta olmak üzere kana çok daha çabuk bir şekilde karışan minerallerle birlikte vücut direncini önemli ölçüde artırmaya yardımcı olur. Gribe iyi gelen çorbalar nelerdir sizler için derledik.
#GripBurun akıntısı oldukça can sıkıcı olabilir. Hava değişikliği, grip veya diğer dış etkenlerden kaynaklanabilir. Oldukça bulaşıcı olabilir ve yaygın semptomlarından bazıları aşırı hapşırma, öksürme, boğaz ağrısı ve hafif baş ağrılarıdır. Peki, burun akıntısına neler iyi gelir ayrıntıları ile derledik.
#Burun Akıntısıİnsanların kanında olan hücreler tarafından doğal bir şekilde üretilen mumsu bir yapıya kolesterol denilmektedir. Lipid bir yağ türüdür. İnsan vücudunun sağlıklı olabilmesi için belli miktar kolesterole ihtiyacı vardır. Peki ya kolesterole iyi gelen besinler nelerdir? Kolesterole iyi gelen sebzeler, meyveler, balıklar ve kuruyemişler listesi nedir ayrıntıları ile derledik.
#KolesterolPropolis faydaları ve özellikleri ile tüketicilerin merak ettiği besin kaynakları arasında yer alıyor. Arılar aynı zamanda iğne yapraklı ağaçların veya yaprak dökmeyen ağaçların özünden propolis adı verilen bir bileşik üretirler. Arıların bu üretimi, insan sağlığında cilt hastalıklarından bağışıklığa kadar pek çok fayda sağlar. Peki propolis tam olarak nedir, ne işe yarar? İşte, propolis hakkında detaylı bilgiler
#PropolisCeviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıPüresini yapıp güllaçtan pudinge, kekten rulo pastaya tüm tatlılarımda kullanıyorum. Sütlü kahve ve bademle birlikte uzun süre tok kalmamı sağlıyor. Üstelik içeriğindeki magnezyum hafızamızı güçlendiriyor. Hurmayı mutfağımdan eksik etmiyorum, tazesini de daha çok öneriyorum.
#HurmaGünümüz şartları gereği baba olma yaşı gittikçe ilerlemekte. 70’li yıllarda erkeklerin %15’i baba oldukları zaman 35 yaşını geçmişlerdi. Oysa günümüzde çocuk sahibi olan erkeklerin neredeyse dörtte biri 35 yaşın üzerinde. 35 yaş, üreme başarısı bakımından erkekler için de kritik bir dönem. Yapılan araştırmalar, 40 yaş üzeri erkeklerde spermlerin de yaşlanmaya başladığını ve eşlerini gebe bırakma kapasitelerinin anlamlı şekilde düştüğünü ortaya çıkardı. Buna göre geçen her yıl için baba olma şansı %5 azalmaktaydı. Daha erken yaşlarda kısa sürede gebelik görülürken, 45 yaşına gelince bekleme süresi neredeyse 5 kat artmakta. Bahsettiğimiz bu durumu “sperm yaşlanması” olarak kabul ediyoruz.
#Sperm YaşlanmasıTestosteron, erkeklerde birçok sistemi etkileyen bir seks hormonudur ve seviyesi yaşlandıkça azalmaktadır. Yapılan çalışmalarda 45 yaş üzeri erkeklerin yaklaşık %40’da testosteron düşüklüğü izlendiği bildirilmektedir. Ama testosteron düşüklüğünün genç erkeklerde de görülebileceği unutulmamalıdır. Bu hormonun düşüklüğü kendisini sertleşme sorunu, azalmış cinsel istek, kas ve kemik kütle kaybı, vücut kıllarının dökülmesi, testislerin küçülmesi, depresyon, tükenmişlik hissi ve aşırı terleme gibi birçok semptomlarla göstermektedir.
#TestosteronGerçek bal donar mı sorusu, bal satın almak isteyen pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, kovandan çıktığı haliyle tüketime sunulan ham balın, pastörize ve filtre edilmediğinden besin içeriğinin tüm doğallığıyla korunduğunu belirtiyor. Peki, sahte bal nasıl anlaşılır? İşte, o detaylar
#Sahte Bal Nasıl AnlaşılırKarlı kış günlerinin en karakteristik hayallerinden birisi de hiç kuşkusuz bir fincan sıcak çikolatadır. Her zaman ulaşmak mümkün olmayabilir, ama en azından hayali bile içimizi ısıtmaya yeter. Her ne kadar çikolata bir keyif yiyeceği gibi görülse de içeriğindeki maddelerin birçok rahatsızlığın hafifletilmesinde faydalı olduğu da gösterilmiştir. Örneğin romatizması olanlarda eklem ağrılarını hafiflettiği ya da yüksek tansiyonlu hastalarında kan basıncını düşürdüğü yönünde bilimsel araştırmalara sık rastlıyoruz. Çikolatanın bir diğer ilginç özelliği ise sperm kalitesi üzerindeki olumlu etkileridir.
#ÇikolataSağlıklı bir cinsel yaşam için en önemli etkenlerden biri şüphesiz sağlıklı beslenmedir. Besleyici bir diyet, fiziksel aktivitelerin ve duygusal durumun yanında cinsel gücü doğal yolla artırmanızda oldukça etkilidir. Peki, cinsel gücü artıran besinler nelerdir? İşte kadınlarda ve erkeklerde cinsel gücün artmasını sağlayan o mucize yiyecekler...
#Cinsel Gücü Artıran BesinlerKuersetinin, diyette en bol bulunan antioksidanlardan biridir. Vücudunuzun kronik hastalıklarla bağlantılı olan serbest radikal hasarıyla savaşmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynayan kuersetin, bazı sebzelerde ve meyvelerde bulunmaktadır. Peki, kuersetin nedir? Kuersetinin faydaları
#Kuersetin