Kış yaklaştıkça bünyeyi desteklemek için baharatlı veya meyveli sıcak içeceklere ilgimiz artıyor. Uzayan akşamlarda sohbetlere tatlı birer eşlikçi arayanlara, çocuklara ballı-sütlü bol vitaminli pratik bir şeyler hazırlamak isteyenlere çok sayıda tarifle geldim. Altın sütlü kahve de var, sıcak limonata da…
#KışHavalar soğudukça hastalanan insanların sayısı hızla artıyor. Peki, hastalığı hafif semptomlarla geçirebilmek ve süreci daha rahat atlatabilmek için neler yapabiliriz? Evde kolayca hazırlayabileceğimiz, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek tarifler imdadımıza yetişebilir.
#GoğukSıcak havaların birçok sağlık sorununun yanında kısırlığa da neden olabileceğine dikkat çekildi. Uyarı Dr. Ertan Cevizci’den geldi: “Sıcak hava sperm üretimini etkileyerek kalite ve sayıyı düşürebiliyor. Erkekler sıcakta dar jean giymesin, bol su içsin.”
#Sıcak HavaSoğuklar bağışıklığımızı düşürüyor; nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta gribin ‘güçlenerek’ geri döndüğü uyarısında bulundu. Biz de uzmanlardan bağışıklığımızı arttırmak için tavsiyeler aldık.
#Dünya Sağlık ÖrgütüKimyager Özlem Erarslan, babasının hastalığı ve prematüre doğan bebekleri için araştırma yaparken yüksek polifenollü zeytinyağını keşfetti. Önce ailesi için kolları sıvadı, talep artınca markasını kurdu. 40 metrekare bir dükkânda başlayan yolculuk bugün ülke sınırlarını aştı. Erarslan, Ravla markası ile ürettiği zeytinyağı, bal, tarhana, besleyici şurup gibi birçok ürünü hem e-ticaret kanalıyla 81 ile yolluyor hem de ihracat yapıyor. Avrupa’da yoğun ilgi gören ürünlere Ortadoğu pazarından da talep geldi. Hedef ise süper besinlerle global bir marka yaratmak.
#Özlem ErarslanKış soğuklarında içimizi ısıtıp şifa verecek sağlıklı ve lezzetli bitki çayları hazırlamak için şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ihlamur, adaçayı, hatmi çiçeği, kuşburnu gibi zengin endemik bitki türlerimizin yanı sıra ayva, bergamot, portakal, elma gibi meyvelerle de kış çayı harmanlarına lezzet katmak mümkün. Bazısı enerji veriyor, bazısı soğuk algınlığından koruyor, bazısıysa daha kolay uyumamıza yardımcı oluyor.
#NaneDr. Ümit Aktaş, sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar ve katıldığı programlarla son zamanlarda en çok konuşulan isimlerden biri oldu. Peki, Dr. Ümit Aktaş kimdir, branşı ne? İşte Dr. Ümit Aktaş'ın biyografisi...
#Dr. Ümit Aktaş Kimdir?Bağışıklık sistemimiz ve koku alma duyumuz... Pandemi döneminde ikisi sürekli gündemde. Bir yandan hafif bile olsa rahatsızlandığımızda koku alıp alamadığımızı kontrol ediyoruz, bir yandan bağışıklık sistemimizi her zamankinden daha güçlü tutmaya çalışıyoruz. Aslında bunlar birbiriyle ilişkili. Uçucu yağlar bağışıklığımızı güçlendiriyor, kokularsa beslenme düzenimizi bile etkiliyor.
#GazetehaberleriÇin’in asırlardır uyguladığı ve tüm dünyaya yaydığı geleneksel tedavi yöntemi akupunktur, kozmetik alanında da kullanılıyor. Gençleşip güzelleşmek isteyen, ancak kimyasal uygulamalar ve estetik cerrahiden korkanlar, akupunkturdan faydalanıyor. Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Adil Buyrukçu’nun verdiği bilgilere göre akupunkturla 10 yaşa kadar gençleşmek mümkün.
#İzmirDoktor kontrolünde yapılması gereken ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları’ merdiven altına inince işkenceye dönüyor. Tedavi umuduyla buralara başvurup ölümle burun buruna gelenlerin son örneği Elazığ’da görüldü. Hastanın belinden iki adet delik açılmış ve deri altından çamaşır ipi geçirilmiş.
#Alternatif TıpCOVID-19 aşılaması dünya genelinde 2.5 milyar doz, Türkiye genelinde 40 milyon dozu geçti ama doktorlar arasındaki aşı tartışması bitmedi. Dr. Ümit Aktaş ‘Aşı karşıtı değilim ama aşı olmadım, olmayacağım’ diye bir tweet attı. Hem meslektaşlarından hem de binlerce insandan tepki gördü. Ben de hem Dr. Aktaş’ı hem de Prof. Dr. Bengi Başer ile Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu’nu aradım. Her iki hekim de aşı karşıtı hekimlerin ‘popülerlik’ uğruna halk sağlığı ile oynadığını söylüyor. İşte açıklamaları...
#YAZARRamazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerektiğine dikkat çeken Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, “Sahurda yumurta, süt, kefir, peynir, yoğurt, iftarda ise yoğurtlu çorbalar, et, tavuk, balık, kuru baklagiller gibi protein içeren besinler mutlaka yer almalıdır. Ayrıca iftar yemeklerinizin içine çörek otu, sahur yemeklerinin içine de chia tohumu ekleyerek, bağışıklık sisteminin güçlenmesine daha fazla destek olabilirsiniz” dedi.
#ANKARAMevsim değişikliklerinde hastalıklara karşı bağışıklığımızı güçlü tutmamız oldukça önemli. Bu nedenle beslenmemize dikkat ederek meyve ve sebzelerinden gücünden yararlanmamız gerekir. Bunlardan biri de limondan daha fazla C vitamine sahip olan kuşburnu... Peki kuşburnunun faydaları nelerdir, çayı nasıl yapılır? İşte kuşburnunun faydaları
#Kuşburnu FaydalarıPankreatit, pankreasın zarar görmesi ve bunun sonucunda pankreas bezinin iltihaplanmasıdır. Akut olup geçici semptomlar oluşturabilir ya da kronik olup uzun vadeli hasara yol açabilir. Kontrolsuz enflamasyon uzun vadeli hasara veya farklı komplikasyonlara yol açabileceğinden, her iki pankreatitte enflamasyonun altta yatan nedenini teşhis etmek çok önemlidir.
#Pankreas İltihabıLimonun asıl vitamini kabuğunda… Sıktıktan sonra kabuğunu atıyorsanız dikkat! En az meyvesi kadar limonun kabuğu da faydalı. Limon kabuğunu yalnızca tatlılara ve içeceklere değil, rendeleyerek yemeklere de katabilirsiniz.
#Limon KabuğuKozmetik ve sağlık alanında kullanılan pek çok bitki gibi lavanta yağı da oldukça faydalı. Özellikle stres, depresyon gibi psikolojik sorunları hafifleten lavanta yağı sakinleştirici etkisiyle ön plana çıkıyor aynı zamanda uykusuzluk problemine de çare oluyor.
#LavantaKadınların günümüzde çocuk sahibi olma olasılığının on yıl öncesine göre daha yüksek olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Ertan Cevizci, “Ancak çoğu hayatın ilerleyen dönemlerini bekliyor. Bu nedenle, bir kadının ilk çocuğunu doğurduğu ortalama yaş, 1994'te 23 iken 2018'de 26'ya yükseldi” dedi.
#KadınÇevrimiçi eğitimler salgın dönemiyle birlikte iyice yaygınlaştı. Dijital platformlar üzerinden verilen kurslar sayesinde oturduğumuz yerden uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalar bile alabiliyoruz. Aklınıza gelebilecek her konuda bir programa ulaşmak mümkün...
#GazetehaberleriTürk kültüründe çayın yeri çok başka. Sadece siyah değil beyaz çayın sağlığa faydalarını artık bilmeyen yok. Cilt sağlığı üzerinde de etkili olan beyaz çayın diğer çaylardan farkı nedir? Sağlıklı kilo kaybı için tüketilebilir mi? Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada beyaz çayın faydalarını anlattı.
#Beyaz ÇayOmega-3 yönünden zengin bir besin olan balık, sağlık için çok faydalı. Özellikle de mevsiminde düzenli olarak tüketilmesi öneriliyor. Ancak en yüksek faydayı sağlaması için doğru hazırlanması ve tüketilmesi de önemli. Peki balığın sağlığa faydaları neler? Nasıl tüketilmeli?
#Balık