Gündemdeki haberler ardından fetüs teriminin anlamı merak konusu oldu. Tıbbi bir terim olan fetüs, özellikle anne adaylarının sıklıkla duyduğu bir kavram, çünkü bebeğin anne karnında gelişim aşamalarından biri. Peki, fetüs nedir? İşte, fetüs hakkında bilgiler ve bebeğin anne karnında gelişim aşamaları
#Fetüs NedirŞiddetli mide ve karın ağrıları ile doktora giden bir kadın 23 haftalık (5.5 ay) hamile olduğunu öğrendi. Yapılan taramalar bebeğin annenin rahminde değil bağırsaklarında büyüdüğünü ortaya çıkardı.
#Dış GebelikAFP (Alfa fetoprotein), anne karnında gelişmekte olan fetüsler ve anneleri için çok önem taşıyan proteindir. Bu protein, fetüsün karaciğeri tarafından üretiliyor. Bu protein, plasenta yoluyla anneye de geçiyor. Hamileliğin belirli evresinde AFP testi yapılarak, bebeğin gelişiminde ve annede sorun olup olmadığı tespit ediliyor. AFP testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#AFP DeğeriHamilelik döneminde ölçülmesi gereken fundus, rahim bölgesinin tepe noktasında yer alır. Gebelik döneminde ölçülmesi gereken fundus değerleri, anne ve bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir. Fundus nedir, fundus değeri kaç olmalı, düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Fundus NedirMide krampları, hazımsızlık nedeni ile doktora giden 50 yaşındaki bir kadının 9 yıldır karnında ölü bir fetüs taşıdığı ortaya çıktı. Talihsiz kadının hayatını kaybettiği öğrenilirken, nadir görülen tıbbi durumun arkasında acı bir hikaye çıktı.
#Abdİdeal penis boyu özelinde doğruluğu kesin olarak kabul edilmiş kriterlerden bahsedilmesi çok mümkün değildir. Ayakta idrar yaparken zorlanmayan, cinsel ilişkiye girebilen ve cinsel ilişki sırasında hem kendisi tatmin olan hem de partnerini tatmin edebilen bir erkeğin ideal penis boyuna sahip olduğu kabul edilir. Söz konusu mikropenis olduğunda ise daha spesifik kriterlerden bahsedilebilir. Penisin anormal derecede küçük olması durumu olarak kısaca tanımlayabileceğim mikropenis nadir görülen, genellikle hormonal veya genetik nedenler sonucu oluşan bir durumdur. Dikkatli bir gözlemle bebeklik döneminde teşhis edilebilen mikropenis görülme sıklığı yaklaşık %1,5 dolayındadır. Bu haftaki köşe yazımda mikropenis hakkında bilinmesi gereken temel unsurlara değineceğim. Farkındalığın artması dileğiyle…
#MikropenisHamileliğin erken dönemlerinde meydana gelen kimyasal gebelik, çok net anlaşılamaması nedeniyle belirtileri merak ediliyor. Uzmanlar kimyasal gebeliğin erken bir düşük olduğunu söylüyor ve bazen hamilelerin kimyasal gebeliği neredeyse anlamadıklarını belirtiyorlar. Peki, kimyasal gebelik nedir, kimlerde görülür? İşte kimyasal gebelik belirtileri, nedenleri ve merak edilenler...
#Kimyasal GebelikEvli çiftler arasında varolan kan grubu farklılıkları kan uyuşmazlığını beraberinde getirir. Bu kan uyuşmazlığı nedeniyle anne karnındaki bebeklerin sağlığı risk altında olabileceğinden, kan uyuşmazlığı tedavisi evli çiftlerin gündeminde yer almaktadır. Peki, kan uyuşmazlığı nasıl ve hangi gruplarda olur? İşte kan uyuşmazlığı tedavisi ve merak edilenler...
#Kan UyuşmazlığıAnne- baba arasındaki kan grubunda farklılıkların olması anlamına gelen kan uyuşmazlığı, yeni evlenecek çiftlerin gündeminde yer alan konulardan biridir. Çünkü kan uyuşmazlığı gebelik durumunda, anne karnındaki bebeğin sağlığı açısından risk oluşturabilir. Peki, kan uyuşmazlığı nasıl, hangi gruplarda olur? İşte evlilikte kan uyuşmazlığı hakkında bilgiler...
#Kan UyuşmazlığıX kromozomunun yokluğu ya da yapısal bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan genetik bir hastalık olan Turner sendromun en sık rastlanan belirtileri kısa boy, ergenlik gecikmesi, kemik erimesi, gebe kalamama olarak gösteriliyor. İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bilgilere göre, 'Turner Sendromu' bellirtileri, tedavisi ve merak edilenler...
#Turner SendromuAlman kızamıkçığı olarak da bilinen Rubella, rubivirüs adı verilen bir virüsten kaynaklanır. Hamile bir anneden doğmamış çocuğuna veya başka bir enfekte kişinin salgılarından bulaşabilir. Bu yüzden oldukça dikkat edilmesi gereken bir hastalık türüdür. Peki, Rubella yani kızamıkçık nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Doğum bakımı sağlayıcınız, bebeğin boyutunu ve amniyotik sıvı hacmini değerlendirmek için sizi bir ultrason taraması için yönlendirdi. Bu tip ultrason taraması, fetal büyüme taraması olarak da adlandırılabilir. Peki, fetal boyutu değerlendirmek için kullanılan Biparietal çap nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bpd Nedir?Son zamanda yapılan araştırmalara göre Aspilasyon hakkında arama yapan pek çok kullanıcı olduğu belirlenmiştir. Günümüzde aspilasyon özellikle sağlık sektöründe önemli bir yere sahiptir. Aspilasyon nedir, türleri ve komplikasyonları hakkında detayları derledik.
#Aspirasyon Nedir Nasıl Uygulanır?Vücutta önemli olan birçok organ bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de dalaktır. Dalak organı vücutta önemli görevi olan organlardan biri olarak bilinmektedir. Dalak organının görevlerini merak eden kişiler internet başta olmak üzere çeşitli platformlar aracılığı ile araştırma yapmaktadırlar. Peki dalak nedir? Dalak nerede yer alır? Dalak ne işe yarar ve dalağın görevleri nelerdir? İşte dalak ile ilgili bütün detaylar.
#Dalak Nedir Ve Nerede?İnsan vücudunun iç kısmında pek çok organ bulunmaktadır. Vücuttaki her organın ise üstlenmiş olduğu bir görevi bulunmaktadır. Bu kapsamda apandisit, insan vücudunda bulunan bir organ olup günümüzde ne işe yaradığı tam anlamıyla bilinmemektedir. Sizin için Apandisit nedir ve nerede? Apandisit ne işe yarar ve görevleri hakkında bilgi konularını detaylarıyla derledik.
#Apandisit Nedir Ve Nerede?Halk arasında bebeğin eşi olarak bilinen bebek plasentası, bebeğin ana rahmine girdikten doğuma kadar ona eşlik eder. Plasenta, bebeğin anne karnında ihtiyaç duyduğu hemen her türlü kaynağı sağlamakla görevlidir. İşte, bebek plasentası hakkında bilinmesi gerekenler…
#Bebek Plasentası NedirTekrarlayan gebelik kayıpları anne ve baba adayları için oldukça kötü bir durumdur. Tekrarlayan düşükler ile genellikle gebelik sürecinin ilk aylarında karşılaşılır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#GebelikMol gebelik öncelikle anormal bir gebeliktir. Hatalı döllenme sonucunda oluşur. Bunun sonucunda hem plasentanın oluşumunda hem de fetusta anormallikler görülür. Bu kişilerde gebelik testi pozitiftir ve tüm gebelik bulguları ortaya çıkar, hatta bunlar normalden daha şiddetli olabilir. Ama ultrasonda fetüs görülmez ya da anormal gelişim gösteren bir fetüs vardır. Benzer şekilde plasenta da anormal yapıda, kistik, üzüm tanesine benzer şeklidedir. Bazen mol gebelik olan kadınlardan vajinadan bu kistcikler üzüm tanesi gibi dökülür. Bu nedenle halk arasında mol gebeliğe üzüm gebeliği de denmektedir.
#Mol GebelikMol gebelik hatalı döllenme sonucu oluşan anormal bir gebeliktir. Bunun sonucunda hem plasentanın oluşumunda hem de fetusta anormallikler görülür. Bu kişilerde gebelik testi pozitiftir ve tüm gebelik bulguları ortaya çıkar, hatta bunlar normalden daha şiddetli olabilir. Ama ultrasonda fetüs görülmez ya da anormal gelişim gösteren bir fetüs vardır. Benzer şekilde plasenta da anormal yapıda, kistik, üzüm tanesine benzer şeklidedir. Peki mol gebelik neden oluşur? Mol gebelikte riskler nedir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, tüm merak edilenleri yanıtladı.
#Hamilelik“Dört ayakla dünyaya gelen ve parazitik ikizinden ayrılmak için ameliyat olacak”. “Malezyalı gencin karnından ikiz parazit kardeşi çıkarıldı!” “Karnına yapışık bir kafayla doğdu!” “Filipinler'de yaşayan 14 yaşındaki Veronica Cominguez’in vücudundaki iki fazladan kol ve yarım oluşmuş parmakları ameliyatla alınacak.” Bu başlıkları hatırlayanlarınız vardır eminim. Nadir görülen bir hastalık olan Parazitik ikiz sendromu ile ilgili merak ettiklerimizi Doç. Dr. Nermin Köşüş’e soruyoruz.
#Parazitik İkiz SendromuÇocuk olması için ilk adım, spermin içine girmesiyle birlikte yumurtanın bölünmeye başlamasıdır. Fertilizasyon ya da döllenme olarak bilinen bu durumun gerçekleşip gerçekleşmediğini, “doğal yolla” çocuk olmasını bekleyen çiftlerde anlayamayız. Neticede, bu ay da gebelik olmadı diye geçiştirilir. Oysa tüp bebek yapıldığında, spermin yumurtanın içerisine yerleştirilmesini takip eden birinci gün bu anlaşılır.
#SpermÇoğumuz yaşamsal önem taşıyan plasenta hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz. Büyük kısmını damarların oluşturduğu plasenta yeterli gelişmediği takdirde bebekte büyüme-gelişme geriliği gibi sorunlar yaşanabilir? Peki, plasentanın görevleri nelerdir? Plasenta gebeliğin hangi döneminde oluşur? İşte, konuyla ilgili bazı önemli bilgiler…
#Plasenta