Üreme çağında olan kadınların hastalığı olarak kabul edilen endometriozisin kadınların yaklaşık yüzde 5-10’unu etkileyen ağrılı kronik bir hastalık olduğunu kaydeden Op. Dr. Çiğdem Karas, endometriozis hastalığının meydana gelişi ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#1Araştırmalara göre, tüp bebek (IVF) yoluyla doğan bebekler çocukluk çağı lösemisi açısından daha yüksek risk taşıyor. Peki böyle bir şey nasıl olabilir? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları…
#Tüp BebekDünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMADünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMAKısırlık nedeniyle yapılan sperm tahlillerinde sıklıkla harekette bozukluk olduğu şeklinde bir sonuç görülür. Doğal olarak bu da daha yolun başında çocuk olma hayallerinizi sarsacaktır. Ama endişe etmeyin, her hareket bozukluğu kısırlık yapacak diye bir kural yok.
#Sperm HareketsizliğiFertilizasyon olayının temelini oluşturan yumurta ve sperm hücrelerinin fizyonunun en baştan sona kadar olan bütün aşamalarında ve bu aşamaları düzenleyen uyarıcı faktörleri, proteinlerin ya da hücre-hücre etkileşimlerinin ne olduğu her daim dikkat çekici bir konu haline gelmiştir. Peki, Fertilizasyon nedir? Nerede ve ne zaman olur? Ferilizasyon aşamaları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#FertilizasyonTüp bebek yapılan çiftlerde sağlıklı bir gebeliğin gelişmesi, her şeyden önce spermin yumurtayı dölleyebilme başarısına bağlıdır. Sperm yumurtanın içerisine enjekte edildikten sonra ertesi gün ilk bölünmenin gerçekleşmesi beklenir. Buna fertilizasyon ya da döllenme diyoruz. Çünkü bu ilk bölünmenin ardından hücreler milyarlarca kez bölünerek ileride çocuğun vücudunu şekillendirecektir.
#Tüp BebekBilindiği gibi testisler ‘skrotum’ adı verilen deri kese içinde bulunurlar. Skrotum derisindeki damarların genişleyip küçük torbacıklar yapmasına varikosel denir. Varikoseldeki damarlar bacaklarda görülen varisli damarlara çok benzer. Varikosel çıplak gözle dışarıdan fark edilebilir.
#VarikoselErkeklerde kısırlık son yıllarda giderek artan sıklıkta karşılaşılan önemli sağlık sorunlarındandır. Sanayileşme ve teknolojik gelişmeyle birlikte insan biyolojisinde değişikler meydana gelmiştir. Bu değişim üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etki yapmıştır.
#SağlıkÇocuk olması için ilk adım, spermin içine girmesiyle birlikte yumurtanın bölünmeye başlamasıdır. Fertilizasyon ya da döllenme olarak bilinen bu durumun gerçekleşip gerçekleşmediğini, “doğal yolla” çocuk olmasını bekleyen çiftlerde anlayamayız. Neticede, bu ay da gebelik olmadı diye geçiştirilir. Oysa tüp bebek yapıldığında, spermin yumurtanın içerisine yerleştirilmesini takip eden birinci gün bu anlaşılır.
#Spermİn vitro fertilizasyon (IVF) yani tüp bebek mi düşünüyorsunuz? Öyleyse, hamile kalmanıza yardımcı olabilecek veya engelleyebilecek IVF başarı faktörlerini öğrenmek önemlidir. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Turgut Aydın, tüp bebekte başarıyı artıran kriterleri anlattı.
#Tüp Bebekİnfertilite (kısırlık) tüm dünyada her geçen gün yaygınlaşan bir sağlık problemi. Dünya sağlık örgütünün tahminlerine göre günümüzde her 5 çiftten bir tanesi infertilite problemi yaşıyor. Bu çiftlerin yaklaşık olarak yarısında erkeklerin sperm sayı ve kalitesinde bozukluk saptanabiliyor.
#EbeveynsaglikTüp bebek tedavisi; üreme için gerekli iki hücre olan sperm ve yumurtanın dış ortamda döllendirilerek, insanın ilk hali olan “embriyonun” geliştirilip rahim içerisine verilmesidir. Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Bağış, tüp bebek tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri detaylarıyla anlattı.
#Tüp BebekBebek sahibi olamamanın hem kadından hem de erkekten kaynaklanan çok çeşitli sebebi olabilir. Kısırlığın sebebi ise tedavinin çeşidini belirler. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Gurur Polat kısırlık tedavisi çeşitlerini anlatıyor.
#Kısırlık Nedir Belirtileri NelerdirHER yıl nadir hastalığı bulunan binlerce çocuk için 1.5 milyar lira ilaç ödemesi yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hem çocukların sağlıklı bir yaşam sürmesi hem ailelerin büyük acılar çekmemesi, hem de devlet bütçesine ağır bir yük olan bu hastalıkların önlenebilmesi için Sağlık Bakanlığı ile birlikte harekete geçti.
#SGKAraştırmalara göre tüp bebek (IVF) tedavisinde akupunktur yardımcı bir işlev görebilir. Bilim adamlarının yaptığı çalışmada akupunkturun; östrojen seviyesini, yüksek kalite embriyo oranını artırarak hamile kalmaya yardımcı olabileceği ortaya çıktı.
#Tüp Bebek Tedavisinde Akupunkturİngiltere'nin yayınlanan The Guardian gazetesindeki ’Dünyadaki 5 milyon IVF bebeğini neler bekliyor?’ başlıklı haber bazı bilim adamlarının bu konudaki endişelerini gündeme taşıdı. Tüp Bebek, Üreme İmmünolojisi ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Halit Fırat Erden "20 yılı aşkın süredir uygulanan IVF tedavisi çok hızlı gelişmeye devam ediyor. Doğal olarak uzun vadedeki etki, başarı ve güvenliği hakkında merak uyandıran noktalar olacaktır" dedi.