Sağlıklı ekmek herkesin hakkı. Kendi pişirdiğiniz, içinde ne olduğunu bildiğiniz ekşi maya ekmekler için bu yazıyı sabırla okuyun ve korkmadan uygulayın. Hazır mayalı ekmekler de yapabilirsiniz tabii; isteyene sandviç, isteyene de pirinç ekmeği tarifim var.
#Ekşi MayaBuğra Özdemir, Danimarka’da aldığı eğitimin ve yaptığı araştırmaların sonucunda ülkemizde sürdürülebilirlik kavramının altını dolduran en önemli şeflerden biri. Üstelik henüz 29 yaşında. Çoğumuza örnek olacak mutfak öğretileriniyse Silivri’deki The Barn’da hayata geçiriyor.
#Buğra ÖzdemirTAİDER Aile İşletmeleri Derneği, aile şirketlerinin sürdürülebilir iş modelleri geliştirmesinde ve sürdürülebilirlik yolculuklarında onlara destek sağlamak amacıyla başlattığı Kuzey Yıldızı Programı'nın 7. Dönem Zirve ve Ödül Töreni'ne ev sahipliği yaptı. İş dünyasının önde gelen isimlerinin bir araya geldiği Zirve’de, ödüller sahiplerini buldu.
#1Gıdaların besin değerlerini arttırıyor, kompleks lezzetler yaratırken sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. Fermantasyonu turşuyla sınırlamayın. Peynir ve et yerine geçen alternatif ürünlerin yapımında oynadığı kilit rollerle vegan ve vejetaryen mutfakların da yıldızı.
#FermantasyonKış sofralarının vazgeçilmezi turşu yapımının sırrı, oranına göre kaya tuzu miktarını doğru kullanmak ve fermantasyon süresini tamamladıktan sonra açmakta gizli. En basit tarifiyle turşu, içinde yüzde 10-20 oranında kireç bulunduran su ve kaya tuzu ile yapılabiliyorken, içine gereğinden fazla takviye koymak, ürünün fermantasyonunu bozuyor.
#TurşuSağlıklı yaşamın yolu mevsimin sebze-meyvelerini bolca dahil ettiğimiz dengeli tabaklardan geçiyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit; brokoli, karnabahar, pırasa, lahana, kereviz ve ıspanağın karaciğeri desteklediğini, pancarınsa yüksek antioksidan değere sahip olduğunu söylüyor.
#SebzeGıda sahtekârları akıl almaz yöntemlerle hile bulaştırdıkları zeytinyağı, peynir, yoğurt, kıyma, hurma gibi ürünlere bir yenisini ekledi. Şimdi sıra sirkede... Sentetik kimyasal ile sulandırılıp renk ve aroma maddesi eklenerek doğalmış gibi piyasaya sürülen ürünlere dikkat çeken uzmanlar tüketicileri uyarıyor. Satın alırken bunlara dikkat...
#Gıda SahtekarlığıBu yılın gastronomi trendlerinden biri de fermente gıdalar... Yoğurttan turşuya soframızın demirbaşlarını da hazırlamamızı sağlayan bu kadim teknikten bahsedince aklımıza ilk gelenlerden biri de, alıçtan nara çeşitleri giderek artan sirke. Yazarımız diyetisyen Berrin Yiğit faydaları saymakla bitmeyen sirkeyi nasıl tüketmemiz gerektiğini anlattı, şef Umut Karakuş da bir tarifini paylaştı.
#FermenteHerhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#SütYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#Gastronomi2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞSağlıklı yaşam, farklı beslenme tercihleri gibi popüler akımlar tadımlara da yansıyor. Artık miksolojistler yemeklere özel alkolsüz içecekler hazırlamaya ve ortaya harika eşleşmeler çıkarmaya başladı. Önümüzdeki birkaç yılın en büyük trendlerinden biri bu olacağa benziyor.
#Ebru ErkeHerhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#SütEkmek aşkımız 17-18’inci yüzyıl Avrupalı gezginlerinin yazdıklarıyla ve Evliya Çelebi’nin kaydettiği 46 çeşidiyle dillere destan ama bir noktada gelenekselle bağımız kopmuş… Bu hafta Dünya Ekmek Günü vesilesiyle unutulmayıp günümüze taşınabilmiş o nadide ekmeklerimizin birkaçını hatırlayalım istiyorum. Tabii evinin şefleri için de pratik ekmek tariflerim var…
#EkmekTurşunun tarihi insanın yemek yapmaya başlaması kadar eski. Yapılışı hakkındaki tartışmalarsa Yeşilçam’a ilham verecek kadar çeşitli. Herkes bildiği usulde yapmaya devam ededursun, ben size asıl laktofermente turşulardan bahsedeceğim bu hafta...
#Gülay Barbaros AltanBugün 1 Ekim Dünya Kahve Günü. Çoğumuz için gün onunla başlar, yemekler onunla sonlanır, sohbetler onunla derinleşir. Biz de bugünü vesile ettik, uzmanlara satın almadan saklamaya, demleme tekniklerinden çeşitlerine kahveye dair ne varsa sorduk.
#KahveToskana’nın her köşesi ayrı bir cevher. Masalsı güzellikteki yolları, tarihi taş binaları, dünyaca ünlü bağları ve zeytinlikleri başka bir evrene ışınlanmış hissiyatı veriyor. Bölgede gezerken huzur ve mutluluk aşılayacak kişisel rotanızı oluşturmaksa ayrı bir macera... İşte benim hayal gibi lezzetlerle dolu üç otellik rotam.
#Ebru Erke10 kişilik köydeki nefis pizzacıdan Sivrice’deki aile meyhanesine, Güre’deki şef restoranından Edremit’teki özel üretim peynirlere Kaz Dağları ve çevresinde keşfetmeniz gereken çok sayıda özel adres var. Bölgenin en güzel zamanı gelmişken gurme bir tura çıkmak isterseniz işte o liste!
#Ebru ErkeTurşu Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Ancak, turşunun kıtır kıtır olması ve lezzetinin tam olarak ortaya çıkması için doğru tekniklerin uygulanması gerekmektedir. Bu noktada, turşucusu Şef Rüzgar Sünbül' ün püf noktaları oldukça işinize yarayabilir. Peki, evde turşu nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte ev yapımı turşu tarifi ve püf noktaları...
#TurşuEmirgan’da, Napoli usulü nefis pizza yapan o minik pizzacıyı bilen bilir. Pizza Emirgan 10’uncu yılında dekorasyonu başta olmak üzere her şeyiyle yenilendi; menüsü, pizzanın yanına eklenen diğer İtalyan lezzetleriyle genişledi. Tüm yemeklerin odun ateşinde pişirildiği mutfakta pizzalar atalık unla hazırlanıyor, makarnalar el yapımı. Özellikle ıstakoz ve ıstakoz kabuklarından yapılan bisk’le sunulan fettucine bence bir başyapıt!
#Pizza1900’lü yılların başlarında Avusturya’da meslek yaşamını sürdüren Dr. F. X. Mayr, daha henüz “probiyotik bakteriler”in önemi ve “MİKROBİYOM” olarak adlandırdığımız muazzam “yeni organ”ımız henüz bilinmezken “Sağlık bağırsaklarda başlar” gibi iddialı bir cümle kullanmış, bize “sağlıklı beslenme”nin sadece “sağlıklı gıda” tüketimiyle ilişkili olmadığını, “sağlıklı sindirim” meselesinin de en az yiyip içtiklerimizin kalitesi kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışmıştı.
#AvusturyaYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın sağlığımıza pek çok faydası olduğuna inanılıyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası...
#Sağlık