Öğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıTürkiye Genç İş İnsanları Derneği’nin (TÜGİAD) Türk devletlerindeki iş insanlarını bir araya getirmek için kuruculuğunu üstlendiği federasyon için bir adım daha atıldı. Özbekistan Fergana Valisi Hayrullo Bozarov, bir heyetle birlikte TÜGİAD Genel Merkezini ziyaret ederken, Türk dünyasının ekonomik iş birliği için her adımı atmaya hazır olduklarını belirterek, Türk iş insanlarını bölgeye davet etti.
#TÜGİADNexonya’nın sponsor olduğu ve Marmaris Uluslararası Yat Kulübü tarafından düzenlenen 33’üncü Marmaris Uluslararası Yarış Haftası (33rd Marmaris International Race Week) sona erdi. Yarışmanın şampiyonları, düzenlenen görkemli bir törenle kupalarını aldı.
#Sponsorlu İçerikMuhammed Zahîrüddîn Babür Şah, 1483’te doğdu. Babası öldüğünde 12 yaşında tahta çıkmak zorundaydı. Babür; Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail, VIII. Henry ve Şarlken hükümdarların devrinde Doğu’daki bir yıldızdı. Onun zamanında Delhi, Agra; tıpkı Isfahan, Tebriz ve İstanbul ile Batı’da bile bulunmayacak parlaklığa erişmiştir. Şair bir hükümdardı.
#Babür ŞahTürk Hava Yolları (THY) mayıs ayına ait güncel uçuş planını açıkladı. Koronavirüs pandemisine rağmen İstanbul Havalimanı’ndan geçen yıl 44 iç hat 165 dış hat noktasına yaptığı seferler ile Avrupa’da en çok uçan havayolu olan THY, mayıs ayında da birçok yeni noktayı uçuş listesine ekledi.
#THYPandeminin etkisiyle havayolu yolcuları çok daha fazla sıkıntılı olmaya başladı. Kimsenin, yanındaki yolcuya tahammülü yok. Kabin tasarımcıları da bunun farkında. Şirketler her yolcuya bir özel alan oluşturabilmek için sınırları zorluyor. Yeni koltuklar ciddi bir rekabet oluşturabilir.
#THYFarklı dönemlerde yaşamış her medeniyet dünya kültürüne zenginlik katmıştır. En eski kıtalardan biri olan Asya kıtasında her dönemde farklı milletler öne çıkmıştır. Türkler, Çinliler, Japonlar, Moğollar Hintler gibi milletler tarihin farklı sahnelerinde güçlenmiş, zaman zaman birbirlerinden etkilenerek farklı isimlerde devletler kurmuşlardır. Bu devletlerden biri de Babürlülerdir. Peki, Babür Devleti hangi tarihlerde var olmuştur? Kuruluşu hangi tarihe denk gelir? Kurucusu kimdir? Hükümdarları kimlerdir? Sınırları nereye kadar genişlemiştir? Yıkılışı nasıl olmuştur? İşte detaylar.
#Babür Devleti TarihiÖzbekistan 7 büyük Türk devletlerinden biridir. Zamanında Sovyetler birliğinden ayrılarak ülke haline gelen Özbekistan aynı zamanda TÜRKSOY üyesi bir ülkedir. Özbekistan şehrini gezmek isteyenler Özbekistan hakkında araştırma yapmak isteyenler ise ülke hakkında geniş çaplı araştırma yapmaktadırlar. Peki, Özbekistan'ın şehirleri neler? Özbekistan'ın başkenti, nüfusu, yüzölçümü, telefon ve posta kodu bilgileri neler? İşte Özbekistan'a dair bilinmesi gerekenler.
#Özbekistan'ın Şehirleri NelerÖzbekistan, sıklıkla merak edilen yerlerin başında gelir. Özelikle, jeopolitik konumu bakımından önem taşıyan ülkeler arasındadır. Siz de Özbekistan hakkında merak edilenleri öğrenebilir ve konuyla ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Özbekistan nerededir? Başkenti neresidir, nüfusu, yüzölçümü, telefon ve posta kodu gibi bilgileri detaylarıyla derledik.
#Özbekistan'ın Şehirleri Neler?Bugün Türkiye 50 tane tıp fakültesinin kadrolarını hazırlayabilecek durumda. Tıp fakültelerine bir sürü öğrenci alacağımıza az öğrenciyle çok fakülte açmak daha doğrudur. Fakat şunu açıkça teslim etmeliyiz: 50 tane hukuk fakültesi açacak hukuk bilginimiz yoktur. Herkes hukukçu olamaz ve yetiştirilmesi için de titiz davranmak gerekir. Ciddiyet ve iyi niyetle hukuk eğitimini düzenlersek 10 yılda bile verimini almaya başlarız. Adliye sistemi ve yargıyla toplumumuzun ilişkilerinin girdiği çıkmaz, bu acil müdahaleyi gerektirmektedir.
#YazarDunganlar, Orta Asya'da yaşamını sürdüren İslam dinine mensup Çinlileri ifade etmektedir. 1877 yılında Çin'deki baskıdan kaçıp Kırgızistan'a sığınan Dunganlar, tarımla uğraşmaktadırlar. 143 yıldan bu yana Kırgızistan topraklarında yaşayan Dunganlar, nüfus bakımından ise azınlık olarak sayılabilecek yoğunluğa sahiptir. İşte, Dunganlar hakkında merak edilen bazı bilgiler
#DunganlarİYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Türkiye'nin iyi ve cesur insanları, teröre ve dış cepheye karşı, elbette devletinin ve ordusunun yanında duracaktır. Bu birlik görüntüsü, bizim varlık sebebimizdir. Mehmetçik, Barış Pınarı Harekâtının pınarıdır" dedi.
#HaberAnı türünün özelliklerini taşıyan Babürname'nin özellikleri ve kim tarafından yazıldığı merak konusu oldu. Pek çok dilde defalarca baskısı yapılan eser hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, 'Babürname nedir?' ve 'Babürname kimin eseri?' sorularının yanıtı arıyor.
#Babürname Nedir?Kazakistan bozkırda doğan bir medeniyet; hâlâ göçebeliğin özelliklerini ve tarzını muhafaza etmelerine rağmen değişim yaşayan bir ülke. Değişim yaşayan bütün halklar gibi zarafetle uyumsuzluk, parlak bir zekâyla birlikte saflık, beceriklilik ve marifet yanında, beceriksizlik ve bilgisizlik yan yana görülüyor.
#İlber Ortaylı