Resmi tatil başladı. Bu yıl bayram ara tatile denk düşünce ailece de değerlendirilecek upuzun bir haftamız oldu. Tatile çıkmayıp da şehirde kalacaklar için gastronomiden kültür-sanata uzanan önerilerle bir rehber hazırladık. İster İstanbul’un tarih kokan semtlerinde gezin, ister Ankara Kaleiçi’nde... İster uzun zamandır görmek istediğiniz sergiye gidin isterseniz gece hayatına ‘akın’... Şehirdeki seçenekler size bayram ettirecek.
#BayramFatih'te 4 katlı metruk binanın 3'üncü katında çıkan yangın yan binaya sıçradı. Dar sokaklarda ilerlemekte güçlük çeken itfaiye ekipleri, yanan binanın karşı tarafında bulunan Fener Rum Lisesi'nin bahçesinden yangına müdahale etti.
#FatihYedi gün boyunca sabahtan geceye İstanbul’da sıradışı deneyimler sunmayı vaat eden ‘Monday to Sunday Istanbul’ kitabı basit bir turist rehberi değil. Gezilecek tarihi ve sanatsal yerlerin yanında en iyi yeme-içme, eğlence, alışveriş mekânları hakkında da öneriler veren, şehri tadına vararak gezmemizi sağlayan bir kaynak…
#Monday To Sunday Istanbul‘Eski usul’ başlığıyla düzenlenen yemek sempozyumu Sapor İstanbul’un ikincisi, ‘yemek ve göç’ temasıyla geçen hafta Özel Fener Rum Lisesi’nde düzenlendi. Alanında uzman isimlerden dinlediğimiz panellerde gıdanın evriminden dönerin siyasi kimliğine, suyun göçünden İstanbul bostanlarına şahane konuşmalar dinledik.
#Yemek SempozyumuGüneşli ve sıcak günlerin sonu gelmeden kimimiz kendini serin sulara atma peşinde, kimimiz de doğayla ya da tarihle kucaklaşma... Açık havada gerçekleşen kültür ve sanat etkinliklerine katılmanın ya da serin bir terasta güzel bir akşam yemeği yemenin de hayalini kuruyor olabiliriz. Günlerimiz sayılı olsa da şehirde tüm bunları gerçekleştirmenin birçok yolu var.
#Kültür Ve Sanat EtkinlikleriBayramda uzun bir seyahat planı yapmayanları, şehirlerin sakin yüzü ağırlıyor. Normalde kalabalık olan, fırsat bulup gezemediğimiz sokakları keşfetmek için tam bir haftalık fırsat var önümüzde. Jürimize ‘aile ziyaretleri için evde kalanlarla tatil yörelerindeki bayram kalabalıklarını yaşamak istemeyenler’ için rotalar sorduk; birbirinden ilginç öneriler aldık.
#HürriyetKendi en büyük mücevher olan bu kadim kenti, geçmişin ve bugünün hikâyeleriyle anlattığımız ‘İstanbul’un 100 Mücevheri’ yayımlandı. Kitabı, Zeynep Şahin Tutuk ve benzersiz fotoğrafları çeken Halit Bilen ile beraber hazırladık. Bu şehre aşkımı, onu anlatma tutkumu bilirsiniz... Binlerce mücevher barındıran bu çok boyutlu kente farklı bir açıdan baktığımız kitabımızdan 10 nadide pırlanta seçtim size bu hafta.
#İstanbulKen'an Rifâî Büyükaksoy, 1867 yılında dünyaya geldi. Kenan Rifai, yirminci yüzyılın ilk yarısında yaşayan islâm âlimleri arasında önemli yeri olan bir mutasavvıftır. İslâmiyet'in ilk tarikatlarından biri olan Rıfâiyye'nin İstanbul kanadını kurmuş, tarikatın görüşlerini 20. yüzyılın modern hayat şartlarına göre yorumlamış, 1908 ile 1925 arasında tarikatın yapmıştır. Osmanlı döneminde olduğu gibi cumhuriyet döneminde de, Türkiye'de pek çok entelektüel, yazar, edebiyatçı, sanatçıyı etkileyen Kenan Rifâî, 1925'te tekke ve zaviyelerin yasaklanmasını "Hakk'ın tasarrufu" olarak yorumlamıştır. Peki, Kenan Rifai kimdir? İşte, o isim hakkında detaylı bilgiler
#Kenan RifaiBoğaz’da uzun uzun yürümeyi, deniz kokusunu içinize çekmeyi, martılara simit atmayı siz de özlediniz mi? Yanıtınız evetse, atlayın bir vapura, kurulun ‘arka açık’a... Vapur sefanızı yaparken siz sadece hangi iskelede inmek istediğinize karar verin. Oralarda neler yapılabileceğine dair öneriler de bizden.
#GazetehaberleriKoronavirüs nedeniyle iki aydan fazla bir süredir evden çıkamadık. Egzersizden yemek yapmaya, sanal müze gezmekten online eğitimlere kadar her şeyi evimizde yaptık. Haziran ile birlikte yeni normal dönemi başlamış oldu. Mevsimin de içimizi ısıttığı şu günlerde uzun süredir özlemini çektiğimiz sokaklara yavaş yavaş ve dikkatli bir şekilde adımımızı atmaya başladık. Peki hafta sonu için İstanbul'un neresinden keşfetmeye başlasak dediğinizi duyar gibiyim. İşte maskenizi takıp, sosyal mesafeye dikkat ederek yeniden keşfedeceğiniz üç tarihi semt ve dolu dolu aktivite önerilerim.
#KuzguncukEpameinondas Kyriakidis’in 1888-89’da İstanbul’da çıkan Anatoli gazetesinde Karamanlıca olarak tefrika edilen romanı ‘Beyoğlu Sırları’, yıllar sonra günümüz Türkçesiyle yayımlandı. Aksiyon sahneleriyle dolu bu gizemli roman, ‘1870 Büyük Beyoğlu Yangını’ ve dönemin İstanbul tasviriyle dikkat çekiyor.
#Beyoğlu Sırlarıİstanbul bu hafta sonu lezzetli bir organizasyona daha kavuştu. Ama son dönemde sıkça gördüğümüz tadım etkinliklerinden biri değildi bu. İki gün boyunca konunun uzmanlarından derinlemesine bilgi alabildiğimiz ‘eski usul sempozyum’ Sapor İstanbul’u ve hedeflediklerini, kurucusu Tuba Şatana’dan dinledik.
#Sapor İstanbulBir tarafta İstanbul’un en değerli yapılarından Ayasofya, bütün ihtişamıyla Süleymaniye.. Öbür tarafta bakmaya doyulmaz Fener Rum Lisesi, kısa bir süre önce biten restorasyonuyla dikkate değer Sveti Stefan Bulgar Kilisesi... Şehrin en güzel yapılarının gölgesinde ilerliyorum. Hem spor yapıyorum hem de şehri bambaşka bir açıdan seyrediyorum. Kürek sporuyla ilgilenenleri, İstanbul’u bir de suyun üstünden keşfetmek isteyenleri böyle alalım...
#AnadoluhisarıBir tarafta İstanbul’un en değerli yapılarından Ayasofya, bütün ihtişamıyla Süleymaniye… Öbür tarafta bakmaya doyulmaz Fener Rum Lisesi, kısa bir süre önce biten restorasyonuyla dikkate değer Sveti Stefan Bulgar Kilisesi… Şehrin en güzel yapılarının gölgesinde ilerliyorum. Hem spor yapıyorum hem de şehri bambaşka bir açıdan seyrediyorum. Kürek sporuyla ilgilenenleri, İstanbul’u bir de suyun üstünden keşfetmek isteyenleri böyle alalım…
#Ayasofya‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari"Çare iki teker..." Yıllardır bunu bilir bunu söylerim... İstanbul trafiğine başka türlü çözüm bulmak neredeyse imkansız. Meğer ‘turizm’ açısından da güzel bir yöntem imiş iki teker... Geçenlerde üç motosiklet kullanıcısı İstanbul’daki ‘Tarihi Yarımada’yı gezdik. Otomobillerin geçemediği, hatta yayaların bile kullanmadığı ara sokaklardan geçtik. Tarihi yerleri bir de scooter farkıyla gördük.
#Balat'ta Gezilecek YerlerHafta sonu nerelere kaçsak diye düşünürken, madem kış kendini hâlâ tam olarak hissettirmemişken, hava yazdan kalma, Balat’a gitme fikri düştü aklıma. Plân yapmadan attım kendimi Balat'ın otantik sokaklarına... Semtin tarihi dokusu, kokusu, insanı derken, günün sonunda "iyi ki gelmişiz" diyerek, tatlı bir yorgunluk eşliğinde evinize döneceğiniz keyifli bir durak Balat.
#Balat CafeleriKadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri, bugün 'Proje Okul' kapsamında öğretmenlerinin başka okullara tayinine tepki gösterdi. Öğrenciler derse girmek yerine saatlerce bahçede oturma eylemi yaptı. Benzer bir tepki de velilerden geldi. 100 kadar veli İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde 'Proje Okul' uygulamasını protesto etti. Peki bu okullarda ne oluyor? İşte Türkiye’nin gözbebeği olan okullarda 10 soruda neler yaşandığının yanıtı...
#Proje Okulları