Fener Rum Lisesi 560. yılını kutluyor

Güncelleme Tarihi:

Fener Rum Lisesi 560. yılını kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2014 12:50

İstanbul'un en eski eğitim kurumu Özel Fener Rum Lisesi ve İlköğretim Okulu, bu yıl kuruluşunun 560. yıl dönümünü kutluyor.

Haberin Devamı

Fener'de Patrikhanenin arkasında yer alan okulun müdürü Viktorya Lemopulo, yaptığı açıklamada, 1881'de Fener Rum Erkek Lisesi mezunlarından ünlü mimar Dimadis tarafından inşa edilen bugünkü okul binasında 53 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.

Fener Rum Lisesi 560. yılını kutluyor

Özel Fener Rum Lisesi ve İlköğretim Okulu Müdürü Viktorya Lemopulo

Okulun 560 yıldır eğitime aralıksız devam ettiğini vurgulayan Lemopulo, bugün kullanılan 123 yıllık binanın yapımından önce, farklı bölgelerdeki binalarda okulun eğitimini sürdürdüğünü anlattı.

Viktorya Lemopulo, kubbeli mimari yapısı ve tarihi özelliği ile dikkat çeken okulun, olası depremlere karşı, antisismik olarak yapıldığına işaret ederek, bu nedenle bugüne kadar yaşanan depremlerden etkilenmediğini dile getirdi.

Haberin Devamı

KIRMIZI TUĞLALAR MARSİLYA'DAN GETİRİLDİ
Lemopulo, Fransa'dan getirilen kırmızı tuğlalarla yapıldığı için halk arasında "Kırmızı Okul" diye anılan okulla ilgili şu bilgileri verdi:

"Kırmızı kiremitleri Marsilya'dan gelmiş. Bu kiremitler artık okulun süsü gibi. Hava koşullarına ve tüm diğer şeylere karşı dayanıklı olarak yapıldığı için o kadar senedir dayanıyor."

Lemopulo, okulun doğalgaz ve yangın cihazlarının bakımının her yıl yapıldığını, yaklaşık 15 yıl önce de tadilattan geçirildiğini aktardı.

Fener Rum Lisesi 560. yılını kutluyor

"HER SABAH GELDİĞİMDE OKULU SEYREDEREK GELİYORUM"
Vakfın geliri ile eğitime devam eden okulda 26 yıldır görev yaptığını kaydeden Lemopulo, şöyle devam etti:

"Ben 26 senedir bu okulda görev yapıyorum. Her sabah geldiğimde okulu seyrederek geliyorum, gidişimde de yine onu seyrederek gidiyorum. Doyum olmuyor. Her gün bunu tekrarlıyorum. Her sabah seyrediyorum. Çok seviyorum."

Viktorya Lemopulo, okulun ilk kadın müdürü olduğunu dile getirerek "Yıldız Kimya bölümü mezunuyum. 18 yıl kimya öğretmenliği yaptım. Bu yıl da müdürlükte 8. yılım. Okulun ilk kadın müdürüyüm. 560 yıllık bir okulda ilk kadın müdür olmak bana çok büyük bir mutluluk veriyor" diye konuştu.

Rum azınlık olarak sayılarının azalması nedeniyle, okuldaki öğrenci sayısının da azaldığına işaret eden Lemopulo, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimizin sayısı biraz az. Azınlığımızın az olması dolayısıyla sayımız az. Öğrencilerimiz Büyükada, Boğaz ve Kurtuluş gibi İstanbul'un farklı semtlerinden geliyor. Ortaokul ve lisede toplam 53 öğrencimiz var. Diğer Türk okulları gibi 4 yıl ortaokul, 4 yıl da lise. Öğrencilerimiz üniversitede başarılı sayılırlar, istedikleri okula girebiliyor. Sınıflarımızda 6-11 öğrenci var. Bir sınıfta ne kadar Türkçe edebiyat varsa, o sayıda Rumca ders veriyoruz."

Fener Rum Lisesi 560. yılını kutluyor


ÖZEL FENER RUM LİSESİ'NİN TARİHÇESİ
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un fethinden bir yıl sonra 1454'te, Rum halkına vermiş olduğu hakların yanı sıra okulun "Fener Rum Mekteb-i Kebiri" adı altında eğitime devam etmesine izin verdi.

Okulun Fener semti Tevkii Cafer Mahallesi'ndeki bugünkü binası, Rum zenginlerin bağışlarıyla, mimar Kostandin Dimadis tarafından 1881'de inşa edildi. Bugün kullanılan görkemli binanın yapımından önce, yine Fener semtinde, zaman zaman ismi değişse de okulda 560 yıl boyunca aralıksız eğitim verildi.

1804 yılında Kuruçeşme'ye taşınan okul, 1850 yılında tekrar Fener semtine dönerek Patrikhane karşısındaki binada eğitime devam etti.

17. ve 18. yüzyıllarda okuldaki Felsefe bölümü, "Akademi" unvanını almasını sağladı. 1904-1919 yılları arasında faaliyet gösteren "Öğretmen Okulu" bölümünün mezunları, Osmanlı toprakları üzerinde öğretmenlik yapabiliyordu. Mezunlar ayrıca, Osmanlı sarayında çevirmen ve devlet kurumlarında yüksek makam sahibi olabiliyordu. Patrik İoakim 3 zamanında okulu üniversiteye dönüştürme planları yapılsa da sonuca ulaşılamadı. 19. yüzyılda, okulda kısa bir süre için "Tıp" bölümü de açıldı.

Rumların birçok patrik ve despotu, Osmanlı Devleti zamanında saray ve Bab-ı Ali tercümanı, Eflak ve Boğdan voyvodalarının çoğu bu okulda yetiştirildi.

İç mekanında süslemelerin göze çarptığı okulun tavan ve duvarlarında önemli kişilerin portreleri yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!