Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin ardından, fay yasası yeniden gündeme geldi. Depremlerden etkilenen illerdeki konut projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni yerleşim planları oluşumunun çalışmalarına başladı. Ay sonuna kadar 14 bin konutun ihalesinin gerçekleştirip sözleşmeleriyle birlikte inşa sürecine başlanacağının altını çizen Bakan Kurum, fay yasasıyla ilgili de AFAD'ın çalışmalarına başladığını söyledi. 2020 yılında yaptığı açıklamada Bakan Soylu Türkiye'de fay yasasını gündeme getirmişti. Peki, Fay yasası nedir, ne demek? Fay yasası nasıl uygulanacak? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Fay Yasası NedirKahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin ardından, fay yasası yeniden gündeme geldi. Depremlerden etkilenen illerdeki konut projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni yerleşim planları oluşumunun çalışmalarına başladı. Ay sonuna kadar 14 bin konutun ihalesinin gerçekleştirip sözleşmeleriyle birlikte inşa sürecine başlanacağının altını çizen Bakan Kurum, fay yasasıyla ilgili de AFAD'ın çalışmalarına başladığını söyledi. 2020 yılında yaptığı açıklamada Bakan Soylu Türkiye'de fay yasasını gündeme getirmişti. Peki, Fay yasası nedir, ne demek? Fay yasası nasıl uygulanacak? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Fay Yasası NedirÇifte felaketin yıldönümünde Adıyaman ve Malatya’daydım. Deprem uzmanı Naci Görür’le aynı uçakta yolculuk ettik. Yol boyu ben sordum, Naci Hoca cevapladı. Çok şey söyledi ama bence en önemlisi şuydu: “Siyaseten ve toplumsal olarak zihniyet değiştirmediğimiz sürece acının adresi değişir, yaşanılan acılar değişmez.”
#Naci GörürMarmara Denizi’nin Balıkesir açıklarında Richter ölçeğine göre; 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'nin büyüklüğünü 4.5 olarak açıkladığı deprem kısa süreli panik yaratırken, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, Balıkesir'de meydana gelen depremi CNN TÜRK ekranlarında yorumladı. Pampal, büyük İstanbul depremini işaret ederek "Bu depremler hem İstanbulluları hem Balıkesirlileri tedirgin ediyor. Büyük depremi üretecek olan fay enerjisini biriktirmeye devam ediyor. 250 yıllık süre dolmak üzere" dedi. Prof. Dr. Naci Görür ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Deprem, deprem beklediğimiz KAF’ın kuzey kolunda olmadı. Aksine Erdek kuzeyinden geçen mormal atım bileşeni olan güney kolu üzerinde oldu. " ifadelerine yer verdi.
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. "İstanbul'da kentsel dönüşümün önünde çok engel var" diyen Bakan Özhaseki, "3'te 2 yerine yüzde 50 hususunda ısrar edeceğim. Bir binanın kentsel dönüşüme tabii olması için hak sahiplerinin yarısı evet derse, işe başlayalım diyorum. Ben beş yılda İstanbul’u depreme hazır hale getiririm. Kentsel dönüşümü hızlandırırız. Yasayı çıkarırız. Rezerv alanlarda konut veririz" şeklinde konuştu.
#Mehmet ÖzhasekiAnkara Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş merkezli depremlerin stres yüklediği ileri sürülen Göksun'dan Kozan'a uzanan Savrun Fayı'nda inceleme yaptı. Pampal, "Savrun Fayı kırılacak ve Adana yıkılacak" görüşüne katılmadığını belirterek, "Adanalılar, Savrun Fayı'ndan dolayı çok tedirgin. Çalışmalarımda Savrun Fayı'nın aktif olduğunu gösterecek hiçbir ipucuna rastlamadım. Kırılacağını gösterir emare yok" dedi.
#AdanaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki "İstanbul için özetle 5,8 milyon bağımsız birim var. Bunun 1,5 milyonu riskli. 4'te 1'i riskli. İlk etapta yıkılabilecek olan yapı ne kadar 600 bin civarında. 7 ve üzeri depremde 600 bin daire yerle yeksan olur. 600 bin konut İstanbul'da yıkılacaksa her sokakta 2 bina yıkılsa her şey durur. İstanbul böyle olursa kocaman hapishaneye döner" dedi.
#Mehmet Özhasekiİstanbul’da ilk etapta 600 bin, toplamda 1.5 milyon riskli konutun yenilenmesi için yol haritası hazırlandı. Riskli evlerde yaşayan vatandaşların taşınması için belirlenen rezerv alanlara 350 bin konutun yapılacağını belirten Bakan Mehmet Özhaseki, “İstanbul için özel birim kurarak, hızlı biçimde düşündüklerimizi yapmamız gerekiyor. Altı-sekiz ay içinde inşaatlara başlarız” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiFay hattı ve yakınındaki yerleşim yerleri için düzenlemeler içeren, 2020 İzmir depremi ile gündeme gelmesine rağmen 3 yıldır beklemede olan fay yasası, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeniden gündemde. Ancak yasa bilim insanlarını ikiye bölmüş durumda. AFAD’ın yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığı fay yasası taslağına katkı sunan jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, diri fay üzerindeki yerleşimlere kısıtlama ve belli bir standart getirmek için yasanın acil çıkması gerektiğini savunurken, meslektaşı Dr. Ramazan Demirtaş uygulamanın içindeki bir araştırmacı olarak, taslağın yasalaşması halinde teknik, ekonomik ve hukuki sorunlar çıkabileceğini belirterek itiraz ediyor.
#Fay YasasıÇarşamba günü 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin yıldönümü. Üzerinden geçen 23 yıldan sonra bugün deprem güvenliği konusunda hangi noktadayız? Beklenen büyük Marmara depremine ne kadar yaklaştık? Olası senaryoları konuşmak için yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün kapısını çaldık: “2022 yılında olduğumuza göre zaman bayağı daraldı. Beklediğimiz depremin eli kulağında demektir.”
#17 Ağustos 1999Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, CNNTÜRK'te canlı yayında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Programda çarpıcı açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, ''İstanbul’da artık bir deprem bekleniyor. Dedikleri en geç 2030'' dedi.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet ÖzhasekiTÜSİAD'ın 'Siyasi Parti Liderleri ile Buluşma Toplantıları'nın ilk konuğu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. CHP Lideri, Başkan Ahmet Davutoğlu'na, Ankara'daki bombalı saldırılar sonrası üç bakanın yaptığı basın açıklamasını izleyip izlemediğini sorduğunu açıkladı. Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'nun "İzlemedim" yanıtından sonra "Ne olur izleyin" dediğini açıkladı. Konuşmasında kendi partisiyle ilgili de öz eleştiri yapan Kılıçdaroğlu “Belediyelerimiz çok güzel işler yapıyor ama bir özelliğimiz var onu söylemekten kendimi alamıyorum; onlar pireyi deve diye satarlarken biz deveyi pire diye bile satamıyoruz” dedi.İşte konuşmalardan satırbaşları:
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı iken 2013 Eylül’ündeki kurultayda CHP’ye katıldı. Dindar kimliğiyle tanınan Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu’nun katılımı parti içinde ‘Sağa mı çekiyoruz’ eleştirilerine de neden oldu ancak Genel Başkan Kılıçdaroğlu net olarak arkasında durdu. Bekaroğlu bugün genel başkan yardımcısı olarak CHP’nin seçim kampanyasını yöneten beyin takımı içinde.
#ChpBaşbakan Ahmet Davutoğlu, dün akşam katıldığı bir TV programında Malezya'dayken 6 günlük bebeğini kaybettiğini açıklayarak, ''Hala onun sızısı içimdedir. Malezya'da meftundur. Hala beni oraya bağlayan bir hatıra olarak görürüz eşim de ben de. Onun sızısı hala bendedir'' dedi.
Prof. Mehmet Altan geçtiğimiz haftalarda Pennsylvania’da Fethullah Gülen ile görüşen gazeteci grubunun içindeydi. Gülen’in görüşmede anlattıkları ancak yazılmayanlar üzerinden yapılan ateşli tartışmalardan o da payını aldı. Gülen’in elini öptüğü bile söylendi. Sondan başladık, AK Parti’nin iktidardaki ilk yıllarında verdiği güçlü desteğe döndük. Bugüne doğru geri gelirken, yolda kendi açısından nelerin değiştiğini anlattı.
Öğrenci olayları ve yumurta eylemi ile son günlerin en tartışmalı konusuna değinen TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, “Unutmayalım ki gençlik muhalefet demektir” vurgusuyla, “Gençler niçin öfkeli” sorusunu gündeme getirdi. “Genç işsizliği ortada, gençlerin eğitimle ilgili kaygıları yeterince cevaplanamıyor. Gençlere iğne batırırken kendimize çuvaldız batırmalıyız” dedi.
İran’da bitmek bilmeyen siyasi ve toplumsal kargaşanın kökenlerini, ne uluslararası medyaya, ne de resmi kaynaklara başvurarak inceleyebiliriz. Bu kadar karmaşık bir toplumu anlamak için, onun “kültür ürünlerine” bakmak en iyi yöntemdir. Gelin, “Gizli Oy” ve “Kertenkele” adlı iki büyük İran filmini analiz etmeyi deneyelim.