Sevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser vakaları giderek artıyor. Kanserin başlıca görülme nedenleri arasında genetik özellikler ve çevresel faktörler yatıyor. Kansere neden olabilecek çevresel faktörleri azaltmak ise bizim elimizde.
#SağlıkÇalışanların günlerinin büyük bir kısmını geçirdikleri iş yerlerinde kendilerini mutlu ya da aşırı stres altında hissetmeleri, ruh sağlıklarını, üretkenliklerini hatta zamanlarının geri kalanını bile etkiliyor. Yapılan araştırmalar, iş yerinde aşırı strese maruz kalmanın kalp sağlığını tehdit ettiğini, buna karşılık esnek çalışma saatleri olanlarda kalp damar rahatsızlıklarına yakalanma riskinin düşük olduğunu söylüyor. Biz de hem iş hayatındaki stresin kalbimize ve ruh sağlığımız etkisini uzmanlarla konuştuk hem de iş stresinden dolayı sağlık sorunu yaşayanların hikayelerini dinledik.
#İş HayatıHamilelik sürecinde midede çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle de bebeğin gelişmesi ile birlikte mide yanmasında artış görülür. Özellikle mide yanmasının nedenlerine de bakılmalıdır. Hamilelikte mide yanması neden olur, ne zaman başlar ve bebeğe zarar verir mi tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
VİRÜS saldırısına muazzam bir mutsuzluk dalgasının eklendiği kesin. Hepimiz istisnasız mutsuzluk hastasıyız. Peki, bu mutsuzluk hastalığının bir ilacı var mı? Nasıl mutlu olabiliriz? Bu soruların cevabı, özellikle yaşadığımız günlerde çok ama çok önemli. Oysa insan mutlu olmalı, yaşamdan keyif almalı, aldığı her nefesin değerini bilmeli. Mutluluğa giden yolların neler olduğunu merak ediyorsanız, Dr. Murat Altınörs, anlattı:
#İzmirİnsülin, başta kas, yağ ve karaciğer olmak üzere dokulara kan şekerinin alınmasını ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormondur. İnsülin sadece şeker değil aynı zamanda dokuların protein ve yağ metabolizmasında da görev almaktadır .
#İnsülinKoronavirüs salgının git gide artması sonucu yeniden eve kapanmalar başladı. Evlerde sürdürülen yaşam beslenme alışkanlıklarını oldukça etkiliyor. Evlerde düzenli beslenme, ara öğünlerin önemi, insanların sürekli yeme ihtiyacı hissetmelerine ilişkin Uzman Diyetisyen Esra Işıkdemir görüşlerini paylaşıyor.
#Karantinada BeslenmeDünya üzerinde her yıl yaklaşık bir milyon kişiye kolon kanseri tanısı konulduğunu dile getiren Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İlker Sücüllü, kolon kanserinin erken teşhis edilmesi durumunda tamamen ortadan kaldırılabileceğini dile getirdi, kolon kanseri ve tedavisiyle ilgili önemli bilgiler aktardı.
#TedaviBeslenme ve Diyet Uzmanı Dilara İsmailoğlu, “Bel bölgesindeki inatçı yağları 10-15 günlük diyet ve sporun yanı sıra; soda-ayran-limon kürü veya yeşil çay-limon-soda kürü ile; basen yağlarını da yine sporu ihmal etmeden ıspanaklı-kivili smoothie ile eritebilirsiniz” dedi.
#Ispanaklı Kivili SmoothieBeslenme ve Diyet Uzmanı Dilara İsmailoğlu, “Bel bölgesindeki inatçı yağları 10-15 günlük diyet ve sporun yanı sıra; soda-ayran-limon kürü veya yeşil çay-limon-soda kürü ile; basen yağlarını da yine sporu ihmal etmeden ıspanaklı-kivili smoothie ile eritebilirsiniz” dedi.
#Basen50-60 yıl evvel günde en az 50-60 gram posa tüketiyorduk. Sebze, tahıl, bakliyat tüketimi azalıp, et, süt ürünü ve fast food tüketimi artınca bu rakam “kritik değer” sayılan 20 gramın bile altına indi. Neticede de kabızlık salgını kaçınılmaz bir evrensel sorun olarak hepimizin problemi oldu.
#Osman MüftüoğluBebeklerin içerik yönünden zengin ve kolay yemesi için püre haline getirilen yemeklerin gelişimlerine zarar verdiğine dikkat çeken uzmanlar, bu beslenme tarzının tıpkı “fast food” gibi kolay, hızlı ama zararlı olduğunu vurguluyor. Uzmanlara göre, bebeği kolaya alıştıran bu yöntem; tat farkındalığı, çiğneme, etkin dil hareketleri ve yutmanın sağlıklı gerçekleşme süreçlerinin takibinde sorun yaşamasına yol açıyor.
#Bebek MamasıCinsel isteksizlik bir kişinin, cinsel arzularının azalması olarak tanımlanabilir. Temel belirtileri, cinsel isteğin ve birlikteliklerin sıklığının azalmasıdır. Bu probleme yol açan birçok neden vardır. Bu nedenlerin çoğu bir uzman yardımıyla çözülebilirken bazıları da kendi çabalarınızla çözülebilir. Peki cinsel isteksizliğe neden olan etkenler neler?
#Cinsel İsteksizliğe Neden Olan EtkenlerTuz genel olarak sodyum ve klordan oluşan kimyasal bir bileşiktir. Hayatımızın vazgeçilmezlerindendir. Lezzetli yemeklerimizin olmazsa olmazıdır. Peki, bu kadar hayatımıza işleyen tuzu ne kadar iyi tanıyoruz? Diyetisyen Gülhan Koca, 12-18 Mart Tuza Dikkat Haftası'nda konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#SağlıkYıllardır uzmanlar, doktorlar fast food’un sağlıksız olduğundan yılmadan bahsediyor, bizi bu yiyeceklere karşı uyarıyorlar. Ancak çoğumuz hızlı hayatımızda dönem dönem bu açıklamalardan etkilenip sonrasında kolaya kaçıyoruz. Ayda bir kaç kere yediğimiz fast food’un bize bir zararı olmadığını düşünüyoruz. Ancak durum hiç de öyle değil. Şimdi size sadece bir kez bile fast food yediğinizde vücudunuzda neler olduğu bir kez daha anlatacağız. İyi bakmakla yükümlü olduğunuz vücudunuza bunları yapıp yapmamak tabii ki yine sizin tercihinizde.
#Fast Foodİyi beslenme, sağlıklı bir yaşamın ilk adımı. Özellikle de gelişme çağında olan öğrenciler için kritik önem taşıyor. Akademik başarıyı bile etkiliyor. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fisunoğlu, beslenme hakkında tüyolar verdi. Fisunoğlu, “Önerim, öğrencilerin mümkün olduğunca öğün atlamadan, düzenli beslenmeleri” diyor.
#BeslenmeÜniversite; lise öğreniminin sonunda, yıllar süren çalışma ve emek karşılığında öğrencilerin yeni bir öğrenim hayatına başladığı, yeni arkadaşlıklar ve kazanımlar edineceği, mesleki ve akademik bilgi öğreneceği, liseden çok farklı bir öğretim kurumu.
#Üniversite