İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya’ya başlayan işçi göçü, ülkenin ekonomisinin kalkınmasında önemli bir rol oynarken, sosyal yaşamı da zaman içerisinde değiştirdi. Göçün bugün ülke üzerindeki en görünür etkisi ise mutfak kültürü ve damak tadında yaşanıyor.
#Fast-Food DönerMasterChef Alper Öztamur'un hayatı ve biyografisi izleyenlerin dikkatini çekiyor. Yeni sezonuna hız kesmeden devam eden MasterChef Türkiye'de bu hafta mavi takım kaptanı Alper Öztamur oldu. Yarışmaya Bartın'dan katılan MasterChef Alper, hamburger, döner ve fast food yemeklerine hakim. Kendine ait bir hamburger dükkanı bulunan MasterChef Alper 2022 yılında Masterchef'e katılmış, ancak ikinci turda elenmiştir. Peki, MasterChef Alper kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, MasterChef Türkiye yarışmacısı Alper Öztamur'un hayatı ve biyografisi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Masterchef Alper KimdirÖnümüzdeki hafta pazartesi günü Türkiye’ye resmi ziyaret düzenleyecek olan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, bir sürpriz yaparak yanında Berlin’den 60 kilo döner götürecek. Steinmeier, pazartesi akşamı Tarabya’daki Alman Konuk Evi’nde Berlin’den getirdiği döneri misafirlerine ikram edecek.
#ALMANYAAlmanya'da döner fiyatlarına dair tartışma Başbakan Olaf Scholz’un açıklaması ile yeni bir boyut kazandı. Scholz döner fiyatına bir üst sınır getirilmesi yönünde talepler gediğini belirtti ve kararını kamuoyu ile paylaştı.
#AlmanyaAlmanya’nın en çok tanınan ve fast food denince ilk akla gelen gıda ürünü olan döner, ülkedeki enflasyon tartışmalarının da bir parçası. Son birkaç yıl içinde fiyatı yaklaşık yüzde 70 oranında artan dönerle ilgili sorular Başbakan Olaf Scholz’a kadar ulaşıyor. Almanya’da vatandaşlardan gelen soruları sosyal medya üzerinden video mesajıyla yanıtlayan Başbakan Scholz, bir soru üzerine döner fiyatının neden yüksek olduğunu açıklamak zorunda kaldı.
#AlmanyaDöner, Almanların en sevdiği ve en çok tercih ettiği Fast Food yiyecekler arasında yer alıyor. Döner denince de akla ilk olarak başkent Berlin ve Türklerin yoğun olarak yaşadığı Köln, Frankfurt gibi kentler geliyor. Ancak bilinenin aksine Almanya’da dönerle ilgili en pozitif puanlama sürpriz bir kentte oldu. Eve yemek servisi yapan Lieferando şirketi, şehirlere göre döner kıyaslaması yaptı ve dönerin en pozitif puanlar aldığı şehirler sıralamasını yayınladı.
#AVRUPADAN HABERÜniversiteler 2023-2024 akademik yılına yarın başlıyor. Yaklaşık 1 milyona yakın genç ilk kez üniversiteye adım atacak. Gençlerin bir kısmı üniversiteye ailelerinin yaşadığı yerlerde gidecek ama kimileri de başka şehirlerde yeni bir hayata başlayacak. Türkiye’nin dört bir köşesinde öğrenim görecek gençler için bir rehber hazırladık. Nerede ev tutmalı, en güzel yemek hangi restoranda, o şehirde nereleri gezmek gerek? Bütün bunları da o şehirlerde okuyan gençlere sorduk.
#OkulHer kim olursa olsun, ünlü ya da ünsüz, bir insanın evlilikten en önemli beklentisi ne olabilir? Elbette mutlu, huzurlu ve uyumlu bir birliktelik. Özellikle de bir evliliğini bitirip yeni bir tanesine adım atmışsa. Hele de belli bir yaşın üzerindeyse. Böyle bir durumda insan, eski eşi ve varsa çocuklarıyla dostane bir ilişki sürdürmek ister. İkinci evliliğinde de ilkinde bulamadığı huzura kavuşmak.
#Benniferİyi bir dönerin lüks ‘fine dining’ lokantalarında servis edilen et yemeklerinden eksiği yok, fazlası var. Ama haz vermesi için dönercinin işini sevmesi, gerçek usta olması lazım. Etten anlaması, onu iyi terbiye etmesi ve döneri etin neresinden yapıp nasıl saracağını da bilmesi gerek...
#DÖNERİskender kebab ve İnegöl köftesiyle meşhur Bursa’da 19 şubeli bir pizza zinciri yarattı. Bu şubelerin 14’ü Bursa’da, diğerleri İstanbul, Tekirdağ ve İzmir’de bulunuyor. Bakü, Dubai, Berlin ve Viyana’dan şube açma teklifleri geliyor. 2015 yılında kurulan Coi Pizza’nın yaratıcısı İrfan Yalçın, 10 yıl sonra Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın en büyük restoran zinciri olacağını söylüyor.
#İrfan YalçınGeçen sene 17. sıradaydık... Herkesler ‘Ah, vah’ etti, ‘ABD nasıl ilk 10’a girdi de biz giremedik?’ diye sordu. Bu yıl başardık. Dünya yemek trendlerini takip eden Taste Atlas, binlerce kullanıcıyla yaptığı araştırma sonucunda ‘Dünyanın en iyi mutfakları’ listesini yeniledi. Türkiye 7. sırada. İşte sonunda ilk 10’dayız. Elbette ‘büyük gurur’. Ancak bu kez de sosyal medyada ‘Nasıl olur da Yunanistan ikinci olur, biz yedinci...’ kavgası var. Herkesler sitem içinde. Varsın olsun! Gelin biz, ‘Daha iyisi nasıl oluruz?’ onu konuşalım.
#Türk MutfağıGeçenlerde Instagram sayfama deniz ürünlü bir paella koydum. Bir okuyucum “Ben paella sevmem” diye kestirip atmış. İyi paella bulmak, İspanya’da bile zor. Çok denedim, bazen hayal kırıklığı, bazen büyük hayal kırıklığı... Doğru pirinç kullanılmamış, deniz ürünleri kurutulmuş. Bu yüzden bazı yemeklerimizin dünyaya yayılmasını çok istemiyorum. Tanındıkça sıradan malzemelerle yapılacak ve özelliklerini kaybedecekler. Allah’tan elbasan tava, İskilip pilavı, Tokat kebabı, Laz böreği gibi lezzetlerimiz çok bilinmiyor. Bu şaheserleri ülkemizde bile bulmak zor, dünyaya yayılsa zor, imkânsız olur!
#DenizYurtdışında mutfak kültürümüz kebaptan ibaret zannediliyor. Halbuki mutfağımızın vegan ve vejetaryen beslenenler için ciddi bir albenisi var. Bunu Türkiye’nin global gastronomi pazarlamasında kullanmak, bence önemli hedeflerimizden biri olmalı. Sarma ve dolmalar, mercimek köftesi, batırık, pirpirim aşı, karalahana çorbası, fasulye diblesi ve kuymak hemen aklıma gelen örneklerden birkaçı...
#Vejeteryan