Her yıl 9. ayın 22. günü dünyada kronik miyeloid lösemi veya KML günü olarak anılıyor. Bu tarihin seçilme nedeni ise KML’nin 9. ve 22. kromozomlarda oluşan bir bozukluk sonucu gelişmesi. KML, kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde gelişen, olgunlaşmamış hücrelerin biriktiği ve sonunda kanı istila ettiği bir kanser türü olarak tanımlanıyor.
#Sponsorlu İçerikProstat kanserinin genel olarak yavaş ilerlediği biliniyor. İleri evrelerde kemik ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, bacaklarda şişlik görülüyor. Diğer kanserlerde olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis ve düzenli doktor kontrolü önemli.
#Prostat KanseriHer yaşta, özellikle de çocukluk döneminde sık görülen kronik, uzun soluklu, tekrarlayan çok kaşıntılı bir deri hastalığı olan atopik dermatitin sayısı son yıllarda giderek artıyor. Hastalığın kronik ancak bulaşıcı olmadığına dikkat çeken uzmanlar, 14 Eylül Atopik Dermatit Farkındalık Günü’nde bu hastalığa karşı korunma ve tedavi yollarını anlattı...
#Atopik DermatitOtizm Spektrum Bozukluğuna (OSB) dikkat çekmek için 2 Nisan, Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. Otizmli çocuklar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlayan gün, 2007 yılından beri onların anlayış ve desteğe duyduğu ihtiyacı hatırlatıyor.
#Prof. Dr. ErbaşOtizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireyler için anlayış ve destek gereksiniminin önemli bir hatırlatıcısı olan Dünya Otizm Farkındalık Gününü 2 Nisan tarihinde anılıyor. Dünya Otizm Farkındalık Günü mesajları da bu önemli güne dikkat çekmek isteyen kişiler tarafından paylaşılıyor. Otizm Dünya Farkındalık Günü aynı zamanda otizm spektrumunda olan bireylerin ailelerine ve bakım verenlerine de destek sağlama fırsatı sunar. İşte Dünya Otizm Farkındalık Günü sözleri!
#2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık GünüOtizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireyler için anlayış ve destek gereksiniminin önemli bir hatırlatıcısı olan Dünya Otizm Farkındalık Gününü, her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Nisan’da kutluyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2007 yılında belirlenen bu gün, OSB hakkında farkındalık yaratmayı ve OSB olan çocuklar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlıyor.
#Konuk YazarTürk Nöroloji Derneği Epilepsi Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Kadriye Ağan, “Dünya Epilepsi Farkındalık Günü”nde, dünya çapında 65 milyon kişinin epilepsi ile yaşadığını belirterek. “Her 100 kişiden yaklaşık beşi hayatlarının bir döneminde epileptik nöbet geçiriyor, bu beş kişiden dördünde epilepsi gelişiyor” dedi.
#Türk Nöroloji Derneği Epilepsi Çalışma Grubu ModeratörüCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Kamu bankalarımız bu yılki promosyon miktarlarını, aylığa göre 8 bin lira ile 12 bin lira arasında belirledi. Diğer bankaların da bu rakamların altında kalmayacak şekilde promosyon ödemeleri yapacağına inanıyorum” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanDown sendromu farkındalık günü mesajları günün anlamı ile paylaşımlarda yer alıyor. Down Sendromu Farkındalık Günü her yıl 21 Mart tarihine denk geliyor. Vatandaşlar Down Sendromu Farkındalık Günü sebebiyle sosyal medya hesapları üzerinden paylaşımlarda bulunuyor, sevdiklerine günün anlam ve önemini vurgulayan mesajlar gönderiyorlar. İşte 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü mesajları ve konu ile ilgili merak edilenler...
#Down Sendromu Farkındalık GünüSanat ve futbol camiası Down sendromlularla iftarda bir araya geldi. Aktif futbol hayatı döneminde Down sendromlulara sıkça destek veren Mehmet Topal, pandemi döneminde ara verdiği buluşmalara bu kez teknik adam olarak devam ediyor. Mehmet Topal ile eşi Selda Topal, 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü’nde, Down sendromlu bireyler için özel bir buluşma düzenleyip sanat ve spor camiasının önde gelen isimlerini iftarda bir araya getirdi.
#Mehmet TopalPforzheim ve Çevresi Türk Veliler Derneği, sürdürülebilirlik uygulamalarında gıda israfı, bilinçli ve sağlıklı beslenme konularına dikkati çekmek için sağlık sigorta kasası AOK katkılarıyla ‘Sağlıklı Beslenme ve Akıllı Çocuk Sofrası’ projesini hayata geçirdi.
#ALMANYATürkiye’de her yıl 3-5 bin kişi AIDS hastalığına yol açan HIV tanısı alıyor. Dünyada ilk kez 1981 yılında tanımlanan HIV, en çok korkulan virüslerin başında geliyor. Ancak tedavide çok yol kat edildi. Eskiden günde bir torba ilaç içen hastalar şu anda tek hapla etkili tedavi alabiliyor. HIV yönetiminde en önemli hedef ise hastaların tanı alması. Bunun için de gerekli olan şart, test yapılması.
#Farkındalık Günü2020 yılında GLOBOCAN veri tabanında yayımlanan bilgilere göre Türkiye’de her yıl 41 bin kişiye yeni akciğer kanseri tanısı konuluyor. Türkiye Kanser İstatistikleri 2018 yılı sonuçlarına göre ise akciğer kanseri tanısı alanların ancak yüzde 19’u erken evrede teşhis edilebiliyor. 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem sorularımızı yanıtladı:
#Sponsorlu İçerikİzmir'de geçen yıl 11 Nisan'da otomobiliyle işe giderken geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan ve omuriliği kırıldığı için doktorların yürüme şansı vermediği polis memuru Selma Akdemir (27) Ankara'da yaklaşık 1,5 yıl süren tedaviyle ayağa kalktı. Selma Akdemir tedavisi sonrası ilk hedefini anlattı.
#İzmirİzmir'de geçen yıl 11 Nisan'da otomobiliyle işe giderken geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan ve omuriliği kırıldığı için doktorların yürüme şansı vermediği polis memuru Selma Akdemir (27) Ankara'da yaklaşık 1,5 yıl süren tedaviyle ayağa kalktı. Selma Akdemir tedavisi sonrası ilk hedefini anlattı.
#İzmirTürk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD), 8 Mayıs Dünya Yumurtalık (Over) Kanseri Farkındalık Günü'nde hayata geçirdiği “Merak Et Kendini” projesi ile yumurtalık kanserinde erken teşhisin ve düzenli kontrolün önemini vurguluyor. TTOD web sitesinden erişilebilecek meraketkendini.com üzerinden ziyaretçiler yumurtalık kanseri hakkında merak ettikleri tüm bilgilere ulaşabilecek ve hastalık farkındalıklarını test edebilecek.
#Sponsorlu İçerikAİLE ve Sosyal Hizmet Bakanı Derya Yanık, "Otizmli bireylerin çalışma hayatına ve toplumsal hayata dahil olmalarına katkı sağlayacak 30 eylem alanına ilişkin 78 faaliyeti hayata geçirmiş olacağız" dedi.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler BakanıBugün 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü... Deprem bölgesinde hiç görmediğimiz ve düşünülme sırasının bile hala onlara gelmediği bir grup çocuk var. Binbir emekle büyüyen, tedavi gören, sadece bir kez 'anne', 'baba' desin diye yıllarca rehabilitasyona giden otizmli çocuklar. Deprem ile birlikte bunca yılın emeğinin çöp olduğunu söylüyor aileler. Korku dolu gecenin arkasından değişen düzenler otizmli çocukların hiç uyum sağlayamadığı bir şey. Hatay'da yaşayan Mehmet ve Süleyman Karatoz kardeşler de onlardan. Anne Neriman Karatoz 4 çocuğu ve eşiyle birlikte bir serada çadırda kalıyor. Karatoz, "Ben konteyner kente gidemem. Çocuklarımın durumu çok ağır. Kaldığımız çadırı yırttılar, ısıtıcı koyamıyorum çünkü halıları yaktılar. Evimin bahçesinde duracak bir konteynera ihtiyacım var" diyor.
#Otizm