farenjit haberleri sayfasında farenjit hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 354 farenjit haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Halk arasında öğretmen hastalığı olarak da bilinen farenjit boğazda kaşınmaya ve yutkunma zorluğuna neden olabilir. Günümüzde yaygın olan kronik farenjit bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Bu durumda da akıllara farenjit bulaşıcı mı sorusu geliyor. Peki, farenjit nedir, neden olur? İşte farenjit belirtileri ve tedavisi...
#FarenjitFarenjit kış aylarında sık karşılaşılan hastalıklardan biri. Çeşitli nedenlerle oluşan farenjit, boğazda ağrı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Peki farenjit nedir, belirtileri nelerdir? Farenjit bulaşıcı mıdır? Tedavi yöntemleri nelerdir? Konuyla ilgili detayları uzmanlardan öğrenelim.
#FarenjitBoğazda yanma, batma, ağrı ve ateş, farenjitin en belirgin özellikleri arasında yer alıyor. Koronavirüsün de belirtileri arasında bulunan bu bulgular insanların hastalıkları karıştırmasına ve bundan dolayı da endişelenmesine yol açıyor. Pandeminin etkisini artırdığı bu günlerde tedbirli olmak ve hastalık belirtileri varsa uzman bir hekime danışmak büyük önem taşıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Yavuz Selim Pata, farenjit ve Covid-19 enfeksiyonunun belirtileri arasındaki benzerlikler ve farklar hakkında bilgi verdi.
#FarenjitBoğaz ağrısı, yutkunmada güçlük, halsizlik ve bitmek bilmeyen öksürük…Uzun süre kapalı ve havasız ortamlarda bulunmak farenjite yakalanma riskinizi arttırıyor. Mevsim geçişleriyle birlikte kendini gösteren en yaygın hastalıklardan biri olan farenjitte, erken tanı ve tedavinin hastalığın kronikleşmemesi için önemli olduğuna vurgu yapan K.B.B Uzmanı Opr. Dr. Koray Cengiz bilinmesi gereken tüm detayları sizler için anlattı.
#FarenjitRamazan ayına girdiğimiz bu dönemde kulak, burun ve boğaz hastalıklarına yakalanmamak için, birkaç önemli püf nokta var diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Sertan Şahin, açıkladı.
#FarenjitKış enfeksiyonlarıyla yani grip, nezle, farenjit ve bronşitle mücadele etmek için sağlam bir bağışıklık sistemi şarttır. “Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın ilk adımı, akıllı bir beslenme planı oluşturmaktır.” diyen Sağlıklı Yaşam ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Aktaş, bağışıklık sistemini güçlendiren 10 mucizevi besini anlattı.
#FarenjitDondurucu soğuklar ve artan kar yağışlarıyla ateşli hastalıklar yeniden yaygınlaşmaya başlıyor. Gün içinde hastaneye aşı ve rutin kontrol için başvuran bebeklerin yanı sıra hasta çocukların oranı da soğuk havalarla birlikte artıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem Karaca Atakan, çocuklarda en sık rastlanan enfeksiyon hastalıkları ve tedavi yöntemleri ile ilgili şu bilgileri verdi.
#ÇocukSonbaharda hava sıcaklıklarındaki dengesizlik, kalabalık ortamlar, polenler ve hava kirliliği ile birleştiğinde üst solunum yolu hastalıklarına kolayca davetiye çıkarıyor. Son haftalarda soğuk algınlığı, grip, farenjit, sinüzit, alerjik rinit ve orta kulak iltihabı gibi hastalıklar nedeniyle kliniklere çok sık başvuru yaşandığını belirten Kulak, Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Dr. Alaaddin Zirek “Virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar özellikle kapalı ve kalabalık alanlarda; konuşma, öksürme ya da hapşırma esnasında etrafa saçılan damlacıklar yoluyla çok hızlı bulaşıp hastalıkların kolayca yaygınlaşmasına yol açıyor” dedi.
#SağlıkSoğuk algınlığı, grip, sinüzit, larenjit, farenjit… Sonbaharın gelmesiyle birlikte hastalıklar kapımızı çalmaya başladı bile. Sıcaklıkların azaldığı sonbahar aylarında vücut metabolizmasının ana görevi vücut ısısını stabil tutmak oluyor. Vücut soğuğa karşı kendini korumak için aldığı enerjiyi daha kontrollü kullanıyor ve bu durum metabolizma hızını düşürürken, vücudun direncini de azaltıyor.
#Sonbaharda Ne YenirSon zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkProf. Dr. Tevfik Özlü, Japonya'da hızla yayılan ölümcül tehlikeli bakteriyel enfeksiyon salgınına ilişkin uyardı. Türkiye açısından konuyu değerlendiren Prof. Dr. Özlü, "Bu hastalık bir pandemi oluşturacak tehdit değil. Çünkü virüs değil. Bu bir bakteri; kolayca teşhis konabilir, bir hafta süreli tedavisi mümkün. Yani panik veya endişeye yol açacak durum gözükmüyor" dedi.
#JaponyaŞu sıralar çevrenizde birçok kişinin hava değişiminden etkilenerek öksürüğe yakalandığını duymuşsunuzdur. Hava sıcaklıklarında yaşanan ani değişimler vücut direncini düşürürken çeşitli hastalıklara sebebiyet verebiliyor. Uzmanlar yaşanan ani hava değişimlerinin beraberinde hastalıkları da tetiklediğini ifade ediyor. Farenjit, soğuk algınlığı, nezle gibi üst solunum yolları enfeksiyonu gibi sebeplerle şu sıralar çok sayıda kişi kuru öksürük ile mücadele ediyor. Hastalıklardan korunmak ve öksürüğe yakalanmamak için birçok alternatif yol bulunuyor. İşte, öksürüğün önüne geçmek için en etkili üç farklı yöntem…
#Öksürükİt kelimesi, halk ağzında köpek sözcüğünün yerine kullanılır. Bu kelime mecazen, hiçbir değeri olmayan, sefil ve aşağılık kimse anlamına gelir. İt sözcüğü başta ''it iti ısırmaz'' olmak üzere birçok deyimde de geçer. Sonu it ile biten 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli kelimeleri anlamları ile birlikte derledik.
#EğitimKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, okullarda solunum yolu virüslerine bağlı enfeksiyonlar çok yaygın olarak görüldüğünü belirterek, son 2 yıldır pandemi nedeniyle alınan tedbirlerden dolayı bu tür hastalıklara yakalanmadık. Bu da bizim bağışıklık sistemimizi biraz zayıflattı. Bu virüslere karşı eskisi kadar dirençli değiliz” dedi.
#Karadeniz Teknik ÜniversitesiÖnceki yıllarda viral hastalıkların iyileşme süreci yaklaşık bir haftayken bu sene semptomlar kolay kolay geçmiyor. COVID-19, influenza, RSV virüslerinin yanı sıra İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan strep A gibi bakterilerden söz ediliyor. Üstelik belirtileri de birbirine benziyor. Uzmanlara bu hastalıkları birbirinden nasıl ayıracağımızı, testlerini, aşıları olup olmadığını sorduk.
#RSVSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, son aylarda Avrupa ülkelerinde sıklıkla görülen ve çocuk ölümlerine neden olan, 'Beta Hemolitik Streptokok' hastalığı ile ilgili, "Enfeksiyonu geçirmiş kişilerde ileride kalıcı hastalıklar olabiliyor. Bu hastalıklar bazen kalp kapaklarını tutabiliyor, kapak yetmezlikleri, kapak patolojileri, ameliyat gerektiren durumlar olabiliyor. Yani nezle grip oldum geçer, gider deyip aldırış etmemek sizi ömür boyu bir hastalığın yükünü taşımak zorunda bırakabilir” dedi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, son aylarda Avrupa ülkelerinde sıklıkla görülen ve çocuk ölümlerine neden olan, 'Beta Hemolitik Streptokok' hastalığı ile ilgili, "Enfeksiyonu geçirmiş kişilerde ileride kalıcı hastalıklar olabiliyor. Bu hastalıklar bazen kalp kapaklarını tutabiliyor, kapak yetmezlikleri, kapak patolojileri, ameliyat gerektiren durumlar olabiliyor. Yani nezle grip oldum geçer, gider deyip aldırış etmemek sizi ömür boyu bir hastalığın yükünü taşımak zorunda bırakabilir” dedi.
#HastalıkSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, öksürüğün birçok hastalığın habercisi olduğunu belirterek, “Yani öksürük bir alarmdır. Aslında bize bir yerlerde sorun olduğunu gösteriyor. Bu sorunu yakalamamız lazım, araştırılması lazım, öksürüğün sebebini bulmamız lazım" dedi.
#TrabzonFaranjit bulaşıcı mı sorusu, havaların serinlemeye başlamasıyla merak edilen konulardan biri oldu. Kış mevsiminde kendi sık sık gösteren faranjit, kişide boğaz ağrısı, ateş ve halsizlik gibi şikayetlere neden olabiliyor. Günümüzde yaygın olan kronik farenjit bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Peki faranjit bulaşıcı mı, kişiden kişiye nasıl geçer? İşte faranjit belirtileri ve tedavisi...
#Faranjit Bulaşıcı MıÇocuklarda yüksek anne ve babaları telaşlandıran ve doktora en sık başvurulan sorunlardan biri. Çocuklarda görülen yüksek ateşin tekrarlanması yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. PFAPA hastalığı da yüksek ateşinde nedenlerinden biri olabiliyor. Peki PFAPA hastalığı nedir, belirtileri neler? İşte konuyla ilgili detaylar...
#PFAPA Hastalığı NedirÇocuklarda mevsimsel bazı hastalıklar görülmektedir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak çocuklarda farenjit görülebilir. Farenjit mevsimsel hastalıkların başında gelmektedir. Çocuklarda faranjit neden olur ve belirtileri nelerdir? Çocuklarda faranjit nasıl geçer, ne iyi gelir ve tedavi yöntemleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Anne babaları telaşlandıran ve genellikle nasıl davranacaklarını bilemedikleri yüksek ateş, doktora en sık başvurulan sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek ateş şikayetinin belirli aralıklarla sık tekrarlaması, çocuğun ve ailesinin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilirken, çocukların okul başarısını da olumsuz etkiliyor. PFAPA sendromu olarak adlandırılan bir romatizmal hastalık ise bu tekrarlayan dirençli ateşlere neden olabiliyor.
#Çocuk SağlığıHalk arasında öğretmen hastalığı olarak da bilinen farenjit boğazda kaşınmaya ve yutkunma zorluğuna neden olabilir. Günümüzde yaygın olan kronik farenjit bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Bu durumda da akıllara farenjit bulaşıcı mı sorusu geliyor. Peki, farenjit nedir, neden olur? İşte farenjit belirtileri ve tedavisi...
#FarenjitFlurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#FluronaCinsel organlar, idrar yolu, rektum veya boğazı etkileyen bel soğukluğu nedir, nasıl bulaşır merak ediliyor. Tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olan bel soğukluğu cinsel ilişki sırasında korunmanın öneminin bir kez daha altını çiziyor. Peki bel soğukluğu nedir, nasıl bulaşır? İşte bel soğukluğu belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#Bel SoğukluğuSolunum yolu hastalıklarına yol açmasıyla bilinen adenovirüsler, gözde de ciddi enfeksiyonlara sebep oluyor. Türk Oftalmoloji Derneği Oküler Enfeksiyon Birimi Başkanı Prof. Dr. Ulviye Yiğit, son haftalarda adenovirüse bağlı konjonktivit (göz iltihabı) vakalarında epidemi (salgın) düzeyinde ciddi bir artış yaşandığını söyleyerek, uyarılarda bulundu. Bazen haftalarca süren ve görme kayıplarına dahi yol açabilen adenovirüs enfeksiyonu çok hızlı bulaşıyor ve özellikle aile içi bireylerde hızla yayılıyor.
#Solunum Yolu HastalıklarıSolunum yolu hastalıklarına yol açmasıyla bilinen adenovirüsler, gözde de ciddi enfeksiyonlara sebep oluyor. Türk Oftalmoloji Derneği Oküler Enfeksiyon Birimi Başkanı Prof. Dr. Ulviye Yiğit, son haftalarda adenovirüse bağlı konjonktivit (göz iltihabı) vakalarında epidemi (salgın) düzeyinde ciddi bir artış yaşandığını söyleyerek, uyarılarda bulundu. Bazen haftalarca süren ve görme kayıplarına dahi yol açabilen adenovirüs enfeksiyonu çok hızlı bulaşıyor ve özellikle aile içi bireylerde hızla yayılıyor.
#PandemiÇOCUKLARDA kış hastalıklarının çoğunluğunu solunum yolu enfeksiyonlarının oluşturduğunu belirten Ekol Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Saliha Demir, havaların soğuması, hava kirliliğinin artması, okul ve kreş gibi toplu ve sıkışık ortamların solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslerin yayılıp çoğalmasını kolaylaştırdığını bildirdi.
#1Tıp dilinde 'Gonore' halk dilinde bilinen adıyla bel soğukluğu, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Cinsel temasla bulaşan erkeklerde sıklıkla üretrit (idrar kanalı iltihabı) ve kadınlarda ise sıklıkla servisit (rahim ağzı bölgesi iltihabı) yapan bir hastalık olan bel soğukluğu neden olur, bulaşıcı mı? İşte bel soğukluğu belirtileri, tedavisi ve merak edilen bilgiler...
#Bel Soğukluğu