Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı deprem hasar tespit başvurusu e-Devlet üzerinden erişime açıldı. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçesinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremin ardından vatandaşlar 'Benim evim depreme dayanıklı mı?' Bina hasar tespiti nasıl sorgulanır?' soruların yanıtına odaklandı. Deprem bölgesinde ikamet eden vatandaşlar, adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını öğrenebilecekler. Peki, e-Devletten bina hasar sorgulama nasıl yapılır? İşte, hasar tespiti sorgulama sayfası ve ayrıntılar.
#Hasar Tespit SorgulamaKahramanmaraş merkez üssü olan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki deprem 10 ilde ciddi hasarlara neden oldu. Depremin ardından enkaz çalışmaları devam ederken, diğer yandan da deprem testi ve depremsonrası dayanıklı bina nasıl anlaşışır konuları hakkında araştırmalar hız kazandı. Deprem kuşağı olan Türkiye'de vatandaşlar oturdukları binaların riskli olup olmadığını öğrenmek adına 'evim depreme dayanıklı mı' sorusunun yanıtını merak ediyor. Binaların risk durumu araştırmalarına yoğunlaşanlar, dayanıklı binalar hakkında araştırmalarını hızlandırdı. Peki, deprem riski taşıyan bina nasıl anlaşılır? Depreme dayanıklı bina nedir, nasıl olmalıdır? İşte merak edilenler...
#Deprem TestiElazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından, deprem riski taşıyan binalar bir kez daha gündeme geldi. Deprem kuşağı olan Türkiye'de vatandaşlar oturdukları binaların riskli olup olmadığını öğrenmek adına 'evim depreme dayanıklı mı' sorusunun yanıtını merak ediyor. Binaların risk durumu araştırmalarına yoğunlaşanlar, dayanıklı binalar hakkında araştırmalarını hızlandırdı. Peki, deprem riski taşıyan bina nasıl anlaşılır? Depreme dayanıklı bina nedir?
#Depreme Dayanıklı Bina NedirÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk ekranlarında Hakan Çelik ile Hafta Sonu programında soruları yanıtladı. Bakan Özhaseki "Biz bu yaz 'Denizler Halkındır' sloganıyla bir hareket başlatıyoruz" diyerek sahillerde tarama yaptırıldığını ve tüm kaçak yapıların tespit edilip yıkılacağını duyurdu. Ayrıca Bakan Özhaseki, deprem bölgesinde yıl sonuna kadar 200 bin konut teslim edileceğini de açıkladı.
#Çevre Ve Şehircilik BakanıYerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul’da kesinlikle 7’den büyük bir deprem olacaktır" diye konuştu. Görür olası depreme hazırlık ve yaklaşan yerel seçimlere yönelik de konuştu. Görür, "İkisinin ortası Marmara Denizi ve 1766'dan beri deprem yok. Burası sismik bir boşluk. Jeolojide sismik bir boşluk asla devam edemez, doldurulmak zorundadır. Burası kırılmak mecburiyetindedir, kırılmadan kalamaz. Özetle, İstanbul'da kesinlikle 7'den büyük bir deprem olacaktır." dedi. Görür, "İstanbul’da aday olan iktidar ve muhalefetin belediye başkanları sağ olsunlar benimle konuştular. Hepsinin emrine amade olduk, bildiğimiz kadarını anlattık. Bana çeşitli teklifleri olmasına rağmen ben siyaset üstü kalmak zorundayım, sesimi bütün insanlarıma ulaştırmak istiyorum" diye konuştu.
#DepremKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, ülke genelinde artan bina dayanıklılık testi talepleri Bursa'da sadece başvuruda kaldı. İlk 2 ayda 133 kişi, yaşadığı binaya karot testi yaptırmak için Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü'ne başvurup test yaptırmazken, depremin ikinci ayından sonra müracaat eden de olmadı. Özellikle depremin ilk günlerinde yoğun başvuru olduğuna, ancak kısa sürede deprem korkusunun unutulduğuna dikkat çeken BUÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, "Başvurulardan hiçbiri devam ettirilmedi. Maalesef deprem unutuldu" dedi.
#Kahramanmaraş DepremleriTürkiye bir deprem ülkesi... 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bu gerçeği acı bir şekilde yeniden hatırlamak zorunda kaldık. Uzmanlarca potansiyel deprem bölgesi olarak anılan 13 farklı şehirden 100 kişiye sorduk: “Depreme hazır mısınız, hazırlık için ne yaptınız?” Hazır hissedenlerin sayısı 100 kişiden 24’te kalırken 100 kişinin tamamı tehlikenin farkında ve kimi çaresiz hissediyor, kimi de “Elimden gelen yetersiz” diyor...
#DepremKençikuşi adlı mimarların özelliği ne, 1995’teki Kobe depremi Japonlar için nasıl bir anlam taşıyor, neden bu kadar simülasyon çalışması yapılıyor? Depreme en hazırlıklı ülke olarak tanıdığımız Japonya’daki deprem araştırmalarını orada yaşayan Türk inşaat mühendisi Seda Şendir Torisu ve Türkiye’de yaşayan yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki’yle konuştuk. Torisu: “Japonya’nın sihirli bir değneği yok aslında. Ülkeyi daha güvenli hale getirmek için çalışmalar aralıksız yürütülüyor. Son depremde Japonya’dan Türkiye’ye gönderilen yardım ekibi dakika dakika nerede, ne yaptıklarını raporlamış. Emin olun, bundan da ders alıp kendileri aynı durumda kalsa ne şekilde çözüm üretirler, ona bakacaklardır hemen.”
#DepremAdana'da depremde yıkılıp, onlarca kişiye mezar olan Hasan Alpargün Apartmanı’nın müteahhidi Hasan Alpargün’ün, aynı binanın karşısındaki Alper Apartmanı’nın da müteahhidi olduğu ve buranın da ağır hasar aldığı için yıkılacağı öğrenildi. Bina sakinleri, evde kalan eşyalarını tehlikeye rağmen başka yere taşımaya çalıştı. Apartman müteahhidi Alpargün’e tepki gösteren bina sakini "Alırken bize güvence vermişti. ‘Depreme dayanaklı, burayı özel yaptım, Kendi oğlum ve ben oturacağım’ demişti" ifadelerini kullandı. Tutuklanan Alpargün, adliyeye sevk edilirken soru soran gazetecilere "Mukadderat" diye seslenmişti.
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Ankara’daki törende 17 ildeki 5 bin 615 sosyal konutun ilk temelleri eş zamanlı olarak atılacağını açıkladı. Bakan Kurum "Sadece 40 gün sonra ilk temelleri atıyoruz. İlk Evim İlk İş Yerim projemizde yarın büyük gün" dedi.
#Temel Atmaİzmir'de meydana gelen 6.6lık depremin ardından İstanbul'da beklenen büyük deprem korkusu nedeniyle Bağcılarda bina dayanıklılık testine başvurular arttı. Depremin ardından geçen 50 günde 300 kişi, Bina sağlamlık raporu için Bağcılar Belediyesinden talepte bulundu.
#Bina Dayanıklılık TestiHemen her büyük sarsıntıdan sonra depreme nasıl hazırlanmak gerektiğiyle ilgili haberler çıkar. Hürriyet Pazar olarak biz de defalarca binamızı nasıl test ettirebileceğimizi, deprem çantasında neler olması gerektiğini, toplanma alanlarının durumunu sayfalarımıza taşıdık. Geçen hafta Elazığ, Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki, 41 vatandaşımızı yitirmemize neden olan depremden sonraki ilk yazıişleri toplantısında çalışma arkadaşlarımız arasında benzer konuları tekrar işlemekle ilgili tereddüdü olanlar vardı. Büyük bir çoğunluksa hâlâ pek çok kişinin depreme hazır olmadığını düşünüyordu. Bu durumda geriye yapılacak tek bir şey kalıyordu; insanlara sormak. İstanbul, Yalova, Gebze, Bartın, Bursa, Malatya, Elazığ, Adana ve Ankara’dan 100 kişiye depreme ne kadar hazırlıklı olduklarını sorduk. Sonuç vahim; 43 kişinin evinin güvenli olup olmadığıyla ilgili hiçbir fikri yok, 16 kişi güvenli olmadığını bildiği halde oturmaya devam ediyor. 64’ünün deprem çantası yok. 39’u depremden sonra nereye gideceğini bilmiyor. Bu durumda yeniden bir depreme hazırlık rehberi hazırlamak şart oldu.
#DepremSosyal konutlara sahip olma şartlarını, evlerin modelleri, şehirleri, uygulama özellikleri, ödeme ve vadeyle ilgili tüm ayrıntıları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzde 10 peşinat, 894 lira taksit ve 240 ay vadeyle evlerin sahiplerine verileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kanal İstanbul'a en yakın zamanda başlanacağını söylerken, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na "Sen otur işine bak" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanUzmanlardan arka arkaya Marmara Denizi’nde, 7 büyüklüğünde deprem olacağı uyarısı geliyor. Kentsel dönüşüm ile depreme dayanıklı binalar yapıp, önce can güvenliğini sonra da binaları sigortalayıp mal güvenliğini sağlayacaktık. 10 yılda hem dönüşemedik, hem de konutların yüzde 48’ini sigortalatabildik.
#Noyan Doğanİstanbul’da büyük bir deprem olacağı artık su götürmez bir gerçek. Tartışılan ise ‘ne zaman olacağı’, ‘olduğunda kaç binanın yıkılacağı’ ya da ‘kaç kişinin zarar göreceği’... En önemlisi de zarar görmemek için neler yapmamız gerektiği... Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye genelinde 7 milyon binanın sağlam olmadığını söylüyor. İstanbul’da 19 ilçede yaklaşık 1 milyon 600 bina var. 7 büyüklüğünde bir deprem olduğunda, bu binaların yüzde 60’ı hasar alacak. Peki ne yapmalıyız? “Oturduğumuz evin depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl anlarız?”, “Nereye başvurmalıyız?”, “Çocuğumuzun gittiği okul depreme dayanıklı mı değil mi?” Aklınızdaki tüm soruları, yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe ile AKUT Basın İlişkileri biriminden Çiğdem Tan yanıtladı.
#DepremEmel Sayın ve Ferhat Göçer, Minik Kalplerle Elele Derneği’nin (MİKA-DER) Marmara depreminin 10’uncu yılında, Kocaeli’deki kimsesiz çocuklara yardım eli uzatmak amacıyla organize ettiği konserde aynı sahneyi paylaşacak. İkili, 17 Ağustos günü Kuruçeşme Arena’da verecekleri konser öncesi Kelebek’in sorularını yanıtladı