Washington yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının ardından ABD’den bu ülkeye yapılan ilk üst düzey ziyareti önceki gün gerçekleştiren ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ziyaretinin ikinci gününde İsrail Cumhurbaşkanı Reuvin Rivlin’le görüştü. Pence daha sonra Nazilerin Yahudilere yaptığı soykırımın anıtını ziyaret etti. Pence’in bir sonraki durağı ise Kudüs’teki Ağlama Duvarı oldu. Burada dikkat çekici bir olay yaşandı.
#PenceABD Başkanı Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı tüm dünyadan tepki çekerken, New York Times gazetesi, Trump’ın bu kararı alırken iç siyasette kendisini destekleyen aktörleri dinlediğini yazdı. Buna göre ABD’deki Yahudi lobisi ve Evanjelik Hıristiyan gruplar, Trump’ın kararının arkasındaki itici güçler oldu.
#GazetehaberleriTaliban militanları, rehin aldıkları iki Alman’ı dün öldürdüğünü duyurdu. "Almanya, ülkemizdeki askerlerini çekmeleri yönündeki çağrımızı sonuçsuz bıraktı" diyen Taliban sözcüsü, rehinelerin birkaç saat arayla öldürüldüğünü açıkladı. Şimdi gözler, Taliban’ın bugün öldüreceğini açıkladığı 23 Güney Koreliye çevrildi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’de İsrail’in desteklenmesinin ‘metafizik bir inanç haline dönüştüğünü’ söyledi. Peki Fidan’ın işaret ettiği bu inancın arkasında Evanjelikler mi var? ABD başkanlarından Jimmy Carter, Ronald Reagan, Bill Clinton ve George Bush’un da etkisinde olduğu söylenen Evanjelikler, İsrail’deki kaostan ne bekliyor?
#Hakan Fidan“Bu cami çok değerlidir. Mimar Sinan’ın mimari dehasını göreceli olarak küçük bir fiziki mekânda ortaya koymasının muhteşem bir örneğidir. Ayrıca, camideki İznik çinilerinin devam eden restorasyon süreci de hayranlık uyandırıyor. İznik’ten gelen ustalar 16’ncı yüzyılın çinilerinin tarzını ve kalitesini aynen yaratıyorlar.”
#YAZARABD uyruklu Evanjelik din adamı Andrew Craig Brunson ile ilgili sürecin Türk-Amerikan ilişkilerinde gerilime yol açması, Donald Trump döneminde ABD'deki Evanjelik grupların Amerikan dış politikası üzerindeki etkisini yeniden tartışmaya açtı.
#EvanjelistABD yönetiminin, BM’nin Uluslararası Göç Ajansı’nın (IOM) başına aday gösterdiği, Müslüman karşıtı paylaşımlarıyla dikkat çeken Ken Isaacs üçüncü oylamada diğer rakiplerin ardında kaldı. Her ne kadar Beyaz Saray destek verse de, ilk üç oylamada Isaacs, Portekizli Antonio Vitorino’ya karşı yarışı kaybetti.
#ABDFilistinli Said El Haj, Lübnan’da bir mülteci kampında doğdu. 18 yaşında üniversite okumak için Türkiye’ye geldi, tıp eğitimi aldı... Bugün ailesi Lübnan, Kanada, Almanya, Fransa gibi farklı ülkelerde yaşıyor. Filistinli bir çocuk olmanın tüm zorluklarını çeken El Haj, acının insani ve siyasi boyutuyla ilgili onlarca makale ve kitap yazdı. Said El Haj ile sefalet içindeki Filistin halkının yaşam savaşını, Kudüs katliamını, İslam dünyasının duruşunu konuştuk. Mülteci halde yaşayan Filistinliler için “70 yıl geçtiği halde insanlar hâlâ dönüş hayaliyle yaşıyorlar. Yaşlılar hâlâ evlerinin tapularını, anahtarlarını taşıyor” diyor.
#GazetehaberleriABD Başkanı Trump Kudüs kararıyla sadece bir statü belirlemedi, Ortadoğu ateşine adeta benzin döktü. İlişkiler nasıl ve nereye evrilecek? Dünyayı, Ortadoğu’yu ve özellikle de Türkiye’yi hangi tehlikeler bekliyor? Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Okur’a göre Ortadoğu oyununda ikinci perde açıldı. Kabaran öfkelerin toplumsal enerjiyi örgütlere yöneltmesi en büyük tehlike... Okur, "Önümüzdeki 10 yılın coğrafyamızda bir çatışma dönemi olmasından korkarım. Maalesef öyle bir geleceğin kapıları açıldı" diyor.
#GazetehaberleriTBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Mülteci Hakları Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Almanya ve Danimarka’nın bazı bölgelerinde, mülteci statüsü kazanmak isteyen sığınmacıların din değiştirip Hıristiyan olduklarını öne sürdü.
#MülteciABD, 11 Eylül saldırılarından bu yana en şiddetli İslam tartışmalarından birine sahne oluyor. İkiz kulelerin yakınına inşa edilmesi planlanan caminin yarattığı tartışmalara, saldırıların yıldönümünde bir kilisenin Kuran-ı Kerim yakma girişimi eklendi. Bu yıl 11 Eylül'ün Ramazan Bayramı'na denk gelmesi ise kritik gün öncesi ülkeyi gergin bir bekleyişe itti.
Tuncay Güney kendisini paraya ihtiyacı olmayan, hali vakti gayet yerinde biri gibi tanıtsa da, onu tanıyanlar bu manzaranın tam da aksini anlatıyor. Çevresindekiler, Güney’in yeri geldiğinde duvar boyadığını, eşya taşıdığını söylüyor. New York’a geldiğinde Güney’e sahip çıkan en önemli figürlerden Mardinli Evanjelik Yakup Can da, "İlk gördüğümde çok kötü haldeydi" dediği Güney’in benzin istasyonlarında çalıştığını söylüyor.
Tuncay Güney’in ilişkili olduğu web sitelerinde belirtilen tüm adresler sahte. Bet Haderech adında bir sinagog yok. İnternet sitesinde, "3401 Dufferin St. Box 27564 Toronto" diye bir adres verilmiş ama burası, Kuzey Toronto’da Güney’in kaldığı eve çok yakın bir alışveriş merkezinin içindeki postane. Sadece bir posta kutusu. Jacob House’un sitesinde verilen "1655 Dufferin St. Box 63085, Toronto" adresi de aynı cadde üzerinde başka bir postaneye ait.