Lahana, salatalık, turşu, biber, domates ve daha fazlası... Çeşit çeşit turşular yaz kış demeden soframızda yemeklerin leziz birer yancısı olarak yer alıyor. Turşuları evde yapmak ise lezzeti ikiye katlıyor. Ev yapımı turşunun sağlık açısından birçok faydasının bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Muhsin Konuk, "Ev yapımı turşunun sindirim sistemi üzerindeki en önemli etkisi; oldukça fazla miktarda lif içermesinden dolayı kabızlığı önleme özelliğidir" dedi ve ev yapımı turşu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Evde Turşu YapımıTurşu Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Ancak, turşunun kıtır kıtır olması ve lezzetinin tam olarak ortaya çıkması için doğru tekniklerin uygulanması gerekmektedir. Bu noktada, turşucusu Şef Rüzgar Sünbül' ün püf noktaları oldukça işinize yarayabilir. Peki, evde turşu nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte ev yapımı turşu tarifi ve püf noktaları...
#TurşuBağışıklık sistemi, bir canlıdaki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Özellikle mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemi şarttır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerin başında beslenme gelmektedir. Akdeniz tipi beslenmenin bağışıklığı kuvvetlendirdiği kanıtlanmıştır. Haftada en az üç gün balık yemek, beslenmede kuru baklagillere ağırlık vermek, mevsim sebze ve meyveleri yemek, süt ayran, yoğurt, kefir gibi hayvansal gıdaları tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmede önemlidir.
#Bağışıklık SistemiSindirim sisteminin merkezi olan ve ikinci beyin olarak tanımlanan bağırsakların sağlığı, tüm metabolizmayı doğrudan etkiliyor. Bağırsaktaki mikrobiyal dengenin doğru olduğunda, tüm vücudun olması gerektiği gibi çalıştığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dyt. Havva Kılınç, kötü beslenmenin geçirgen bağırsak sendromuna neden olduğuna dikkat çekti.
#Dyt. Havva KılınçGeleneksel mutfak kültürümüzde önemli bir yeri olan ve sofralardan eksik olmayan turşunun usulüne uygun yapıldığında kanserden korumada da etkili olduğunu dile getiren Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri Uzunoğlu, ev yapımı sağlıklı ve lezzetli turşu yapımının püf noktalarını anlattı.
#Öğr. Gör. Merve İşeri UzunoğluMevsim geçişlerinde hava değişiminden hem bedensel hem de ruhsal olarak etkileniriz. Kendimizi iyi hissetmek içinse beslenme şeklimize ve uyku düzenimize dikkat etmeliyiz. Bize iyi gelecek bir hobiyi hayatımıza dahil edebilir, yoga yaparak ruhumuzu besleyebilir, ‘mutlu sonbahar’ çayıyla dinginleşebiliriz. Bol bol su içmek de toksik maddelerden kurtulmayı sağlar.
#YogaMardin’de kızının düğününde oynadığı reyhani oyunuyla sosyal medyada gündem olan ve Karl Marx’a benzetilen Mehmet Sait Kaya hayatını Hürriyet’e anlattı. Halkoyunları eğitmeni olan Kaya, “Karl Marx büyük bir filozof. İnsanların beni ona benzetmesi hoşuma gitti. Baba-kız karşılıklı oynayarak kız çocuklarına karşı olan önyargıyı da bir nebze kırmış olduk” dedi.
#GazetehaberleriYeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele edilen karantina sürecinde bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaların tüketilmesine özen gösterilmesi, stres ve üzüntünün en aza indirilmesi gerekiyor. Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, karantinada nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı.
#Karantinada BeslenmeKoronavirüs korkusu, vitamin ve gıda takviyesi tüketimini de etkiledi. Ancak bilinçsiz ve gelişi güzel tüketilen gıda takviyeleri ve vitaminlerin, enfeksiyondan korumaktan ziyade vücuda zarar verebildiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Kenan Yıldırım, herkesin kendine has bir bağışıklık direnci bulunduğunu söyledi. Yıldırım, “D vitami, demir, B12, E vitamini ve çinko takviyesini uzman önerisi olmadan, kendi kendinize alıp kullanmayın. Bilinçsizce kullanılan gıda takviyeleri karaciğer toksisitesine ve böbrek hücrelerine zarar verebilir.” dedi.
#KoronavirüsKoronavirüsten korunmak adına bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ülkü Demirci, D vitamini takviyesinin önemine dikkat çekti, “Güneş ışınından yeterli yararlanamayan, vücudunda D vitamini düzeyi düşük olan kişilerin solunum yolları enfeksiyonlarına yakalanma riski daha yüksek” dedi.
#KoronavirüsSoğuklar iyiden iyiye bastırdı. Atkıları, bereleri kuşandık. Ama bu elbette yeterli değil. Vücudumuzu içeriden de korumak gerekiyor. Direncimizi yükseltmek ve hastalığa yakalandığımızda daha çabuk iyileşmek için Beslenme ve Diyet uzmanı Dilara Koçak ve İç Hastalıkları Uzmanı Ayça Kaya’dan tarifler ve tavsiyeler aldık.
#KışŞişkinlik, hazımsızlık veya kabızlık şikâyetlerinin depresyon ve anksiyete gibi hastalıkların habercisi olabileceği konusunda uyaran Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Ertuğrul, “Mutluluk hormonu serotoninin yüzde 95’i sindirim sisteminde yer alır. Mutluluğunuz için stresten uzak durun, sofranızdan ev yapımı turşu, yoğurt ve peyniri eksik etmeyin” dedi.
#YoğurtEnerji azlığı, yorgunluk, bitkinlik, depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıkların altında serotonin azlığının yattığını belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. İsmet Melek, "Mutluluk veren serotonin üretiminin yüzde 90'ı bağırsaklarda gerçekleşiyor" dedi. Melek, serotonini artırmak için Akdeniz diyeti, yoğurt, kefir, ev yapımı turşu, şalgam tüketilmesi uyarısında bulundu.
#BağırsakBir kışı daha geride bıraktık. Güneş ışınlarıyla birlikte mutluluk ve enerji seviyemiz artarken, alerji, halsizlik, uyku isteği gibi sorunlar da hayatımıza giriyor. Baharla gelen sorunlarla başa çıkabilmek ve fit olabilmek için beslenme ve aktivitenin önemi büyük. Doç. İsmet Tamer, bahara sağlıklı girmek için 10 etkili yöntemi açıkladı.
#Bahar Aylarında BeslenmeDüzensiz beslenmek, işlenmiş gıdalar tüketmek, asitli, şekerli içecekler içmek ve stres bağırsak sağlığını bozarak birçok hastalığa neden oluyor. Evde yapılan doğal ve probiyotik açısından zengin, turşu gibi fermente gıdalar tüketmenin, bozulan bağırsak duvarını hem onardığını hem de güçlendirdiğini anlatan Beslenme Danışmanı Uz. Dyt. Yeşim Temel Özcan, ev yapımı turşu tarifi verdi.
#Bağırsak DüzenleyiciHavalar soğuduğu için mi, yoksa tam soğuyamadığı, mikrop/virüs kırılmadığı için mi; sağımız-solumuz, önümüz arkamız sobe: Her yerden hapşırık ve öksürük sesleri geliyor. Yoksa, siz de mi? İç hastalıkları uzmanları Ayça Kaya ve Prof. Dr. Aslı Çurgunlu şifayı kaptıysanız yapmanız gerekenleri anlatıyor; henüz yakalanmamışlar için de ipuçları veriyor.
#GripKış aylarında artan nezle, grip, bronşit, zatürre gibi hastalıklarda kişinin bağışıklık sistemi çok büyük önem arz eder. Peki, düşen bağışıklık beraberinde neler getirir? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadriye Pulak, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Bağışıklık SistemiSağlıklı ve uzun bir ömür için bağışıklık sistemimizin güçlü olması çok önemli. Özellikle de grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının kapımızı çaldığı sonbahar ile kış mevsiminde.Hastalıklara karşı dirençli olabilmek içinse bağışıklık sisteminin “alarm” sinyallerini bilmek ve geç olmadan önlem almak şart olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ, bağışıklık sisteminin zayıfladığına işaret eden 5 erken belirtiyi anlattı.
#Bağışıklık Sistemi