Reçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır. İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır. Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir. Peki, ev yapımı reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Kışlık reçelin bozulmaması için nelere dikkat edilmeli? İşte sizler için hazırladığım birbirinden lezzetli reçel tarifi ve malzemeleri...
#Ev Yapımı ReçelKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşTATLICI Osman Mersin’in 1945’te Çeşme’de kurduğu Rumeli Pastanesi bugün Hüseyin-Semra Mersin, oğulları Ali ve Osman Mersin’le lezzet yolculuğuna devam ediyor. Mekan, Çeşme’de bulunan 4 şubesiyle dondurma severlerle buluşuyor. Hüseyin Mersin, markanın doğuş öyküsünü şöyle aktardı:
#İzmirÇeşme ve Alaçatı’yı da içine alan yarımada; zeytini, üzümü, otları ve mübadelenin zenginleştirdiği mutfağıyla gerçekten özel bir coğrafya. Son dönemde yılların Bodrum’una kafa tutan gözde tatil destinasyonu. Bu hafta sizi Çeşme-Alaçatı hattında bir yemek turuna çıkaracağım.
#Çeşme LezzetleriEge ve Akdeniz kasabaları artık kent yaşamına dair pek çok olumsuzluktan yorulanların kaçış noktası. Hafta sonu arabaya atlayıp keşif gezileri yapanlar ya da daha uzun tatillerde ıssız bir plaj bulma amacıyla yola çıkıp ülkeyi kıyı kıyı dolaşanlar her geçen gün artıyor. Sadece huzur değil aranan... Kimi zaman taze meyve-sebze bulabilme ya da bir lokantaya oturup gerçek deniz balığı yiyebilme hayali kuruluyor; kimi zamansa bakir bir plajda kumlara serilme hayali... İşte tam da rotayı minik köy ve kasabalara çevirmişken, Ege’nin en sakin kasabalarından biri Balıklıova’dan bahsetmemek olmaz!
#İzmirPek çoğumuz dikkat etmesek de güne zinde ve ferah başlamak, moral ve motivasyonu yüksek tutmak için kahvaltı çok büyük bir öneme sahiptir. Özellikle okul çağındaki öğrencilerin bedensel gelişimlerini desteklemek ile zihinsel faaliyetlerini en üst düzeyde tutmalarını sağlamak için kahvaltı, olmazsa olmaz bir öğündür. Bu öğünün hızlı bir şekilde sağlıksız gıda ve abur cuburlar tüketilerek geçiştirilmesi ya da atlanması kesinlikle önerilmemektedir. Diyetisyen Merve Kalelioğlu, öğrenciler için kahvaltının önemine dikkat çekti.
#Çocuklar Kahvaltıda Ne YemeliKars merkezine yaklaşık bir saat uzaklıktaki Boğatepe, meşhur Kars gravyer peynirinin doğduğu köy olarak biliniyor. Doğu Ekspresi ile birlikte Kars’a gelen turist sayısının artması Boğatepe köyüne de yaradı. Köydeki aileler, evlerini köye gelen misafirlere açarak, organik köy kahvaltısı ikram etmeye başladı. Ünleri öyle yayıldı ki, büyükelçiliklerden konsolosluklardan köy kahvaltısını tatmaya gelen diplomatlar bile oldu.
#BoğatepeDoğu Ekspresi’yle Kars’a gelen turist sayısında ciddi artış yaşandı. Kars’taki Boğatepe Köyü sakinleri de bu gelişmeyi fırsata çevirdi. Köy sakinleri, evde hazırladıkları köy kahvaltıları sayesinde 2 ayda 7 bin turist çekti.
#Doğu EkspresiBazı kişiler için kilo vermek ne kadar zorsa bazıları için de kilo almak o kadar zordur. Genelde kilo vermek isteyenler kilo almak isteyenlere gıptayla bakarlar. Aynı şey kilo almak isteyenler için de geçerlidir. Kilo alma diyeti ile siz de istediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz.
#Sağlıklı Kilo AlmaÜnlü içecek firmasında kariyerinin zirvesindeyken, kadın olmanın verdiği zorluğu yaşayan Aylin Tut, yaşadığı korkunç olaydan sonra çok sevdiği işini ve kurumsal kariyerini bırakmak zorunda kaldı. Yaklaşık 1,5 yıl Irak’ta yaşayan genç kadın, iddiaya göre, bir gün kız arkadaşına kahvaltı yapmak için yola çıktı. Şirketinin kendisi için sağladığı güvenlikli bir sitede yaşayan ancak o gün sitede taksi bulamayan Aylin Tut yoldan bir taksi çevirdi. Taksi sürücüsünün modern bir Iraklı’ya benzememesi kendisini ilk başta tedirgin etse de ‘Gündüz vakti başıma ne gelebilir ki’ diyerek taksiye bindi. Ancak olaylar hiç de tahmin ettiği gibi gelişmeyince, yaşadığı psikolojik çöküntü ile kariyerini yarıda bırakarak Türkiye’ye geri döndü. Bir taksiye binerek başlayan dehşet anlarında taksicinin farklı yola girmesi ve tacize yeltenmesiyle korkudan ne yapacağını şaşıran Aylin Tut’u ise bir vişne reçeli kurtardı.
İZMİR'in Foça İlçesi'ne bağlı Yenifoça Mahallesi'nin kadınları hem aile bütçesine katkı hem de yoksul öğrencilere destek için pazara çıktı. Örgü, tığ işi, dikiş, ahşap boyama, takı, ev yapımı reçel, doğal taş üzerine boyama gibi el emeği ürünlerini satmaya başladı.
Beş yıl önce gıda duyarlılığı olduğunu fark etti. Bu konuda bilgilenmeye çalışırken Türk mutfağına ait kaynakların ne kadar yetersiz olduğunu gördü ve 170 tariflik bir yemek kitabı hazırladı. Glutensiz un kullanımıyla ilgili ilginç bir de tespiti var: “Yemeklerde kullanmıyorum çünkü konunun uzmanı olan doktorlar, glutensiz unların çoğunda bir miktar gluten bulunabildiğini, bu nedenle bazı kişilerde hazımsızlık yaptığını söyledi”
İstanbul’a 45 dakika uzaklıkta, Şile Ulupelit Köyü’ndeki Lavanda Butik Otel&Restaurant, doğa içinde saklı bir cennet arayanların adresi. Özellikle haftasonları İstanbul’dan kaçmak isteyenlerin tercihi oldu. Feryal Bodur Şen ve Ahmet Şen, buranın mimari çizimlerini ve dekorasyonunu kendileri yapıp önce 15 sene ev olarak kullandılar. Sonra butik otele çevirdiler. Gastronomi eğitimi alan büyük oğulları Emre Şen de restoranın şefliğini üstlendi. Küçük oğulları Ekin Şen ise oteli idare edebilmek için işletme okumaya hazırlanıyor. “Burası hâlâ bizim evimiz, gelenler de bizim misafirlerimiz” diyen Şen Ailesi, hayallerini nasıl gerçekleştirdiklerini anlattı.