Bir top başarı

Her şey Osman Mersin’in 1945’de Çeşme’de açtığı o küçük tatlıcı dükkanında başlar.

Haberin Devamı

Eşinin çeyizlik masa ve sandalyelerini kullandığı dükkanda, hem sütlü tatlı hem de dondurma üretip satar. Rumeli Pastanesi ile birçok ilke imza atan Osman Mersin’in 83’te vefatıyla bayrağı oğulları devralır. Dört yıl önce de iki kardeşin yolları ayrılır. Bugün tatlıcı Osman Mersin’in kurduğu Rumeli Pastanesi’nin dümeninde Hüseyin Mersin var. Hüseyin Mersin, üçüncü kuşaktan aldığı güçle şimdi Rumeli Pastanesi’ni daha da büyütmek için çalışıyor. Gündemde ise franchise modeliyle yeni mağazalar var...

Bir top başarı


HÜSEYİN Mersin... Bugün 60 yaşında olmasına rağmen hala ilk günkü heyecanla Rumeli Pastanesi için çalışıyor. Aile şirketlerinin çeşitli nedenlerle zaman içinde dağılma gerçeğiyle yüzleşse de Hüseyin Mersin, babasından devraldığı bayrağı daha da yukarı taşımak için yoğun mücadele veriyor. Hüseyin Mersin ile hem Rumeli Pastanesi’nin kuruluş öyküsünü hem de gelecek planlarını konuştuk. Babası Osman Mersin’in 1-2 yaşında ailesiyle birlikte Selanik Kavala’dan mübadeleyle Çeşme’ye yerleştiğini anlatarak söze başlayan Hüseyin Mersin, hikayenin devamını şöyle getirdi:

Haberin Devamı

Bir top başarı


ÇEYİZLERLE İLK DÜKKAN KURULUR
“Dedemiz Çeşme’de Selanik’teki mesleği olan tütüncülük ve bahçıvanlıkla hayatını sürdürür. Tabii, babam Osman Mersin de onun izinde devam eder. Ama bir süre sonra yeni arayışlara girmiş ve yine mübadeleyle Çeşme’ye yerleşen Cemal Usta’nın yanında çırak olarak işe girer. Cemal Usta’dan sütlü tatlıları ve dondurmayı öğrenir. Asker dönüşü de bu süreç bir süre devam eder. 1945’te ise kendi yerini açma kararı alır. Annem merhum Şadiye Mersin’in çeyizlik masa ve sandalyeleriyle Çeşme’de 40 metrekarelik bir dükkan açar. Rumeli Pastanesi’nin macerası böylece başlar.”

Bir top başarı

Haberin Devamı


VANİLYA YOKSA SAKIZ VAR
Hüseyin Mersin, babasının Rumeli Pastanesi ile birçok ilke imza attığını belirterek, şöyle devam etti:
“Bir gün babam, tuz-buz ve meyve karışımıyla doğal dondurma imalatı yaparken vanilyası kalmıyor. Vanilya yerine de o günlerde Çeşme’deki evde bolca bulunan damla sakızını dünyada ilk kez dondurmada dener. Böylece damla sakızlı dondurma ortaya çıkar. Dondurmanın yanına zamanla ev yapımı reçel, Kavala ve damla sakızlı kurabiyeler eklenir. Önce ağabeyim, sonra da ben çocukluğumuzdan itibaren işin içinde yer aldık. 4 yıl önce de fikir farklılığı nedeniyle ağabeyimle yollarımızı ayırdık. Rumeli Pastanesi bende kaldı. Tabii, karşılığında 14 tapu ve bir miktar para verdim. Bu ayrılıkla da büyüme kararı aldık. Çeşme çarşıdaki mevcut yerimizin yanına Dalyan’da hem satış hem de üretim yaptığımız yerimizi açtık. Şimdi oğullarım Ali ve Osman Mersin ile eşim Semra Mersin, Rumeli Pastanesi için çalışıyoruz.”

Haberin Devamı


FORMÜL AİLE SIRRI

Rumeli Pastanesi’nin amiral gemisi malum dondurma. Osman Mersin’den miras kalan özel bir dondurma formülü var. Bu formülü ise bir tek aile bireyleri biliyor. Hüseyin Mersin, “Şu an üretim İngilizce işletme mezunu olan oğlum Ali’ye emanet. Üretim anında onun dışında kimse olmaz. Formülümüz sır gibi saklanıyor. Ve kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Süt, salep ve yüzde 100 keçi sütü ile bu formül buluşuyor” diyerek işin özünü aktardı.

Bir top başarı


BABAANNE ŞADİYE

Hüseyin Mersin, şu an 30 çeşit dondurmalarının bulunduğunu söylüyor. Tabii, yıllar önce baba Osman Mersin’in sektöre kazandırdığı damla sakızlı dondurma ile yenilikçilik de devam ediyor. Hüseyin Mersin, “En son Ali, babaannesinin adını taşıyan ‘Şadiye’yi piyasa çıkardı. Merhum annem çikolata ve portakalı çok seviyordu. Ali bu iki ürünle Şadiye’yi oluşturdu. Daha önce ise ceviz ve hurmadan oluşan Hacı Memiş ile fark yaramıştık. Yıllar önce de benim geliştirdiğim tahinli dondurma vardı. Tabii, patent almak aklımıza gelmediği için bu ve diğer ürünlerimizi sonradan yapan çok oldu” diyerek yenilikçi ürün konusunda geleneğin sürdüğünü aktardı.

Haberin Devamı


ŞİMDİ BÜYÜME ZAMANI

Rumeli Pastanesi tam 71 yıllık bir geçmişe sahip. Bugüne kadar birçok platform tarafından en iyi 10’da yer aldı. Yıllarca hep tek noktada tüketiciyle buluşan Rumeli Pastanesi, şimdi şubeleşmeyi gündemine aldı. Hüseyin Mersin, bununla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Yıllardır bize bayilik talepleri geliyordu. Ama bu hayata geçmedi. Şimdi 3’üncü kuşaktan aldığımız güçle de franchise modeliyle büyümeyi planlıyoruz. Özellikle İstanbul’da olmayı çok istiyoruz. Ayrıca, doğduğumuz topraklarda da yeni şubeler gündemde. Alaçatı bunlardan biri. Tabii bizim mantığımıza, felsefemize uyan kişilerle yol alacağız. Biz yıllardır butik olduk. Her ürün el emeği. Büyüme stratejimiz de butik konseptle olacak.”

Haberin Devamı

Bir top başarı

 

KISA KISA

* Hüseyin Mersin, günlük 400 litre dondurmalık süt kaynattıklarını söylüyor. Tüm ürünlerin de doğal olduğunu paylaşan Mersin, “Limonumuz Çeşme’den. Sezonunda toplayıp soğuk hava deposundan saklıyoruz. Kavunumuz Ovacık’tan. Karadutumuz ise Tire’den geliyor” diyor.
* Hüseyin Mersin, ağabeyi ile yaşadığı ayrılık süreciyle, gelecekte çocuklarının da benzer süreci yaşamaması adına kendince bir çözüm almış. Kurulan şirket iki kardeşin. Ve yarı yarıya payları var. Hüseyin Mersin ise kendini şirketin gönüllüsü olarak görüyor.
* Rumeli Pastanesi, her ne kadar sezonluk bir ürün üretse de 12 ay açık. Hüseyin Mersin, “Dondurmamız 12 ay vitrinden inmez. Yaz hangi dondurma varsa, kışın da o var. Biz sezonluk bir mekan değiliz” diyor.
* Firmanın logosu gemi... Hüseyin Mersin, bunun nedenin dedelerinin mübadeleyle Kavala’dan Çeşme’ye gemiyle gelmesine bağlıyor. Hüseyin Mersin, “O hali logomuzda yaşatalım istedim” diyerek geçmişe unutmadıklarını belirtiyor.

Yazarın Tüm Yazıları