Yaşanan pandemi süreciyle birlikte daha da hızlı dijitalleşen dünya, hayatımızı çok kolaylaştırırken yeni, alışılmamış riskleri ve sorunları da beraberinde getiriyor. Bilgisayar ve internetin hayatımızın büyük bir bölümünde yer alması yaşamımıza yeni kavramları da soktu. Bunlardan en bilinenlerinden biri siber suç. Neredeyse her gün bir yerlerde gördüğümüz siber suç nedir? Siber suçla nasıl mücadele edilir?
#GüvenlikDijitalleşen dünya insanların hayatını hızla değiştirirken etik tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Kişisel veri toplayan alanların genişlemesi ve bireylerin mahremiyet alanlarının daralması, sürücüsüz otomobillerin kaza anında ne yapacağı gibi önemli kararların yapay zekaya bırakılması bu tartışmalardan sadece bazıları.
#DijitalleşmeEtik ve İtibar Derneği’nin (TEİD) yaptığı Yolsuzluk Algı Araştırması Raporu verilerine göre firmalarda etik ve uyum yöneticilerine talep giderek artıyor. Hürriyet İK’ya konuşan TEİD Yönetim Kurulu Üyesi Av. Altuğ Özgün, Türkiye’de yeni gelişen bu alanın özellikle hukukçular veya finansçılar için alternatif bir kariyer yolu olabileceğini belirtiyor.
#TeidAVRUPA Parlamentosu Başkanı Martin Shulz’un “Türkiye’deki durumun böyle devam etmesi halinde Avrupa ekonomik yaptırımlar dahil bazı önlemleri düşünmek zorunda kalır” sözlerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun tepkisi hayli sert.
#Gila BenmayorGloballeşen dünyada önemli mesleklerden biri haline gelen etik ve uyum yöneticiliğine yönelik sertifika programları düzenleniyor. Etik ve uyum yöneticileri, şirketlerin global vatandaşlık kimlikleri ile gelen tüm risklerin erken teşhisi ve etkin yönetimi alanında görev yapıyor.
#YöneticilikTürkiye Etik ve İtibar Derneği’nin (TEİD) Türkiye’nin ilk 500’de yer alan şirketlerin yöneticileriyle gerçekleştirilen “Özel Sektörde Etik Yönetim ve Sektörlerde Yolsuzluk Algısı” araştırması yolsuzluğun en çok görüldüğü sektörlerin gümrük ve lojistik olduğunu ortaya koydu. Özel sektörde en çok karşılaşılan etik dışı davranış ise “işi hızlandırmak veya yaptırmak için para ya da hediye vermek”.
#Teidİstanbul Bilgi Üniversitesi ile Etik ve İtibar Derneği tarafından kurulan İş Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi açıldı. İş Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi, etik ve uyum yönetimi alanında yapılacak araştırmalarda veri sağlamanın yanı sıra bu alanda çalışacak yöneticileri eğitmeyi ve onlar için bir referans merkezi olmayı hedefliyor.
ULUSLARARASI danışmanlık grubu Deloitte’nin 1400 kişilik Türkiye ofisi, Maslak’taki yeni binasına taşınırken Kurucu-Onursal Başkan Levent Yaveroğlu, partner-CEO Hüseyin Gürer, partner-stratejik planlama lideri Uğur Süel ve partner- murahhas aza Ayşe Epikmen Akşehirli’nin başını çektiği yönetim ekibi bir karar verdi:
25-26 Şubat 2011 tarihlerinde gerçekleştirilecek “Türkiye İtibar Zirvesi”nde iş dünyası, kamu, medya ve iletişim sektörlerinden 24 farklı kanaat önderinin konuşmacı olarak katılacağı zirvede, “itibar” kavramı ilk kez bu kadar detaylı bir biçimde tüm yönleri ile mercek altına alınacak.