Yaz aylarında piknik ve plaj keyfi, gıda zehirlenmesi riskiyle gölgeleniyor. Sıcak ve nemli ortamlarda bakterilerin hızla çoğalması, açık alanda tüketilen yiyecekleri tehlikeli hale getiriyor. Peki, hangi yiyecekler bu risk altında? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkYemeklerin vazgeçilmez ürünü olan tavuk her eve girmektedir. Tavuğun her halinin çok sevildiği ve sıkça tüketildiği bilinmektedir. Çok sayıda yemek içerisine tavuk koyma şansınızda bulunmaktadır. Sizler için Pişmiş tavuk kaç günde bozulur? Pişmiş tavuk dolapta kaç gün durur ve buzlukta saklanır mı gibi merak edilen soruları ayrıntılı bir şekilde derledik.
#Pişmiş TavukKurban etini uzun süre kullanmak için saklama yolunu tercih edenler en uzun nasıl korunacağını merak ediyor. Kurban Bayramı'yla birlikte etin saklanma koşulları ve tüketimi de araştırılıyor. Etin bozulmasını önlemek için doğru saklanması gerekiyor. Ayrıca kesim sonrası etin bakteri ile enfekte olmaması için doğru şekilde muhafaza edilmesi oldukça önemli. Peki Kurban eti nasıl saklanır, buzluğa ne zaman, konur? İşte ayrıntılar...
#Kurban BayramıDondurmayla ilgili tüm merak ettiklerimizi işin uzmanından, Dondurmino Gelato ve Çeşme Dondurmacıları Platformu’nun kurucusu, Financial Times tarafından dünyanın en iyi 25 dondurmacısından biri seçilerek ülkemizi gururlandıran ‘Gelato Master Chef’ ünvanlı Mehmet Ali Akbulut’tan dinledik.
#1Kurban Bayramı'nda kurban kesme ibadetini yerine getirdikten sonra saklama koşulları da araştırılmaya başlandı. Peki, kurban eti buzluğa ne zaman konur, nasıl saklanır? İşte, kurban eti saklama yöntemleri...
#Kurban EtiÇeşit çeşit yemeklerin sıralandığı, tüm ailenin etrafında toplandığı sofralar bayramların en mutlu anları... Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü... Sevdiklerinize neler pişireceksiniz? Yazarımız Sahrap Soysal et yemeklerinin yanına bulgurun yakıştığını anlatıyor, beslenme uzmanı Berrin Yiğit hamurişi yerine bol bol salata yememizi öneriyor.
#Sahrap SoysalGece yarısı nöbet geçirip yatağından düşen adam titremeye ve anlamsız bir şekilde konuşmaya başladı. Hiçbir hastalık öyküsü olmayan, ilaç kullanmayan adama hastanede yapılan beyin taramaları ve kan testleri sonrası beyin tenyası olarak bilinen sistiserkoz teşhisi koyuldu. Nedeni ise...
#Çiğ Et TüketimiKurban Bayramı ile birlikte en çok tartışma konusu olan kurban etinin kokması ve saklama koşulları yeniden gündeme geldi. Pek çok kişi kurban etinin sertliğinden ve ağır kokusundan şikâyet eder. Aslında kurban etini sertleştiren dinlendirilme süresi ve saklama koşullarıdır. Peki, Kurban eti neden kokar, nasıl saklanır? İşte, kurban etinin dinlendirilmesiyle ilgili uzmanından öneriler…
#Kurban Eti Neden KokarKurban Bayramı’nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlara ise 3 gün arayla et tüketmeleri önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu nedenle bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” dedi.
#Kurbanbayrami2020Kurban Bayramı’nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlara ise 3 gün arayla et tüketmeleri önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu nedenle bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” dedi.
#Kurbanbayrami2020Kurban Bayramı’nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlara ise 3 gün arayla et tüketmeleri önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu nedenle bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” dedi.
#İç Hastalıkları UzmanıKurban Bayramı'nda kurban etinin muhafaza ediliş şekli vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı. Kurban eti saklanırken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlar anlattı. Buna göre, kurban eti kesildikten sonra bir süre dinlendirip daha sonra pişirmek bakteri faaliyetini yavaşlatıyor. Peki, kurban eti nasıl saklanır? Kurban etini muhafaza ederken nelere dikkat edilmeli? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Kurban EtiKurban Bayramı öncesi beslenme önerilerinde bulunan Diyetisyen Gökçe Bönce, kavurmanın mutlaka salatayla tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Bönce, "Sağlıklı insanın tüketmesi gereken günlük et miktar 150-200 gram arasında. Ancak bu et yemeği pişirilirken ekstra yağ eklenmemeli" dedi.
#KavurmaGenellikle haftalık olarak yapılan mutfak alışverişlerinde alınan ürünlerin birçoğu buzdolabında muhafaza ediliyor. Dolayısıyla hem israfı önlemek, hem besin değerlerini korumak hem de sağlık açısından buzdolabı, hayatımızda çok önemli bir yer tutuyor. Temizliğinden yerleştirme düzenine kadar dikkat edilmesi gereken birçok kural bulunuyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Aslıhan Altuntaş, buzdolabı düzeninde uyulması gereken kurallar hakkında önemli bilgiler verdi.
#BuzdolabıMalum yarım bayram. Kurban Bayramı’nda et yemek için fazlasıyla motive oluyoruz. Ancak şu bir gerçek ki protein yüklemesi kolesterol yükselmesine de yol açıyor. Uzmanlar bu nedenle, etin sebzelerle hazırlanmasını öneriyor. Elbette beslenmenin matematiğinde, bir doğru bir yanlışı götürmüyor. Ama en azından, böyle pişirmek kolesterol yükseltici etkiyi azaltıyor.